tisdag 14 oktober 2014

Det där sötsuget...(+ recept på choklad & kokos proteinbollar)

Vissa dagar är det bara där, det där sötsuget som knappt går att stå emot. Ni vet säkert vad jag pratar om, de allra flesta får sötsug då och då, jag med!

Oftast har det förklarliga orsaker som att man:
ätit dåligt eller för lite under dagen
ätit för lite protein
druckit för dåligt
sovit dåligt eller för lite
stress
rastlöshet
hormoner
viljan att belöna sig själv med sötsaker

Det första jag brukar göra är att försöka analysera vad sugen kommer ifrån och agera därefter. Jag äter ungefär samma saker varje dag och vet att jag får i mig tillräckligt med protein så när jag får sötsug handlar det ofta att jag sovit dåligt eller är stressad/rastlös. Förr agerade jag ofta på sug innan jag tänkte efter, vilket resulterade i att jag överåt eftersom jag var en "allt-eller-inget-människa" och inte kunde sluta när jag väl börjat. Nu försöker jag istället analysera vad suget kommer ifrån och det har hjälpt enormt mycket mot impulsätande.
Det är däremot viktigt att kunna njuta av saker man tycker om utan att det leder till dåligt samvete eller att man överäter för att "nu är allt ändå förstört så jag fortsätter äta och börjar om i morgon". Jag äter faktiskt inte bara nyttigt, även om jag förstår att det kan se ut så när man läser bloggen och ser typen av recept jag lägger upp. Jag äter både choklad, glass och efterrätter ibland när jag är sugen, men jag äter rimliga mängder och bara när jag verkligen tycker det är värt det (jag skulle tex aldrig äta fabriksgjorda kakor"bara för att"). Att hitta balans kräver övning. Övning i att kunna ta en bit, njuta och sedan sätta stopp. Övning i att lära sig urskilja sötsug orsakat av stress eller sömnbrist mot ett sug av att njuta av något gott.

Men vad gör man då för att undvika sötsug? För de allra flesta blir ju sötsugna med jämna mellanrum. Jag har några små tips och knep som jag brukar ta till:

1. Sov mer och stressa mindre!
2. Ät tillräckligt med protein, gärna 4-5 ggr per dag. Protein är det näringsämne som mättar bäst av alla näringsämnen och ett ökat proteinintag håller blodsockret stabilt och ökar mättnadskänslan. Det är ett av skälen till att jag oftast bakar och tillsätter protein i mina bakverk :)
3. Försök analysera varför suget uppkommer. Ofta är suget bara ett sug och man dör ju faktiskt inte om man inte tillfredsställer det. Klarar man att stå ut i några dagar så brukar sötsuget försvinna helt! Är du hungrig eller bara sugen? Om du kan tänka dig att äta mer mat har du antagligen ätit för lite. Är du bara sugen på sött beror det på annat....vad?
4. Aktivera dig! Träning brukar faktiskt ta bort sötsuget så ring en kompis och gå ut och ta en promenad. Eller kör ett tabata-pass hemma :)
5. Drick tillräckligt med vatten under dagen. Vatten är det allra bästa, men för mig brukar sötsuget försvinna om jag dricker ett glas lightläsk. Dock är är vi alla olika och det funkar inte för alla.
6. Fokusera på ditt mål! Om ditt mål är att gå ner i vikt är det viktigare att du håller dig till din plan än om ditt mål att bygga muskler eller gå upp i vikt. Tränar du extremt mycket finns det oftast mer rum för godsaker och mer kalorier men självklart är det bättre att få i dig mer kalorier i form av näringsrik mat.
7. Baka något från min blogg! Let's face it, jag är faktiskt en godisråtta och jag gillar att äta något sött varje dag så det är inte så konstigt att jag har så många recept på godsaker bloggen. Men jag äter faktiskt hellre något som är gott och SAMTIDIGT ger kroppen näring och jag älskar ju att baka så att äta proteinrika och nyttiga godsaker funkar för mig.

De här gjorde jag till exempel igår när sötsuget slog till:
Choklad & kokos proteinbollar
12 stycken

2 dl (70g) havregryn
1 skopa (20g) whey complete choklad
0,5 dl (20g) mandelmjöl
1 msk kakao
1 msk riven kokos
3 stycken (25g) dadlar
2 msk osötat äppelmos
1 tsk kokosextrakt (efter smak, kan uteslutas)
ca 50 g sockerfri mörk choklad

1. Blanda ihop dadlar och äppelmos i en matberedare. Du måste antagligen skrapa ner kanterna ett par gånger. Häll i proteinpulver och blanda ihop väl.
2. Lägg över den tjocka smeten i en skål och ha i de övriga ingredienserna. Blanda ihop med en sked tills du får en tjock formbar deg. Forma till bollar och lägg på en tallrik.
3. Smält chokladen i micron och doppa en tryffel i taget i chokladen. Lägg på bakplåtspapper på en talltik, toppa med lite riven kokos (valfritt) och ställ in i kylen tills chokladen stelnat.

Det här brukar även funka för mig: Jordgubbar doppade i kvarg och pauluns granola. 
 Även dessa är en favorit.
Sedan kan det ju bara vara så att man helt enkelt är sugen och då är det bara att ta en bit, njut och gå sedan vidare.
Vad har ni för knep när sötsuget slår till?

11 kommentarer:

 1. Jag tycker också att det hjälper att dricka ett glas lightsaft (i mitt fall). Eftersom jag konstant överåt på kvällarna, ganska onyttiga saker, när jsg slutade kcalräkna, började jag faktiskt räkna igen. Denna gång bara på kvällen. Det gör mig medveten om vad jag stoppar i mig, och eftersom jag har en "övre gräns" för hur mycket jag "får" äta (hög gräns, bör tilläggas) känner jag mig trygg i att det inte blir för mycket. Är jag sugen på choklad så äter jag det. Och bokför det. Då vet jag iaf mängden och slipper få ångest i efterhand. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, för mig funkar det jättebra att räkna macros då jag har lite bättre kontroll på vad jag stoppar i mig. Jag gillar att kunna äta vad jag vill, men att samtidigt hålla koll på mängderna så att det inte blir för mycket :)
   Kram

   Radera
 2. Hej hej!
  Älskar din blogg!!
  Kan man göra det här receptet på naturellt vassle protein? Istället för ett med choklad smak?
  Eller blir det inte lika gott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det går nog bra, du kanske måste tillsätta lite mer sötning och kakao bara.

   Radera
 3. Jo ett och annat sötsug har minsann minskat med dina bakverk. Mycket muggkakor har det blivit. :)

  SvaraRadera
 4. Men jaaaaa! Har ju följt dig på Insta länge men inte insett förrän nu att du har en blogg också. Kul! Lägger till dig till min blogglista. Lär bli dagliga besök här för mig. :)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag gillar det! Men det innehåller sjukt mycket fiber så man får vara försiktig med mängden så att man inte får problem med magen ;) Som med allt....ät med måtta :)

  SvaraRadera
 6. Vad är det för näringsvärde på detta recept? Tack för en underbar blogg med mycket inspiration :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har faktiskt inte räknat ut det :) Du kan enkelt räkna ut det själv genom att lägga in ingredienserna i appen Lifesum :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...