måndag 19 maj 2014

Blomkåls"risotto" med paprika, edamame och ugnsbakad lax

Ni som följer mig på Instagram har kanske märkt att jag är inne i en blomkålsperiod just nu....det är blomkål i princip allt jag gör. Just nu har jag bytt mitt muggkake-beroende mot #caulifloats (cauliflower oats) till frukost! Det låter säkert jättekonstigt men det är så gott och man blir verkligen mätt på få kalorier! Receptet på gröten hittar ni här (på engelska).
Caulifloats med kanelsmak, bär, kokt ägg, superfood smoothie (mandelmjölk, greens+, rödbetspulver, spenat). Magnesium och omega-3 :)
Vanilj-caulifloats med blåbärskvarg (kvarg, blåbär, stevia) och vit mandelpasta (vitt mandelsmör) och superfood smoothie
En av anledningarna att jag använder så mycket blomkål är att jag dragit ner lite mer på kalorierna såhär 8 veckor in på min "min-diet". För att få lite mer volym på maten och mer näring har jag lagt till mer grönsaker i min kost. Nog för att det i det stora hela handlar om kalorier in kalorier ut om man är ute efter att tappa fett, men kvaliteten på de kalorier vi äter har enormt stor betydelse för vårt välmående och för att kroppen ska fungera optimalt. Man får inte glömma att maten vi äter ska ge oss näring för att allt i kroppen ska funka, men tyvärr känns det som att fokus i dagens samhälle ligger på att äta för att se ut på ett visst sätt. Det är självklart också en viktig del, vi vill ju alla se bra ut, men många glömmer bort den grundläggande anledningen till varför vi äter.

Jag känner mig faktiskt mycket piggare efter en måltid om den består av mycket grönsaker, ju mer färger desto bättre! :)
Nu måste jag bara berätta lite om den ingrediens i detta recept som ger den ostiga smaken: Nutritional yeast eller näringsjäst (eller Bjäst) på svenska.

Näringsjäst är en inaktiv jäst och framställs genom odling med en blandning av sockerrör och melass av sockerbetor. Sedan skördas, tvättas och torkas jästen och slutligen förpackas den. Men finner jästen i form av flingor, gult pulver eller som pulver i tablettform och finns oftast i hälsokostaffärer men även i välsorterade matbutiker (eller på Iherb).

Den är väldigt proteinrik och innehåller även mycket vitaminer, framförallt vitamin B. Den är naturligt låg i fett, natrium och är helt fri från socker, mejeriprodukter och gluten. Eftersom den är fri från animalier används den ofta som parmesan av veganer. En riktig superfood med andra ord!

Jag köpte näringsjäst från Iherb för ett tag sedan men har inte använt det så mycket....fram tills för en vecka sedan då jag testade att ha det i detta recept. Det är supergott att ha som topping på sallader, i grytor, i kex eller i den här "risotton"!
Det går självklart att ha i vanlig parmesan i receptet, men det är kul att testa lite nya grejer. Paprika och edamame-bönor är storfavoriter hemma hos mig just nu, men använd dina favoritgrönsaker, sparris och ärter är säkert supergott!
Blomkåls"risotto" med paprika, edamame och ugnsbakad lax
1 port

Blomkålsrisotto:
200 g rå blomkål
50 g röd paprika
5 cm purjolök
0,5 vitlöksklyfta
0,75 dl edamamebönor (skalade)
0,75 dl vitt matlagningsvin
1 tsk grönsaksfond
20 g näringsjäst eller riven parmesan (mer efter smak)
salt & peppar

Tillbehör:
Färsk laxfilé
rivet citronskal
salt och peppar

1. Dela blomkålen i mindre bitar och lägg den i en matberedare. Mixa tills det blir som ett ris.
2. Hacka alla grönsaker.
3. Stek vitlök och purjolök i en stekpanna, tillsätt resten av grönsakerna. Häll över matlagningsvinet och fonden och låt allt koka ihop på svag värme. Låt det mesta av vinet koka bort. Krydda och smaka av. Tillsätt till sist näringsjästen och blanda ihop allt väl.
4. Lägg laxen i en ugnssäker form, krydda och laga i ugnen på 200 C i ca 15 minuter.
Näringvärde för endast blomkålsrisotton:
186 kcal
21 g kolhydrater (varav 9 g fiber)
17 g protein
3 g fett

14 kommentarer:

 1. Jag älskar också grönsaker, blomkål och zucchini finns alltid i min morgongröt. Jag har aldrig provat näringsjäst men varit nära att köpa flera gånger. Hur är det kalorimässigt om man jämför med vanlig ost, typ parmesan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mindre kalorier än vanlig ost (mindre fett och mer protein)...

   Radera
 2. Brukar steka mitt "blomkålsris"med curry. Gott, vackert och storfavorit till färsbiffar!!

  SvaraRadera
 3. Spännande med grönsaker i gröten! Testade med zucchini en gång men det föll mig inte riktigt i smaken. Blomkål kanske är mer min grej? :)
  Hur länge tänkte du köra på din minidiet förresten? Hoppas att det kommer en uppdatering snart på hur din kropp svarat på den. Gör själv en sorts reverse diet och håller på att höja mina kalorier just nu. Hittills har kroppen svarat bra och accepterat det högre kaloriintaget utan att lägga på sig för mycket. Däremot är både mitt välmående och kvalitén på min träning så mycket bättre när kroppen får mer energi och näring. Är nästan svårt att förstå hur jag orkade med allt med mina tidigare kalorier nu när jag ökat dom med mer än 50%. Eller det gjorde man ju inte alltid... förlorade kontrollen över ätandet oftare förut när allt kändes förbjudet och minsta utsvävning spräckte dagens kalori-budget. Tack för att du visar att det finns ett annat sätt att leva än att svälta sig resterande liv! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina fina kommentar, den värmer verkligen!
   Jag kör ett tag till, jag har inget speciellt datum då jag måste uppnå mitt mål, det får ta den tid det tar :) Jag mår faktiskt riktigt bra och känner mig inte stressad att komma i någon toppform, jag kör tills jag känner mig nöjd :)

   Jag har själv varit där så jag vet precis vad du menar. Jätteskönt att höra att du lyckats vända ditt synsätt på mat och tagit kontrollen :)

   Kram

   Radera
 4. Tina
  Hejag undrar vilket ris som är bäst/nyttigast att äta? Eller spelar det någon roll tex vid diet? Tacksam för svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer fiber i råris/brunt ris, men om du gillar vitt ris är det helt ok att äta det så länge du äter det med grönsaker så att du får i dig fiber :)

   Radera
 5. Jag gillar också blomkål, men jag har ännu inte bakat med det! Tycker gröt med blomkål lä superspännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort pannkakor med blomkål, riktigt gott. Och du måste testa att ha det i gröten, jättegott! :)

   Radera
 6. Har du prövat göra göra "risotto" på helt bovete? Tokgott! Gjorde det igår med kantareller, zucchini, morot, röd paprika och spenat! Bara stekte lök och vitlök i olja, i med VÄLsköljt bovete, sen i med vatten med lantbuljong och en rätt stor skvätt vitvinsvinäger + vattnet som blir över när man blötlagt den torkade svmapen! Tillsätt grönsakerna + svamp när man vill och sen lite parmesan/näringsjäst på slutet :) Och salt, peppar!

  SvaraRadera
 7. Vad glad jag blir över att du skrivit om lite mjölkfria alternativ! Denna måste jag bara testa! :)
  Tack för underbar inspiration och en jättefin blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, blir jätteglad av din feedback :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...