måndag 14 december 2015

Mjuk saffranskaka

Alltså saffran, hur gott är det inte! Jag har redan fått i mig x antal lussebullar, gjort otaligt många saffranskvarg-skålar, saffransgröt mm så det var på tiden att göra en Saffranskaka. Lussebullar i all ära, men en saftig Saffranskaka slår aldrig fel.
Jag måste faktiskt erkänna att jag var lite orolig över hur konsistensen på kakan skulle bli. Smeten såg kanon ut och jag testade att grädda kakan på lite lägre temperatur för att undvika att den skulle bli torr. I vanliga fall brukar det räcka med ca 20 minuter på 175 C för att en kaka ska bli klar men efter 25 minuter var kakan fortfarande rinnig. Fick lite smått panik eftersom jag hade gjort slut på allt äppelmos hemma och det betydde att jag inte kunde göra en sats till. Kollade efter ytterligare 5 minuter, fortfarande rinnig. Hade den inne i 5 minuter till, fortfarande inte bra. Efter 5 minuter till började det ordna upp sig och jag tror jag tog ut den strax efter 40 minuter. Det var svårt att vänta tills den svalnat helt så den var fortfarande en aning kladdig i mitten när jag skar upp den, men det gjorde inget för mig, jag älskar när kakor är lite kletiga i mitten! Och det är precis vad den här kakan är, saftig, lite kletig i mitten och mycket saffranssmak! Om du inte gillar russin kan jag tänka mig att hackad vit choklad eller mörk choklad kan vara gott i.
Den här saffranskakan kommer jag göra många gånger i jul. Perfekt till fikat precis som den är eller kanske med lite mandelsmör eller Philadelphiaost på?!

Mjuk saffranskaka
1 kaka, ca 10 bitar

3 dl (142g) havremjöl av havregryn (mal havregryn till ett mjöl i en matberedare)**
1,5 dl (52g) whey complete vanilj
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl stevia sötströ
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 g saffran
2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljarom
2,5 dl osötat äppelmos (ca 250g)
1 dl lättkvarg
1 ägg
0,5 dl valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)
0,5 dl russin (valfritt)

1. Sätt ugnen på 160 C.
2. Ha i alla torra ingredienser till muffinsen i en skål och blanda ihop väl. Ha i de blöta ingredienserna och mixa ihop till en tjock smet med en stavmixer (eller använd matberedare). Häll smeten i en liten brödform (min är ca 20x10 cm)
3. Grädda i ugnen i ca 35-45 minuter (kan variera beroende på ugn). Känn på kakan efter 30-35 minuter, grädda den hellre lite kortare tid, har du den inne för länge kommer den bli torr. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp den.

**Du kan självklart använda fiberhavregryn också. Fiberhavregryn innehåller vetekli och är inte lämpade för de som är glutenintoleranta/känsliga.
Näringsvärde per bit (utan russin):
114 kcal
13,8 g kolhydrater
8 g protein
3 g fett

12 kommentarer:

 1. Hej! Vill bara börja med att säga att jag älskar din blogg! Har bakat/lagat fler utav dina recept =)

  Jag tänkte höra med dig om man kan använda mandelmjöl istället för havremjöl? Och måste man ha bikarbonat? Kan man utesluta den och ersätta med bakpulver?

  Tack för all inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andrea och tack så mycket :)

   Jag har faktiskt inte testat att baka med mandelmjöl istället havremjöl så jag kan inte garantera att resultatet blir likadant i och med att havremjöl är med kompakt. Bikarbonat gör brödet lite luftigare men det går säker att ersätta med 1 tsk bakpulver.

   Radera
 2. Very interesting,good job and thanks for sharing such a good blog.your article is so convincing that I never stop myself to say something about it.You’re doing a great job.Keep it up

  SvaraRadera
 3. Hej Sanna!

  Låter som ett riktigt bra/gott recept att baka och bjuda på nu på fikan framför Kalle Anka :) Jag har inget proteinpulver, kan jag ersätta det med valfritt mjöl? Typ bovetemjöl/teffmjöl/durramjöl?

  Kram Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia!
   Ja, det borde gå, men kolla att konsistensen inte blir för tjock och ta lite mjöl i taget :)

   Radera
 4. Very interesting,good job and thanks for sharing such a good blog.your article is so convincing that I never stop myself to say something about it.You’re doing a great job.Keep it up.

  SvaraRadera
 5. Nice website, the site is very interesting, a lot of helpful articles and the latest news that arouse interest. nice!!
  pengobatan untuk sembuhkan gerd
  clear lung tea
  chitosan plus capsule

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Kan man använda något annat än mandelmjöl?

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...