torsdag 4 september 2014

3 minute Lemon blueberry cake with vanilla drizzle

En kaka på 3 minuter? Hur är det möjligt?
Svaret mina vänner är mikrovågsugn! Nu kan man verkligen inte skylla på att det tar tid att äta nyttigt ;) Jag gillar när det går snabbt att laga mat och mellanmål och overnight oats och muggkakor har ofta varit min räddning om jag har haft ont om tid.
Eftersom det går så bra att göra muggkakor i micron och att konsistensen blir nästan som en kaka, började jag fundera om det inte skulle gå att baka en riktig kaka i micron....och det gick! Den blev saftig och fluffig, kanske något mer kompakt än om jag skulle gjort den i ugnen, men mycket väl godkänd! Den söta citronsmaken är perfekt till de syrliga blåbären och vaniljsåsen på ger lite blåbärspaj-känsla....
Tricket med att göra kakor i micron är att hålla ett öga på dem och hellre ta ut och kolla en gång extra än att köra dem för länge, bara 20-30 sekunder kan göra att kakan går från perfekt till total katastrof! Detta gäller framförallt om man bakar med proteinpulver. Bakar du kakan lite för länge kommer konsistensen bli hård och gummiaktig och smaken torr och tråkig.
Det går självklart att göra den här kakan i ugnen, det tar bara lite längre tid. Personligen har jag inget emot att använda micro och vad jag vet finns det ingen forskning som säger att det är farligt att använda micro eller att maten på något sätt skulle förlora näring. Så jag kommer fortsätta använda micro till att värma mat och till muggkakor (och den här kakan!) tills vidare.
3 minute lemon blueberry cake
1 kaka, 8 bitar

1,75 dl havregryn
2 rågade skopor (50g) whey complete vanilj
1 msk stevia sötströ
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
Rivet skal från 1/2 citron
2 msk osötat äppelmos
1/2 dl (50g) lättkvarg
1 ägg
2 äggvitor (ca 0,6 dl flytande äggvita)
2 dl (ca 100g) blåbär (jag använde stora odlade frysta blåbär)

1. Mixa ihop alla ingredienser, utom blåbären, med en stavmixer. Vänd ner blåbären i smeten och blanda ihop allt försiktigt.
2. Häll smeten i en mikrovågssäker form, ca 15x10 cm. Det går att göra kakan i en plastform, men att värma plast i mikron är inte bra så en glasskål är bättre. Laga på högsta effekt i 2,5-5 minuter, beroende på din mikrovågsugn. Den ska vara fast men gärna lite kletig på toppen. Ta ut och låt svalna. Gör du kakan i ugnen, baka på 175 C i ca 15-20 minuter.

Vaniljsås: 1/2 dl lättkvarg, 2 msk Philadelphia light, 1-2 tsk stevia sötströ, 1/2 tsk vaniljarom, 3-4 msk osötad mandelmjölk. Mixa ihop och ringla över kakan
Näringsvärde per ruta, utan vaniljsås:
77 kcal
8,4 g protein
7,4 g kolhydrater
1,7 g fett

6 kommentarer:

 1. Jag testade en variant av denna precis då jag inte hade alla ingridienser hemma. Istället för blåbär tog jag hallon och så fick jag utesluta fiberhusekn då jag inte hittade det i våran lilla Ica-butik. Sen körde jag hälften av smeten i micron och hälften i ugnen. Den i ugnen fastnade en hel del i formen en hel del och den i micron körde jag nog lite för länge så jag vet inte riktigt vilken jag tyckte blev bäst men båda två va riktigt goda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du testar att göra den igen kan jag rekommendera att du lägger i bakplåtspapper i formen, det gjorde jag senast och det gick mycket bättre :)

   Radera
 2. Denna kaka gjorde jag igår till fredagsmyset. Gudomligt god, fast jag nog hade den inne något länge i ugnen. Förutom kakan gjorde vi dina hamburgerbröd igår kväll, och då både jag och sambon gillade dom, så fick jag baka tre nya idag, fast då åt vi dom som en mäktig frukostfralla :-). Tack för alla underbara recept du lägger upp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra! Man lär sig efterhand hur länge man måste ha grejerna i micron/ugnen, alla är ju så olika beroende på märke osv :)

   Radera
 3. information that is very interesting, now I become more informed and my insights into growing , thanks information. I also wrote various articles , one of them like this : obat nyeri sendi lutut obat luka gangren jelly gamat qnc ace maxs ,I want to share that information , I hope nobody reads and could provide new insights for readers , thank you and hopefully useful ..

  SvaraRadera
 4. Hoppas jag kan få ett snabbt svar på detta, skulle verkligen vilja baka denna till min pojkväns födelsedag imorgon, han kan i princip bara äta protein och kolhydrater just nu så det vore fantastiskt att kunna baka något gott som han ändå kan äta, har dessutom ingen ugn för tillfället så denna lät perfekt. Till frågan; stämmer det verkligen att formen ska vara 15x10 cm? Då blir ju en bit av 8 inte ens 2x2 cm, typ en halv tugga? Och hur får man plats med (väldigt grovt räknat) 7 dl smet i en så liten form? Det kan ju bara inte stämma så hur stor form bör det vara? Otroligt tacksam för svar.
  För övrigt så älskar jag din blogg, har följt den i 4 år och den har förändrat mitt liv så tack för det!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...