onsdag 8 oktober 2014

Kokos chiapudding och SM-helgenRiktigt ruggigt väder i morse så det kändes inte mer än rätt att äta frukost till tända ljus. De flesta har väl märkt av chia-trenden som dragit över Sverige senaste tiden, men jag måste erkänna att jag inte varit ett fan av chiapudding hittills. Chiafrön är jättebra men jag klarar inte riktigt av den där slemmiga konsistensen av puddingen. Jag har experimenterat med ett par recept som istället blivit riktigt krämiga och dagens frukost är ett av dem. Jag fick tips av en följare på Instagram att blanda ner kvarg i chiapuddingen så det gjorde jag i morse. Det blev så gott!!

Krämig kokos chiapudding
1 portion

2 msk chiafrön
1,25 dl lätt kokosmjölk
1 msk riven kokos
1 msk stevia sötströ
1/2 tsk vaniljextrakt
150 g lättkvarg

1. Blanda ihop alla ingredienser utom kvargen i en skål. Låt stå (helst övertäckt) i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.
2. På morgonen, blanda i kvarg och smaka av. Häll över i en fin skål och toppa med bär och kokosflarn.
Näringsvärde per portion*: 245 kcal, 12 g kolhydrater, 17 g protein, 15 g fett

*Eftersom chiafrön, precis som psylliumfrön och linfrön, bildar en geléliknande hinna runt fröna vid kontakt med vätska, samt att det har ett väldigt hårt skal, går de mesta av fröna igenom kroppen utan att någon näring tas upp. Jag har därför inte räknat med kalorierna för chiafröna.
EDIT: Vid vidare efterforskning kring chiafrön finns det de som säger att näringen inte tas upp och andra säger att den gör det. Det mesta jag läst pekar på att chiafrön kan brytas ner, till skillnad från hela linfrön, vilket då gör att vi kan tillgodogöra oss näringen. Däremot bör man inte räkna chiafrön som en proteinkälla då de innehåller mer fett och kolhydrater än protein.
Näringsvärdet på detta recept blir då: 343 kcal, 21 g kolhydrater, 20 g protein, 21 g fett

Då var SM-helgen i Västerås över och jag är hemma med en massa ny energi och inspiration, vilka fantastiska atleter som ställde upp i år! Förutom fysiktävlingarna gick även tävlingen Reps Power (max antal reps på tid i övningarna chins, dips, knäböj, bänkpress och bicepscurls) och jag blev sjukt taggad att bli starkare och uthålligare! Marie Ewers från vårt team gick vidare till final i ett riktigt vasst startfält och hamnade tillslut på en 6:e plats. En riktigt grym prestation och jag vet hur mycket hon kämpat inför tävlingen. Här kommer lite bilder....
Bild 1: Marie i mitten. Bild 2: Marie till vänster. Bild 3: Marie till höger
Den efterlängtade hotellfrukosten. Men jag blev lite besviken, inte alls så bra som jag hoppats på.
Väntan backstage
Vidare till final!

Top 6 i Sverige just nu
På kvällen gick vi ut och åt middag och sedan blev det ryggläge på hotellet framför tv'n med en påse Novo Proteinbites. Har ni testat dem? Finns i 3 smaker och en påse innehåller 20 g protein! Min favorit är Sour cream & onion och de funkar absolut om man vill ha något salt att tugga på. Jag längtar däremot tills Quest Chipsen börjar säljas i Sverige, ska bli så kul att testa!
På söndagen gick vi runt och tittade lite på Expot och jag provade för första gången Freddy WR.UP. Jag har länge velat köpa ett par men har aldrig haft tillfälle att prova men nu är jag fast! Jäklar vad bra de sitter! Jag köpte både träningstights och jeans.

Det var en riktigt rolig helg och nu ser jag fram emot Fitnessfestivalen i slutet av november! De i teamet som ska tävla kämpar på med sina dieter och jag vet hur tufft det är så här mot slutet. Mycket tankar på tävlingen, formnojor, tvivel, funderingar på hur det blir efter dieten men självklart även glädje och förväntning allt eftersom formen blir bättre.

Precis som jag tog upp i inlägget "Är det värt det?", är en tävlingsdiet inte en hållbar livsstil. Man måste ligga på ett extremt lågt energiintag och det är väldigt mycket träning som ligger bakom dessa vältränade kroppar. Det är inte rimligt (eller roligt) att leva på enbart torsk och broccoli resten av livet och efter en diet är det en del jobb med att hitta tillbaka till en balans mellan kost och träning. Det är lätt att fastna i "dietträsket" där man inte klarar av att äta något annat än det man har på schemat utan att få ångest eller att det leder till hetsätning så det är viktigt att sätta upp mål som man kan fokusera på även efter tävling, och ett av dem kan vara att hitta en bra balans. För många är det inga problem, men för en del så krävs det mycket jobb med att hitta tillbaka. För mig som gjorde flera tävlingar under en ganska kort tid tog det väldigt lång tid att hitta en bra balans, men det är otroligt skönt när man väl hittar en sund och hållbar (för mig) livsstil :) Att tävla är fantastiskt roligt och jag ångrar inte en sekund av mina satsningar, men det är viktigt att vara medveten att både kropp och psyke påverkas av en diet, det kan nog de flesta som tävlat hålla med om.

Nog om prat om tävling, nu ska jag fortsätta fila på lite nya recept till appen. Vi kommer lägga till nya recept regelbundet och även nya funktioner. Det var riktigt kul att kolla på topplistan över mat & dryck-appar i Sverige idag!


21 kommentarer:

 1. Lät riktigt gott! En kanske lite dum fråga, men när du skriver kokosmjölk, menar du mjölk som i elitens mjölkpaket eller kokosmjölk på burk? Kollar man på fettinnehållet i receptet så antar jag att du menar 6%-ig kokosmjölk på burk men i vissa recept blir jag lite förvirrand.
  Tack för en helt grym och otroligt inspirerande blogg och lycka till med appen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enliters* ska det såklart stå...

   Radera
  2. Jag menar burk med lätt kokosmjölk :)

   Radera
 2. Det är lite tråkigt att tasty health appen inte visar näringsvärden. Vet at det står kcal och att man kan ändra portion vilket är skitbra! Men saknar näringsvärdena :)

  SvaraRadera
 3. När du sager att du inte räknat med kalorierna för chiafröna är inte de medröknade i protein räkningen heller? Tas de inte alls upp? De ska ju va så nyttiga. Förlåt kanske jätte dum fråga men nu är jag förvirrad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev en liten edit i inlägget om detta. Jag har läst flera olika bud, men de flesta menar att chiafrön faktiskt kan brytas ner och att vi kan ta upp näringen i fröna....

   Radera
 4. Blir så glad av att du betonar uppoffringarna över att se ut så där, att det inte är något en person som inte tävlar ska sträva efter att ha som livsstil! Tack, Sanna, för allt du delar med dig och för allt du gör! Kram och hoppas du har det bäst!

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa lite om hur det går med tävlandet för de tjejer och killar du coachar! Vad gäller chiapudding - i en app som jag har laddat ner finns ett recept där man faktiskt mixar sönder fröna, så att puddingen blir helt slät. Har inte testat att göra den puddingvarianten själv, men helt klart borde det bli mindre slibbigt...
  Kram och tack för att du återigen betonar att man inte ska vara deffad året runt. VÄLDIGT viktigt i dagar av träningshets och utseendefixering.

  SvaraRadera
 6. Det lät supergott! Jag gör min pudding just nu på mandelmjölk, chiafrön, lättkvarg, sukrin och frysta bär. Funkar bra för mig och känner mig mätt och nöjd:) Kramen

  SvaraRadera
 7. Åh är freddy brallorna "normala" i stl!? Tänkte beställa o behöver vägledning hur jag ska tänka :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag. Jag brukar ha medium i de flesta kläder och har M i byxorna också :)

   Radera
 8. Jag har en fundering angående fitnesstävlande kvinnors Bröst, de få jag sett tycker jag ser ut att ha så otroligt mycket Bröst kvar trots den låga andel fett de har kvar i kroppen. Har alla silikonbröst eller vad är frågan om? Nu har ju alla olika anlag men brösten är ju bara fett de också och borde minska de med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta som har stora bröst har opererat sig eller har inlägg i bikinin på tävlingar för att "pusha upp" det som finns kvar :) Självklart finns det undantag....

   Radera
 9. Åh jag älskar din blogg. Du är så inspirerande!
  På högskolan ska vi berätta om ett av våra intressen. Mitt är matlagning och bakning, på ett nyttigare sätt. Du är min största inspirationkälla och därför kommer jag att nämna dig i min presentation. Hoppas att du känner att det är okej, att jag berättar vad din blogg heter och att du är fantastisk!

  Tack för alla dina recept. ÄLSKAR ALLT!

  Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det ok, jag blir verkligen smickrad! :)

   Radera
 10. åh finns inte appen för android :(
  Sara

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...