fredag 2 september 2016

Citroncheesecake med lime & kokostopping

Cheesecake är en storfavorit hos mig, framförallt om man får den sådär lyxigt krämig i mitten. När jag var i Dallas i maj åt vi på Cheesecake Factory och jag såklart "tvungen" att prova en bit och av alla tusen olika smakkombinationer föll valet på en citroncheesecake med marängtopping. Jag tog ett par skedar, sedan var jag PROPPMÄTT. Extremt mycket kalorier på så liten yta :)
Det jag gillar med nyttigare cheesecakes är att man faktiskt kan få den riktigt krämiga och smakrika men med betydligt mindre kalorier, socker och fett.
När jag sade på jobbet att jag skulle hem och baka förra helgen så fick jag förfrågan från min kollega Adeline att göra just en citroncheesecake och så fick det bli!
Den här cheesecaken blev jag riktigt riktigt nöjd med! Den är krämig och söt-syrlig och man blir inte sådär äckligt mätt som man kan bli av traditionella bakverk. Topping ger det där lilla extra men det går självklart bra att äta cheesecaken som den är.
Jag bjöd flera stycken på jobbet på denna och de flesta var verkligen förvånade att den inte innehöll socker eller smör och tyckte att den smakade precis som en vanlig cheesecake. Bra betyg!
Jag hade hasselnötsmjöl i botten och det blev jättegott, men vill man ha en lite mer "naturell" botten är mandelmjöl bättre. Tänk på att inte ha inne cheesecaken för länge i ugnen, då blir den torr. En cheesecake ska vara lite "vobblig" när man tar ut den från ugnen, den sätter sig när den får stelna i kylen över natten...

Citroncheesecake med lime & kokostopping
10 bitar

Botten:
2 dl (70 g) hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
5 msk (75g) mandelsmör
1 msk honung
2 tsk stevia sötströ

Fyllning:
200 g cream cheese 3% (eller valfri fetthalt)
500 g lättkvarg
1 ägg
1 dl flytande äggvita (motsvarar ca 3 äggvitor)
1 tsk vaniljarom
2 skopor (40g) whey complete vanilj
3 msk stevia sötströ
rivet skal från 1/2 stor citron
saften från 0,75 citron

Topping:
200 g Philadelphia 3%
skalet från 1/2 lime
1 msk limesaft
2 msk riven kokos
2 msk sukrin melis (eller annan sötning)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten av en pajform med löstagbara kanter,  jag använde en form som är 21 cm i diameter (lite mindre än en vanlig pajform).
3. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen med en stavmixer. Smaka av om det behövs mer sötning eller citronsaft. 
4. Häll smeten över botten  och grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 min. Det kommer vara lite lös i mitten men grädda inte längre, den kommer sätta sig när den får stå i kylen ett tag. Bakar du cheesecaken för länge kommer den bara bli torr. Ta ut kakan och låt svalna ett tag. Ställ sedan in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
5. Innan servering: Blanda ihop ingredienserna till toppingen och bred ut över cheesecaken. Dekorera med lime- och citronskivor.
Näringsvärde per bit:
197 kcal
7 g kolhydrater
17 g protein
12 g fett

2 kommentarer:

  1. Ser otroligt god ut! Önskar dig en fin fredag, kram!

    SvaraRadera
  2. Happy Halloween Background Image

    http://www.happyhalloweenpicture.com/2016/09/15-happy-halloween-background-images.html

    happyhalloweenpicture@gmail.com

    October is great month in both the sense from festivals and climate’s point of view. Halloween is the best event to take pictures not just Halloween pictures. 

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...