onsdag 1 oktober 2014

Chocolate chip protein cookies (vegan, sockerfria, mjölkfria, glutenfria, äggfria)

Jag bakar sällan från andras recept, framförallt för att jag tycker det är så roligt att experimentera fram egna recept. Visst hittar jag inspiration från andra men oftast slutar det med att jag gjort något helt annat och blandat i både det ena och det andra. Gör ni också så?
Däremot brukar jag ofta (i alla fall till minst 50%, hi hi) följa andras recept om jag ska baka med ingredienser jag inte använt så mycket. Som ni kanske märkt använder jag mest proteinpulvrena vassle/whey och kasein när jag bakar och det är de jag har mest erfarenhet av. Precis som olika mjölsorter så får proteinpulver olika konsistens och när man bakar med dem är det stor skillnad på slutresultatet och vilka övriga ingredienser man ska ha i för att konsistensen ska bli så bra som möjligt.
Jag har inte bakat så mycket med vegetariska proteinpulver tidigare och det beror främst på att jag inte tycker att de smakar lika gott som vassle och kasein. Men jag är beredd att ändra mina åsikter.....
En av mina största inspirationskällor, min vän Anna aka Proteinpow, bakar väldigt mycket med ärtprotein och det är hennes favorit-proteinpulver. Till konsistensen liknar det kasein dvs blir väldigt tjockt när man blandar det med vatten och det suger åt sig mycket vätska. Resultatet blir en ganska kompakt konsistens, jämfört med vassle som blir ganska luftigt och det passar bra i mjuka kakor och muffins. Ärtprotein passar utmärkt till brödbakning, kompakta kakor som brownies och även till kakor. Kolla in Annas sida om ni inte redan gjort det, massor av härlig bakinspiration med olikatyper av proteinpulver!

Det här receptet är från Annas sida (heter "single serving cookie pie"). Jag ändrade om lite i ingredienserna för att det skulle passa mig och mina smaklökar, men jag är förvånad hur bra smak och konsistens det blev av ärtproteinet! Inte för söta, lite krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Den hackade chokladen skulle jag inte skippa, de blir lite för "grova" i smaken utan den. Om du inte har ett ärtprotein så går det att byta det mot casein, konsistensen blir inte riktigt som med ärtprotein men det blir ändå en god kaka. Gör du dem med ärtprotein, agave och vegansk mörk choklad, passar kakorna veganer.

Chocolate chip protein cookies
4 kakor

0,5 dl naturellt eller vanilj-ärtprotein (eller casein)
3 tsk (15g) hasselnöts- eller mandelsmör
2 msk Walden Farms pannkakssirap (honung eller agave går också bra)
0,5 tsk kanel (valfritt)
0,5 tsk vaniljextrakt
1 msk osötad mandelmjölk
20 g sockerfri mörk choklad, hackad

1. Värm ugnen till 160 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål tills du får en formbar deg. Den ser ut ungefär såhär. Nu är det viktigt att du smakar på degen. Är den inte god blir det inte goda kakor. Söta eventuellt mer eller ha i kryddor som du tycker om.
 3. Forma degen till 4 bollar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Platta till kakorna och baka i ugnen i ca 15-18 minuter. De ska vara fasta på utsidan och mjuka på insidan. De stelnar något när de får svalna. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Nu kan du göra vad du vill med dem.....varför inte vara lite crazy och ta 2 kakor och toppa med pumpa & kanel froyo? ;)

Froyo'n är gjord på: 150 g lättkvarg, 2 msk pumpapuré, 1 msk stevia sötströ, 1 tsk kanel.
Blanda ihop och ställ in i frysen i ca 30-45 minuter, rör om var 15:e minut för att undvika att det blir en stor isklump.

Näringsvärde för alla 4 kakorna:
261 kcal
6 g kolhydrater
23 g protein
16 g fett

per kaka:
65 kcal
1,5 g kolhydrater
5,75 g protein
4 g fett

4 kommentarer:

 1. Haha, jag är som du, kan aldrig följa ett recept till punkt och pricka utan måste trixa och mixa själv. Ärtprotein har jag aldrig testat - jag tål inte det så bra. Däremot har jag bakat en del med risprotein och hampaprotein. Skulle tro att dessa kakor kan funka ganska bra även med risprotte, förutsatt att man väljer ett som är FINMALET och smakar OK även i naturell form. De flesta risproteinpulver gör nämligen inte det... Anna på proteinpow hade någon sorts schema för vilka proteinpulver som kan ersätta varandra - det tyckte jag var suveränt! Där har jag för mig att kasein var utbytbart mot ärt- eller risprotein. Blir även lite nyfiken på om det kan funka att baka dessa kakor med kikärtsmjöl (som smakar FÖRFÄRLIGT om man inte bakar igenom bakverken ordentligt - med andra ord - smaka INTE på smeten).
  Kramis!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du nämnde för ett tag sen att du vill få i dig fett genom avokado, nötter och dylikt och använder dig helst av light Philadelphia och lågfetthaltiga produkter. Men undrar ifall mini creme fraiche 5% funkar eller varför använder du dig själv inte utav den? Gör det ibland men är som dig att jag hellre äter nötter i alla dess former för fettets skull. Men undrar nu ifall denna creme fraiche inte är bra?
  Kram

  SvaraRadera
 3. Du måste ju skriva att du blivit nominerad till Guldhjärtat även nu 2014!!! Så alla kan rösta :) Jag märkte att man bara kunde rösta en gång i den browser jag hade upp, så jag testade de andra också. Jag lyckades rösta tre gånger, En gång i chrome, en gång i internet explorer och en gång i firefox. Funkar säkert att göra likadant hemma sen (på jobbet nu), så då blir det 6 röster från mig totalt. Uppmanar er andra att göra likadant!! Den här bloggen ÄR bäst <3

  SvaraRadera
 4. Det ser fantastiskt gott ut! Jättefina kakor!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...