torsdag 22 januari 2015

Lista på mina mest använda ingredienser

Jag fick en fråga av Celine för några dagar sedan:

"Är en tjej som nyss har kommit på dethär med att vara nyttig. Har börjat äta nyttigare och även börjat gymma. Jag ÄLSKAR sötsaker, speciellt glass och håller på gå under nu när jag inte får äta sådant.. Blev tipsad av din blogg och hitta massor med saker jag vill prova! Jag undrar om inte du skulle kunna göra en lista på bra att ha eller basprodukter om man är helt ny med att baka nyttigt och vill använda sig av dina recept! Då tänker jag på saker som man oftast inte har hemma innan man ändrat livsstil! 
Ha det bra!"


Självklart kan jag göra det! Många av er har följt mig länge, men för er som precis hittat hit (välkommen hit till mig förresten) så förstår jag att det kan kännas krångligt att veta vilka ingredienser man ska satsa på. Det är trots allt dyrt med hälsokost och jag kan förstå att man inte kan köpa allt och ha det hemma.
Så här är en lista på ingredienser som jag alltid har hemma och som finns i de flesta av mina recept.

Havregryn - Ingen surprise här, jag fullkomligt älskar havregryn!! Jag har dem till gröt, muggkakor, som bas (mjöl) i muffins och kakor.
Det är super enkelt att göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Det går lika bra med boveteflingor för de som inte kan äta havre.

Mandelmjöl och kokosmjöl - Mandelmjöl använder jag ofta istället för mjöl för att få en fylligare smak och för krispiga kakor och bottnar. Det går att mala mandlar i en matberedare för att göra eget mjöl, men det blir mycket grövre och inte lika fint som köpt mandelmjöl.
Kokosmjöl är suveränt i glutenfri och low carb-bakning, men det bör användas försiktigt då det suger åt sig väldigt mycket vätska vilket kan göra att resultatet blir kompakt och torrt. Ett tips är att använda mycket bindande och fuktgivande ingredienser tillsammans med kokosmjölet, tex ägg, kvarg , äppelmos, banan och pumpapuré.
Andra mjölsorter som jag ofta har hemma är hasselnötsmjöl, rårismjöl, bovetemjöl och majsmjöl.
Vassle (whey) proteinpulver - Vassle är det proteinpulver jag använder mest i bakning och jag köper oftast vaniljsmak eftersom man då kan lägga till kakao för ett chokladigt bakverk, eller så kan man ha i bär för en god smoothie eller proteinglass. Jag använder alltid Whey complete från Proteinbutiken som har supergod smak och bra kvalitet.
Jag använder ofta casein till min casein fudge kladdkaka, och då köper jag alltid Optimum Nutritions 100% casein från Proteinbutiken som jag tycker har överlägset bäst smak. Men är det något proteinpulver du ska köpa och som är mest användbart så är det ett vassleprotein i vaniljsmak.
Ps. Proteinbutiken har Crazy weekend denna vecka och rear ut lådor av de omåttligt populära Questbars! 229 kr för en hel låda!
Stevia sötströ - Man kan debattera huruvida man ska använda sötningsmedel eller inte, men personligen så tror jag inte att de små mängder man använder är skadliga. det finns så mycket annat här i världen som är skadligt och eftersom jag äter så pass bra mat så känner jag inte att det kommer påverka mig. Men där måste man själv känna vad som känns rätt. Jag använder till 95% stevia sötströ från Ica som inte har något konstig eftersmak och som doseras precis som socker. Resten av tiden använder jag Sukrin Gold, honung och lönnsirap.

Kvarg och keso - underbart till såser, frostings, gör bakverk saftiga, till frozen yoghurt mm.
Osötat äppelmos - Jag använder äppelmos istället för fett i bakning, vilket gör bakverken saftiga och goda. Mitt favoritmärke är Urtekrams osötade äppelmos som enbart innehåller äpplen, inget annat. Ett plus att det är ekologiskt också och Urtekram finns i de flesta livsmedelsbutiker.
Pumpapuré - Används på samma sätt som äppelmos men ger mindre kolhydrater. Jag köper på konservburk och det finns flera ställen i Stockholm som har dem i den amerikanska hyllan, bla Ica i Västermalmsgallerian, Coop Lidingö och även Usagodis i Skatteskrapan på söder.
Det är dock superenkelt att göra egen genom att koka pumpa (tex butternut squash) och sedan purés den.
Ägg och flytande äggvita - behöver ingen närmare förklaring va? Binder ihop bakverk och gör dem saftiga. Jag använder hela ägg för en fylligare smak och mer näring och äggvitan om jag vill hålla nere på kalorierna. 1 helt ägg motsvarar ca 2 äggvitor. Jag använder oftast flytande äggvita om jag bara använder vitan.

Kakao och sockerfri choklad - Choklad, vad kan jag säga?! Älskar choklad och använder mycket kakao i mina bakverk och gör ofta egen chokladsås på kakao, stevia och mjölk. I kakor och muffins använder jag oftast sockerfri choklad och det finns flera bra märken som tex CarbZone, Cloetta, och Cavalier. Finns i många livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker och på nätet.

Vaniljarom och vaniljpulver - Jag älskar vanilj och har det i de flesta bakverk för att förstärka smaken. Jag använder antingen vaniljarom från Dr Oetker som finns i bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker, eller Bourbon vanilla ekologiskt vaniljpulver.

Nötsmör - Nötsmör är supergott på gröten, på riskakor, i proteinbars och i bakverk för en fyllig smak och en lite kladdigare konsistens.
Mina favoriter är de du ser ovan.

Kryddor - Kanel, kardemumma, saffran mm förgyller min bakning.

Det är de ingredienser jag alltid har hemma och som jag använder mest. Sedan finns det såklart andra "specialingredienser" som jag gillar att testa, men är det några basic saker är dessa grunden för min bakning.

17 kommentarer:

  1. Hej! Jag undrar vad det är för märke på de fem burkarna m nötsmör? Tack��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buffbake! Så goda! Finns på www.proteinbutiken.se

      Radera
  2. Hej! Hur gör du för att få bort spritsmaken på de olika aromerna? Jag har köpt flera sorter och tycker inte alls det smakar bra, särskilt vaniljen smakar väldigt mycket alkohol. Annars stort beröm till din blogg, en räddare i sötsugsnöden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga. Det enda du skulle kunna göra är att köpa alkoholfria smakaromer, finns bla på www.iherb.com.

      Tack snälla!

      Radera
  3. Jag känner minsann igen det mesta från mitt skafferi också ;) Toppenbra ingredienser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att du har liknande ingredienser i dina skåp ;)

      Radera
  4. Hej! Har följt din blogg ett tag & testat lite olika recept. Jag tycker ibland, men inte alltid, att jag får en bismak av proteinpulvret. Gör jag något fel? Det är ett bra pulver, inget billigt skräp. Sen undrar jag vad du tycker om soyamjöl. Köpte hem det för ett tag sedan, det var ganska mycket billigare än mandel & kokosmjöl med är det lika bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad använder du för märke på proteinpulvret? Vissa märken har en tendens att smaka mycket "protein" om du förstår vad jag menar.

      Sojamjöl är ok, det går inte riktigt att byta ut mot kokosmjöl och mandelmjöl då det har en annan smak och konsistens, men visst kan du använda det :)

      Radera
  5. Finns även glutenfria havregryn att köpa i hälsokostbutik eller välsorterade livsmedelsbutiker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns väl att köpa i vanliga livsmedelsbutiker va? Semper har glutenfria vet jag :)

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Skulle vara jättekul om du kunde göra en nyttig variant av det här receptet!

    Snickerdoodles
    3 dl vetemjöl
    100 g smör
    1,5 dl strösocker
    1/2 tsk bikarbonat
    1 nypa äkta vaniljpulver
    Socker & Kanel blandning
    Sätt ugen på 200 ° C

    Blanda ihop mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en skål.

    Vispa upp smör och socker i en bakmaskin. Tillsätt sedan ägget under vispning.

    Tillsätt sedan mjölblandningen under omrörning, arbeta till en slät deg.

    Blanda ihop lite kanel tillsammans med socker (ca 1 dl).

    Dela degen i 20 bitar och rulla till bollar, rulla sedan i kanel-sockret och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.

    Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

    Hälsningar
    Elin

    SvaraRadera
  11. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?I’m not very internet smart so I’m not 100 certain. Any suggestions oradvice would be greatly appreciated. Thanks

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...