onsdag 22 oktober 2014

Blåbär & chia havrerutor

Jag är oftast väldigt strukturerad och skulle inte klara mig utan att skriva listor med "att göra"-saker, jag skulle vara helt lost. För mig är att skriva listor ett sätt att slippa stressen med att glömma något eftersom jag alltid har tusen saker i huvudet samtidigt. Samma sak gäller med planeringen av mina måltider, jag är oftast väldigt strukturerad och tänker på morgonen (eller kvällen innan) igenom kommande dag för att på ett ungefär veta när och vad jag ska äta och packar sedan med mig lämpliga måltider.

I måndags var jag däremot inte lika strukturerad som jag brukar vara. Eftersom jag precis börjat ett nytt jobb är mina dagar lite huller om buller och helt plötsligt hade hela dagen gått utan att jag ätit något sedan frukost, inte likt mig och inte bra! Jag hann helt enkelt inte (dålig ursäkt, snarare dålig planering) och jag hade inte ens packad med en Questbar i väskan, något som jag annars alltid har med mig.
Jag hann inte köpa något att äta och när jag sedan kom hem var jag så klart vrålhungrig! Nu vet jag att det ibland kan bli såhär och det är ingen idé att stressa upp sig över det. Det är bara att försöka planera bättre nästa dag och man lär sig alltid något avsina misstag! Sötsuget slog så klart till på kvällen eftersom jag inte ätit tillräckligt under dagen, men jag var väl medveten om det och såg till att äta bra saker resten av kvällen. Däremot började jag fundera på vad jag skulle kunna baka för att ha med mig ett bra alternativ som jag skulle kunna äta snabbt, och helt plötsligt var det här receptet skapat!
Underbart saftiga havrerutor med en söt blåbär & chia-fyllning i mitten. En portabel frukost, ett perfekt mellanmål eller som en kaka till fikat, de här blåbärsrutorna passar till allt! De innehåller inte så mycket protein så ät gärna lite keso, kvarg, ägg eller en proteindrink till om du vill ha i dig mer protein. Jag kan tipsa om att de är grymma med en klick mandelmör på :)
Blåbär och chia havrerutor
 9 rutor

4 dl (145g) havregryn
1 dl (45g) havremjöl (mal havregryn till mjöl i en matberedare)
2 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma
1 tsk vaniljextrakt
1 ägg, uppvispat
3 msk (45g) mandelsmör (eller valfritt nötsmör)
0,5 dl (50g) osötat äppelmos
2,5 dl osötad mandelmjölk

Fyllning: 150 g blåbär + 1-1,5 msk chiafrön + 1 msk stevia strö

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Häll blåbären i en skål och ställ in i micron tills de är varma. Mosa med en gaffel och ha sedan i chiafrön och stevia. Ställ åt sidan och låt tjockna.
3. Blanda ihop alla ingredienser till havre-smeten med en slev.
4. Häll 2/3 av smeten i en form (ca 20x20 cm) klädd med bakplåtspapper.
5. Skeda ut blåbärssylten över havremixen och skeda sedan ut resterande havresmet över blåbärssylten. Baka i ugnen i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna och skär sedan i 9 rutor.

Näringsvärde per ruta:
136 kcal
17 g kolhydrater
5 g protein
5 g fett

24 kommentarer:

 1. herre min gud!, vad du har inspirerar o motiverar mig! går just nu på diet. men så fort jag är klar om 2.5 veckor ska jag börja använda typ alla dina recept! ser så gott o enkelt ut!! jag längtar!!!
  all cred till dig!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra :)
   Lycka till nu sista veckorna!

   Radera
 2. Wow. De ser fantastiska ut! Dessa skall jag definitivt testa :) Du är verkligen helt otrolig! Jag har testat en hel del av dina recept. Bakverk, julgodis, maträtter och dylikt och det allting haft gemensamt är att de varit SÅ grymt goda!! :D Tusen tack för att du gör det så enkelt att utesluta raffinerat socker & skärp! Jag ser inte någon mening med att äta ohälsosamt när jag kan baka efter dina recept :) Du är helt otrolig!! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din afina kommentar, den värmer! :)

   Radera
 3. Håller med ovanstående kommentarer! Du är fantastisk! Vilket arbete du gör! Jag tänkte höra med dig vilka två recept med pumpa du tycker blir godast? Om man bara får välja två, vilka ska man testa? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack så mycket!
   Jag är överförtjust i pumpa sconsen och även pumpaproteinpannkakorna :)
   Kram!

   Radera
 4. Dessa ser jättegoda ut! Men kan man byta mandelsmöret mot nått? Jag är nötallergiker :(

  Tack för en väldigt inspirerande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte är allergisk mot nötter så funkar tahini lika bra :)

   Radera
 5. hej. har lite frågor/funderingar; köper du osaltat jordnötsmör? smakar det likadan som vanligt?
  samma med madelsmör är det osaltat?
  hasselnötsmör osaltat?
  såg något gott spread choklad tror ja o det innehöll rårörsocker tror ja det hette är det bra?

  tänkte beställa hem.massa produkter så jag kan börja baka dina recept. men vill veta exakt vad du har och vad jag ska tänka på? allt som är sockerfritt är okey?? vad ska jag kolla efter i innehållsförteckningen? vet att jag ska undvuka socker men har oxå hört at man ska undvika för mycket salt stämmer det?? tacksam för svar!:)

  helt underbar blogg du har! inspererar mig massor till att sköta kosten o stå still i vikt!!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag köper saltat jordnötssmör. Salt är inte farligt så länge du inte har problem med högt blodtryck.
   Jag har inga problem med att produkter innehåller lite socker, så länge det inte är för mycket socker per 100 g. Jag brukar sikta på under 5 g socker per 100 g.
   Kolla att innehållsförteckningen innehåller så få ingredienser som möjligt och undvik som sagt för mycket socker....

   Radera
  2. tusen tack för ditt svar!;)
   är inte alltid det står hur mycket socker det innhåller ju.;(
   ska ja kolla på kolhydrater då på innehållsförteckningen??

   då beställer ja mandelsmöret o det med salt då!;) tack igen! du har verkligen inspererat mig med din blogg o framförallt dina recept! så tacksam för dessa goda recept som jag är så taggad till att prova!!.;)

   Radera
  3. Det står på innehållsförteckningen :)

   Tack så mycket, vad roligt att höra :)

   Radera
 6. Dagar blir lätt lite huller om bullermed ny "rutiner". Rutorna ser så goda ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen, och jag som älskar rutiner :)
   Kram på dig!

   Radera
 7. Åh herre vad gott!! Det låter ju precis som blåbärspaj - mums!! Skulle inte du kunna göra ett inlägg med dina bästa julrecept, pepparkakor/lussebullar osv. ? Skulle verkligen uppskattas!! Ha en bra söndag, kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det smakar nästan som blåbärspaj! :)
   Jag gjorde ett sådant inlägg på bloggen förra året, sök på mina julrecept i sökrutan så ska det komma upp :)

   Radera
 8. Hej Susanna!

  Jag har följt din blogg nu under en tid och tänk att jag ska kommentera men har inte blivit av!
  Fick barn för nästan exakt 1 år sen och håller på att komma i form!
  Jag har lyckats tappa 9 kilo på 20 veckor och blivit betydligt starkare genom att äta bra och styrketräna! Är en typisk äppelform men verkar ha ganska lätt att bygga muskler. Har du erfarenhet av "äpplen " när du arbetar som personlig tränare? Har hört att det är en av de svåraste formerna att få ordning på?

  Har du erfarenhet och kunskap om hur man återställer magen efter en förlossning? Vore roligt att prova på din PT online! Har fortfarande en liten magmuskeldelning och lös hud pga mycket bristningar! =/

  Har provat flera av dina recept och flera av dem gör jag varje vecka! (typ kycklingen med sötpotatispommes MUMS!!)

  Såg i en kommentar att du skrivit något om proteinfudgeboll?! Låter mumma men kan inte hitta något recept på detta på bloggen? Skulle du kunna länka den? Tycker det är så bra med mellanmål man kan göra i förskott och frysa in, funkar det med havrerutorna och fudgebollarna? :)

  Jag älskar ditt bananabread och sötpotatisbrödet! mmmm...
  Har hittat så många nya ingredienser som jag inte använt förut! :)

  Ska definitivt prova dina julrecept nu framöver!

  Ha det gött !
  Kattis


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har erfarenhet av alla former. Mycket av hur vi ser ut är ju genetiskt och det går inte att bestämma vart fettet ska sätta sig eller vart det ska tas bort, men man kan alltid göra så gott man kan utifrån sina egna förutsättningar :)

   Fudgebollarna hittar du här: http://www.tasty-health.se/2012/07/proteinfudge-bollar.html

   Tusen tack för din fina kommentar!

   Radera
 9. Testade detta receptet igår men med hallon istället och jordnötssmör för det var vad jag hade hemma. Så gott!

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Hej o tack för fina recept! Går det lika bra att använda fullkornshavregryn här (och även i andra recept)?

  SvaraRadera
 12. Here youll find funny
  and the thoughts of some of the world If you like.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...