onsdag 2 december 2015

Chokladkola (sockerfri)

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska kalla det här receptet för. Tanken var att göra en typ av chokladkola, ni vet en sån där seg sak som alltid fick farmor att tappa plomberna, men när jag blandat ihop ingredienserna så var den inte alls sådär seg. Eller, den är lite seg, men inte som kola. Det är inte heller en fudge utan snarare någonstans mittemellan. Lite som en kladdkaka.
Oavsett vad jag ska kalla receptet så blev de här chokladkolorna jättegoda och jag kommer definitivt äta en hel del av dem inför under julhelgen. En liten godsak som jag hoppas att ni också kommer gilla. För variation så skulle man lätt kunna byta ut kakaon mot pepparkakskrydda eller kanel för en pepparkakskola, eller varför inte ha i lite rivet apelsinskal för en apelsin & chokladkola? Bara fantasin sätter gränser ;)

Chokladkolor
ca 10 stycken

1 msk mandelmjöl
2 msk whey complete vanilj
2 tsk kakao
1,5 msk havremjöl
2 msk stevia sötströ eller sukrin
2 msk mandelsmör eller cashewsmör
1 tsk osötat äppelmos
2 tsk mjölk (jag använde mellanmjölk)

1. Ha i alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda ihop allt med händerna eller med en sked. När du har en formbar deg, dela degen i 10 bitar och forma till små rektanglar. Slå in kolorna i smörpapper. Förvara i kylen tills du ska äta dem, de blir nästan lite segare efter ett par dagar i kylen.

Näringsvärde per kola:
33,5 kcal
1,3 g kolhydrater
1,8 g protein
2,2 g fett

7 kommentarer:

  1. Mums! Det här ska jag verkligen prova. Men för att få det mer segt som kola - borde det inte funka att använda sån där fibersirap som du skrivit om tidigare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det skulle nog funka. Hade ingen fibersirap hemma vid tillfället, men ska köpa hem det :)

      Radera
  2. Håller med ovanstående kommentar, borde inte det gå att använda fibersirap istället för stevia strö för att få en seg och söt kola??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske utgå från questbarsrecept? Skulle gärna se kolor i smakerna choklad, pepparkaka, vanilj, jordgubb/hallon, banan och citron :) Kram

      Radera
    2. Ja det skulle nog funka, får köpa hem fibersirap och experimentera :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...