onsdag 24 september 2014

Oemotståndligt goda pumpa scones med kanelglasyr

Det börjar bli pumpasäsong och överallt på Instagram bombas jag med bilder på pumpavåfflor, pumpapannkakor, pumpamuffins. Jag är ett stort fan av pumpa, den söta smaken passar utmärkt i bakverk och är även god att blanda ner i kvargen med kanel och lite stevia. Den passar också bra som tillbehör till kött/fågel/fisk om man kryddar upp den lite med timjan, vitlök, örtsalt och kanske några droppar olivolja.

Jag fick en förfrågan på Instagram för ett tag sedan om jag inte kunde göra en copycat på Starbucks pumpascones men jag måste erkänna att jag aldrig testat dem själv. Det räcker med att kolla på kaloriinnehållet (det är ju lag på att alla matkedjor med fler än 5 butiker..tror jag att det är...måste skriva ut kaloriinnehållet på deras menyer) för att avstå. Jag tror jag minns att en scone innehöll ca 600 kcal, ungefär 1/3 av en normalaktiv kvinnas kaloribehov (OBS! detta är generellt, alla är olika och har olika kaloribehov!). Galet! Men jag blev däremot sugen att testa att göra en hälsosammare variant och hörrni, jag lyckades......riktigt bra!
Enormt saftiga och fluffiga scones med en knaprig yta. De är supergoda som de är men de blev faktiskt snäppet godare med glasyren....
En av de vanligaste frågorna jag får just nu på Instagram och på bloggen är vart jag får tag i pumpapuré. Jag har länkat till vart man kan köpa det några gånger men för nya läsare så kan jag berätta att jag har turen att bo bredvid en butik som har ett jättebra utbud av hälsosamma produkter och amerikanska produkter (bl.a. pumpapuré) och det är Coop i Lidingö Centrum. Det går även att köpa på Usagodis som ligger i Skrapan på söder och de har även en webshop där man kan köpa pumpapuré. Om du inte vill beställa är det superenkelt att göra egen:

Köp butternut squash eller annan pumpa. Koka eller ugnsbaka och purés den sedan i en matberedare. Ta da, pumpapuré!

Nu när vi fått det ur världen kan vi gå vidare till receptet...
Pumpascones med kanelglasyr
6 scones

2 dl (90g) havremjöl (mal havregryn i en matberedare, ca 3,5 dl hel havre)
2 dl (70g) mandelmjöl
2 msk (20g) rismjöl (eller bovete, dinkel, fullkornsmjöl)
2 tsk bakpulver
2,5 msk sukrin gold (eller stevia strö eller kokossocker)
1/2 tsk salt
1, 25dl (ca 125 g) pumpapuré*
1 tsk vaniljarom
2 msk kokosolja, mätt i fast form
1 ägg

Glasyr:
2 msk Philadelphia extra light
1 tsk stevia strö
1/2 tsk kanel
1-3 msk vatten (beroende på hur rinnig du vill ha den)

1. Värm ugnen till 200 C.
2. Ha i alla torra ingredienser i en skål och blanda väl.
3. I en annan skål, blanda ihop de blöta ingredienserna. Häll sedan över dem i skålen med de torra ingredienserna, rör om väl och se till att kokosoljan inte ligger i klumpar. Degen ser ut ungefär såhär vid det här laget.
4. Rulla degen till en stor boll och lägg degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite rismjöl på bakplåtspappret så att degen inte fastnar. Platta till degen och skär sedan i 6 delar med en kniv.
5. Grädda i ugnen i ca 16-18 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
6. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och ringla över sconesen.
Näringsvärde per scones (utan glasyr):
201 kcal
6,2 g protein
14,2 g kolhydrater
13 g fett

13 kommentarer:

 1. Du är ju helt makalös, blir alltid så sugen och inspirerad att baka å greja när jag kollar din blogg! Nu är det dags att köpa hem pumpa ☺ Kram och Tack för allt du delar med dig av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla och vad roligt att höra! Hoppas du gillar dem :)

   Radera
 2. Vad saftigt det ser ut! Det börjar verkligen bli pumpatider (och halloween snart ju). Jag använder istället buttert squash, som liknar pumpa, även om det inte är det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Jag brukar också använda butternut squash eller muscat pumpa :)

   Radera
 3. Jag bakade dessa ikväll och de blev kanon! Jag skippade dock glasyren och jag hade ingen pumpa hemma, så jag chansade och ersatte den med banan, vilket visade sig gå mycket bra. Som kryddning tog jag pepparkakskrydda. Min mamma som annars är emot att man gör nyttigare varianter av något onyttigt tyckte de var jättegoda och utbrast direkt: "De här får du baka fler gånger, så jag får äta!" :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra chansning med banan, osötat äppelmos borde också funka :)
   Vad kul att även dina mamma gillade dem, bra betyg!

   Radera
 4. Hej! Tack för en inspirerande blogg! Jag har ett förslag på ett kommande inlägg.; jag skulle gärna vilja läsa om olika skador som muskelbristning, muskelinflammation, lårkaka, tennisarmbåge, musarm, benspricka, benbrott, löparknä, stuckning, vrickning, urledsvridning ex. Vad som händer i kroppen av skadorna, orsaker till man får skadorna, förebyggande tips, behandling och dina erfarenheter av skadorna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hej! Tack för tipset på inlägg! Däremot är det svårt att skriva generellt då varje enskild skada har olika orsaker, påverkar kroppen olika och behöver olika behandling. Det skulle vara ett lååååångt inlägg ;)

   Jag skulle rekommendera dig att läsa boken "Förebygga, behandla, rehabilitera idrottsskador" av Roland Bahr och Sverre Maelum och den finns på www.sisuidrottsbocker.se. Det är en bok på ca 400 sidor och tar upp precis de skador du frågade om :)

   Radera
  2. Okej, jag förstår :) Tack så mycket för boktipset!

   Radera
 5. Halloj! 1,25dl pumpapuré = ca 25g...? Mixade just pumpa till puré och...jeez vad den måste vara tyngre än köpt puré om den angivelsen stämmer? Mätte i dl måttet istället för i gram och fick det till nästan 125g så jag antar att du skrivit fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, jag har skrivit fel, det ska vara 125 g. Bra uppmärksammat! :)

   Radera
  2. =) Hade blivit fasligt torra scones annars ;p Men åååh, godis! Jag vill äta dem varje dag!! =D =D =D Och frysen är full av pumpapuré ^^

   Radera
 6. Bakade idag pumpascones också!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...