lördag 27 september 2014

Keep it simple

Hur många kalorier ska jag äta? När ska jag äta? Hur ska jag träna? Hur många reps och set? Intervaller eller lågintensiv cardio? Kan jag äta det här? Är det för mycket salt i den här? Är det här nyttigt? Kan jag äta banan på kvällen? Havregryn eller havrekli? Casein eller vassle till kvällsmålet?

Intressanta och väldigt relevanta funderingar, men ibland undrar jag om det inte är stressen över vad man borde göra och inte göra som gör att många misslyckas med att få de resultat de vill ha!? Det är lätt att komplicera saker och analysera för mycket istället för att faktiskt GÖRA och många har en konstant rädsla för att misslyckas eller för att göra något fel. Men vet ni? Man måste prova! Det är när man gör fel och misslyckas som man lär sig något. Om man aldrig vågade testa något nytt så skulle man ju aldrig utvecklas, eller hur?
Jag förstår att det här med hälsa, vikt och träning kan vara förvirrande eftersom alla säger olika, alla menar att deras sätt är det bästa och det är så mycket tips och råd i tidningar och på tv att hälften vore nog.
Jag pratade med en vän för ett tag sedan och vi kom in på kost och träning. Han ville gå ner i vikt och berättade att han joggade ett par gånger i veckan om tiden fanns mellan barn och jobb, och jag märkte snabbt att kosten var långt ifrån perfekt för det höga mål han hade satt upp. Men istället för att först lägga fokus på de grundläggande sakerna, dvs börja träna regelbundet och göra det längre än bara ett par veckor i sträck, och ändra matvanorna så att större delen (80-85%) av kosten är näringsrik och hälsosam och resten lite "lyx", så började han snöa in på smådetaljer som i det stora hela egentligen har marginell betydelse. Han hade någonstans läst att kall potatis innehöll mindre kolhydrater än varm potatis (det stämmer i och för sig eftersom kall potatis innehåller resistent stärkelse, som vi inte kan bryta ner) och menade att han skulle börja äta kall potatis för att gå ner i vikt.

Det här är ett typexempel på att komplicera saker för mycket. Det han borde fokusera på till en början är hitta hållbara rutiner, sluta dricka öl och äta skräpmat på helgerna (det är tydligen standard för honom på helgerna) och träna regelbundet under en längre tid (inte bara några veckor) istället för att börja gå in på något så avancerat som resistent stärkelse eller att fundera på om morötter är onyttigt för att de innehåller mer kolhydrater än många andra grönsaker. Det är ju knappast varm potatis eller morötter som gjort att han gått upp i vikt.....
Att lägga energi på småsaker tar energi från de stora, grundläggande sakerna som är absolut viktigast. Det gäller att fokusera på de saker som kommer ha störst påverkan på ditt resultat, dvs träna regelbundet, sova, reducera stress, fokusera på mat från grunden och ät någon form av protein till varje måltid. Allt annat är småsaker som inte kommer ha lika stor påverkan i slutändan.

Att fundera på om du ska gå och träna eller inte är en stor sak.
Att stå och fundera om du ska köpa BCAA eller EAA är en småsak.

Att äta något proteinrikt minst 4 ggr per dag är en stor sak.
Att äta 30 minuter eller 45 minuter innan träningspasset är en småsak.

Hänger ni med på hur jag menar? Att lägga ner en massa tid på att fundera ut hur, när och varför tar tid från att faktiskt göra det. Självklart behöver man vara mer noggrann än så om målet är att stå på en finess-scen eller att prestera i en sport, men i det stora hela så är det de stora sakerna som har störst betydelse. Att göra de stora sakerna regelbundet under en längre tid kommer att ge resultat, det gäller bara att fortsätta och ha tålamod. Det tar tid att bygga muskler och det tar tid att jobba fram hållbara rutiner som funkar i vardagen, men så länge man fortsätter så kommer resultaten.

Keep it simple, det kommer man långt med :)
bild från marisaskitchentalk.wordpress.com
Om du känner dig förvirrad över vad du ska göra, välj ut 2-3 saker som du tror är viktigast (stora saker) och som du känner att du kan klara av. Fokusera på dem först tills du har hittat en bra rutin och gör dem regelbundet, sedan kan du börja lägga till annat.

14 kommentarer:

 1. Alltså WORD SISTAH!! Precis vad jag tänkt för mig själv när man lyssnar på någon som berättar hur de aaaaldrig skulle äta frukt för DET ÄR FAKTISKT SOCKER - men när de har varit duktiga och gått till gymmet varje dag efter jobbet i veckan ska de ju unna sig geleråttor, choklad och vin under helgen. För de är ju inte fixerade hälsofreak heller (*här den menande blicken spikrakt riktad mot mig* ; den piken har man ju aldrig fått förr liksom) . Man ba ja det var säkert FRUKTFAN som gjorde dig överviktig. Absolut. Ungefär som att styrketräningen är BOVEN i dramat när vågen inte tickar ner – de har ju byggt typ tretusen kilo rena muskler. Alltså jeeeesus vad jag får bita mig i läppen ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha älskar din kommentar Fanny, igenkännighetsfaktorn är FÖR hög.

   Radera
  2. Ha ha, ja jag minns våran diskussion om just det här ämnet. Jag får själv bita mig i läppen många gånger och det är svårt att inte börja argumentera tillbaka när man hör att frukt är farligt, eller att sötpotatis minsann är bättre vanlig potatis för viktminskning eller nåt sånt.

   Vi får ta en date snart Fanny, saknar våra diskussioner! Kram sistah! ;)

   Radera
 2. TACK! behövde detta så himla mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så :) Glad att kunna hjälpa!

   Radera
 3. Jag uppskattar verkligen dina inlägg och det om rutorna på magen och detta idag går rakt in i hjärtat på mig. Min man och jag har totalt olika genetiska förutsättningar och tyvärr påverkar det min motivation och så blir det inte hållbart...idag missade jag mitt mål att springa 7km på 49 min med 54 sekunder och mitt "tunga jag" kämpar på men nu får jobba jag stenhårt med tanken " men faan vad bra att du sprang"istället för att lägga fokus på missen. Däremot har jag lyckats lagat en kanongo kycklingwok. Stekte wokgrönsaker+extra svamp, lök och broccoli för sig och 4 st strimlade kycklingfileer för sig. Sedan blandade jag det i samma gryta, pressade i vitlök,1- 2 tsk sambal olek, 2 msk oyster sås, 1 burk kokosmjölk light(grundreceptet hittade jag på kokosmjölksburken)...mmmm jättegott!!!
  Imorgon blir det överkroppsträning och målet att först gå ner 6 kg på 2 månader är satt och ska nås=)
  Du e great Sanna!!!
  Hälsningar från Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inne på rätt spår! :)
   Jag bor själv med en sambo som kan äta exakt vad han vill utan att gå upp i vikt och sitter ändå på en fett% på 5-6% året om utan större ansträngning. Orättvist? Ja, men inget jag kan göra något åt. Jag måste utgå från MINA förutsättningar och jag kan inte äta lika mycket skräp som han kan (jag vet inte om jag skulle vilja göra det ändå).
   Fokusera på dina framsteg, saker du gör bra....jag kan tänka mig att det är en hel del ;)

   Radera
 4. Så himla sant!! Jag försöker hela tiden lära mig själv att inte fokusera så mycket på detaljer utan att de helheten. Det är lätt ibland och svårt i vissa lägen men det är bara att kämpa på för som du säger så är det bara att slösa med energi att lägga fokus på sådant som inte har någon betydelse! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt, vi människor har en tendens att vara otåliga och i denna otålighet börjar man att snöa in på småsaker som vi förstorar upp och stressar upp oss över. De stora sakerna är utan tvekan det som kommer göra att vi lyckas och får resultat :)

   Radera
 5. Klok som en bok som alltid!!!

  SvaraRadera
 6. Tack för ett bra inlägg! Lätt att glömma bort helheten ibland :)

  Jag skulle jätte gärna vilja höra din åsikt i en fråga; förra torsdagen så råkade jag ut för muskelbristning i ena benet, hamstrings. Jag gick till en sjukgymnast igår och fick två övningar att göra. Hon sa att jag bör undvika konditionsträning, förutom lättare promenader. Jag har tidigare tränat splittat program (överkropp 3 ggr, ben 1 ggr/v och kondition 2 ggr/v) Hon sa att jag kan fortsätta träna styrketräning för det friska benet så att jag kan behålla styrkan i det. Jag undrar vad du tycker om detta, är det bra att träna det friska benet med styrketräning eller är det dåligt pga att det blir stor muskulär obalans mellan det friska och det svaga benet?
  Tacksam för din åsikt!

  Linda

  SvaraRadera
 7. Du är en stjärna! Helt fantastisk!

  SvaraRadera
 8. Din blogg är bokmärkt nu:) Förresten, kolla gärna in min nya blogg som handlar om 16-åriga-jag som health nut och träningsfantast! kram/ Vickan

  www.nattstad.se/victoriabäck

  SvaraRadera
 9. Ännu ett fantastiskt bra inlägg, älskar din blogg för du inspirerar mig så himla mycket till att fortsätta kämpa med min träning och kost. Keep up the good work! :) Kramar

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...