onsdag 15 april 2015

Tacksamhet och läsarfråga

Mitt i all stress med mycket jobb och lite för lite träning (på grund av en operation jag gjorde för två veckor sedan), vaknade jag upp och kände en sådan enorm tacksamhet över att jag får jobba med och möta så många underbara människor varje dag! Jag har förstått att många bloggare beskriver att de får påhopp och kritik för mycket de lägger upp, men jag har verkligen inte fått annat än positiv feedback och kärlek från er. Det är helt otroligt hur mycket fina människor det finns som skriver peppande kommentarer, ger tips, önskar recept och som tackar för recept och inlägg jag skrivit....jag blir alldeles varm i hjärtat! Så tack snälla ni för att ni följt med mig under alla år som bloggen funnits och för alla fina kommentarer och mail, ni är underbara! Även om jag är ganska bra på att hålla motivationen uppe själv så blir jag otroligt inspirerad av alla era berättelser och så klart mina grymma klienters framsteg. Jag önskar jag kunde skriva om alla så att ni också kan inspireras av deras berättelser och livsstilsförändringar.

En av de jag verkligen inspireras av är min fina vän Kitty. Kitty började hos mig som kund för drygt två år sedan och gick efter ett par månader med i det första Team Proteinbutiken. Det blev ingen tävling det året men Kitty var med som hjälpcoach för Team Proteinbutiken året efter och utbildade sig också till kostrådgivare. Jag och Kitty klickade på en gång och det har varit så inspirerande att följa hennes utveckling från jojobantare till en kvinna med balans och livsglädje och hon blev nyligen två-barns mor. Jag älskar hennes sunda inställning till kost och träning: med tålamod och hårt arbete kommer man långt och det behövs inte extremdieter eller flera timmars träning varje dag. Jag måste bara dela med mig av hennes framsteg efter graviditeten och ni som vill kan följa henne på Instagram (@fatnessmorsan) och suktas av alla härliga recept och bilder.
Det är ca 6 veckor mellan bilderna och Kitty har som sagt inte kört någon extremdiet utan har följt så kallad "flexible dieting"/iifym....eller jag vet inte om man kan kalla det att hon gjort en diet överhuvudtaget. Hon har tränat hårdare (efter kroppens förmåga efter en graviditet) och legat på ett kaloriunderskott. Du är grym Kitty!

Apropå flexible dieting och IIFYM, fick jag en fråga från en läsare för ett tag sedan och tänkte att jag kunde svara på den i ett inlägg:

"Jag har en fråga till dig som jag funderat på: håller du dig fortfarande till IIFYM/flexible dieting? Är mest bara nyfiken då det känns som du är "friare" i ditt ätande etc. nu än förut. Kram :)"


SVAR: Både ja och nej :) Jag har kört med IIFYM i snart 1,5 år och har under den här tiden lärt mig vad det flesta livsmedel innehåller, vilket gör att jag sällan behöver väga och mäta det jag äter, jag har bra koll i huvudet ungefär hur mycket jag får i mig.
Mitt mål när jag började jobba med min coach Layne Norton (som jag fortfarande jobbar lite med) var att förbättra min ämnesomsättning efter att den blivit kört i botten av mina 8 år som tävlande i bodyfitness, med efterföljande jojobantning efter i princip alla dieter. Vi jobbade med iifym för att jag skulle lära mig att det inte finns några specifika livsmedel som du blir tjock av utan allt handlar om mängden du äter (jag kommer för övrigt skriva ett inlägg om detta lite senare). Det går att äta av allt men det gäller att tänka på mängden, något jag hade svårt för då jag följt kostscheman bestående av kyckling, fisk, sötpotatis, ris, grönsaker och lite nötter i typ 8 år.
Vi jobbade med att långsamt lägga till mer kalorier och det gick bra och jag kom upp i nästan 2700 kcal, men jag gick även upp en hel del i vikt (från 62 kg till 72 kg), något som var nödvändigt för att jag skulle kunna "träna upp" ämnesomsättningen. Efter vi kommit upp i den kalorimängden gjorde jag en liten diet, inget extremt och inga timmar med cardio varje dag och jag gick ner ca 10 kg och slutade på en kalorinivå som var högre än det jag åt innan jag började med Layne. Detta tyder på att ämnesomsättningen förbättrats av den reverse diet jag gjorde och jag har också märkt att min kropp inte är lika stressad längre. Förut kunde jag gå upp 2-3 kg vätska över en dag om jag åt några bitar pizza eller några godbitar, det finns inte på kartan längre.
I och med att min kropp mår så pass bra och jag inte har några planer på att tävla igen så känner jag inte att det är lika viktigt att följa en plan till 100%. Jag tränar fortfarande hårt, jag har kul när jag tränar, jag äter vad jag vill (vilket är den typ av mat ni ser på bloggen med inslag av lite godsaker som några godisbitar eller en glass då och då) och jag mår jäkligt bra. Vikten är stabil och jag är nöjd med kroppen. Ibland lägger jag in saker i Lifesum för att se ungefär hur mycket jag äter, men för det mesta äter jag på känn och det funkar hur bra som helst. Skulle jag vilja tighta till kroppen och toppa formen skulle jag vara mer strikt med mina macros och lägga upp och följa en plan, men just nu mår jag så bra ändå så jag fortsätter som jag gör och lägger antagligen in lite hårdare träning mot sommaren :)

9 kommentarer:

  1. Blev genast väldigt intresserad av detta och har googlat runt en stund nu men hittar inget vettigt förutom ditt tidigare inlägg här på bloggen. Hur gör man om man vill komma igång med IIFYM?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det finns inte så mycket information på svenska, den mesta informationen finns på engelska och jag vet att det finns flera e-böcker (på engelska) man kan köpa om man vill komma igång med iifym.

      Radera
  2. Hej,
    Finns det en möjlighet att be dig om länkar till de böckerna?

    Tack så mycket för all inspiration och allt du delar med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har du två länkar du kan börja titta på :)

      http://www.bodyrecomposition.com/a-guide-to-flexible-dieting/
      http://healthyeater.com/flexible-dieting

      Radera
  3. Åh jag förstår den där tacksamheten! Att få jobba med det man verkligen brinner för.

    SvaraRadera
  4. Det är vi läsare som ska tacka dig!! Du som delar med dig av din stora kunskap om kost, träning, hälsa, mental hälsa och dina erfarenheter. Du som delar med dig av goda, enkla och hälsosamma recept för alla som bryr sig om vad de äter. Du har lärt oss att bakverk inte behöver vara onyttigt bara för det smakar gott och är sött. Du tar dig tid att svara på dina läsarens kommentarer och frågor, vilket är väldigt snällt. Och detta trots att du har fullt upp med annat. Du känns som en väldigt ödmjuk, omtänksam och godhjärtat människa. Tack så mycket för allt! :)

    Mvh Jessica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Jessica!
      Dina ord värmer och betyder så mycket!! :)

      Stor kram

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...