fredag 30 maj 2014

Fredagstankar......


Regn och rusk och jag är lite hängig så det finns inte så mycket mer att göra än att baka (har två superrecept att bjuda på så småningom) och att fundera på livet :) Jag fick en jättefin kommentar för någon vecka sedan som gjorde mig både glad och ledsen på samma gång och jag har funderat lite på den senaste dagarna.

Kommentaren löd:
Hur länge tänkte du köra på din minidiet förresten? Hoppas att det kommer en uppdatering snart på hur din kropp svarat på den. Gör själv en sorts reverse diet och håller på att höja mina kalorier just nu. Hittills har kroppen svarat bra och accepterat det högre kaloriintaget utan att lägga på sig för mycket. Däremot är både mitt välmående och kvalitén på min träning så mycket bättre när kroppen får mer energi och näring. Är nästan svårt att förstå hur jag orkade med allt med mina tidigare kalorier nu när jag ökat dom med mer än 50%. Eller det gjorde man ju inte alltid... förlorade kontrollen över ätandet oftare förut när allt kändes förbjudet och minsta utsvävning spräckte dagens kalori-budget. Tack för att du visar att det finns ett annat sätt att leva än att svälta sig resterande liv! <3


Jag är enormt glad att jag kan inspirera andra att leva ett sundare liv med mer energi och fokus på god näringsrik mat och rolig träning. Men jag blir också ledsen över att det finns så många därute som mår dåligt och som mixtrar med maten (läs äter på tok för lite) och tränar som galningar i tron om att man ska bli lyckligare om man väger x antal kg mindre eller har rutor på magen. Det är verkligen jättekul att det går en hälsotrend i Sverige just nu och det är väl ingen nyhet att många skulle må bättre av att röra på sig mer och äta bättre. Jag är med i ett par grupper på Facebook där medlemmarna lägger ut övningar, tips och inspiration till att leva ett hälsosammare liv och det är så himla kul att se! Många mår så mycket bättre av att börja träna och äta bättre. De fysiska förändringarna är ju självklart en bonus och gör att man blir motiverad att fortsätta. Men denna trend leder också till att vi skapar ideal som för många är ouppnåeliga och som gör att fler och fler tjejer och killar mår dåligt. Det är trots allt inte många som kan gå omkring med rutor på magen 365 dagar om året, det är liksom inte rimligt. För vissa är det ett mål, och det är absolut inget fel med det! Att kontant ligga på en låg fett% tar mycket tid, fokus, uppoffringar, planering och något man måste hängiva sig till. Det tar mycket mental energi och den energin måste tas från andra aspekter av livet. Jag hyser största respekt för de som har detta som mål, vi prioriterar alla vår tid och vårt fokus på olika saker.  Men många strävar efter detta till den grad att det blir ohälsosamt och jag får så gott som dagligen mail från tjejer som mår dåligt och som har problem med maten och det gör mig riktigt jäkla ledsen!
2001-2008-2014
Jag har levt i båda ändarna av begreppet hälsa. Jag har varit en ohälsosam tonåring som festade på helgerna, åt skräpmat, gick upp i vikt och jag var extremt olycklig över hur jag såg ut. Självkänslan var i botten, jag var energilös, obekväm med min kropp och jag hade inom loppet av ett år testat i stort sett alla bantningsknep som fanns....utan resultat så klart. Man kan inte direkt säga att jag hade de genetiska förutsättningarna för en fitnesskropp, men mina dåliga vanor gjorde inte saken bättre. Jag var helt enkelt inte lycklig och jag var enormt vilsen vilket gjorde att jag hoppade på den ena dieten efter den andra i tron om att just den skulle vara "den rätta".
Jag har levt på den andra sidan också. Där jag tränat extremt hårt, varit petnoga med maten, fått grymma resultat, men vet ni vad? Jag var inte lycklig då heller. Jag var jättenöjd med hur jag såg ut och var var stolt över att jag klarade att nå det mål jag satt upp, men samtidigt var mitt förhållande till mat och träning katastrofalt. Mat var ångest. Coachen jag anlitade för att lägga upp mina dieter brydde sig överhuvudtaget inte om min hälsa och alla dieter han gav ut till tjejerna i sitt team (ca 300 tjejer) var exakt likadana, oavsett förutsättningar, bakgrund och hur man svarade på upplägget. Jag tränade 2-3 timmar per dag och tiden som inte gick till att träna gick till att förbereda matlådor och tänka på mat. Jag gick aldrig ut och åt, jag tackade nej till att träffa vänner eftersom jag inte viste vad jag skulle kunna äta, om jag missade ett träningspass fick jag ångest och mitt välmående hängde på om jag klarat av att följa mitt schema till 100% eller inte.
Jag såg på mat som "bra" och "dåligt", "tillåtet" och "förbjudet". Kosten var extremt restriktiv, jag var konstant hungrig och jag tänkte på mat hela tiden. Om jag någon gång råkade äta något som inte fanns med på schemat spårade jag ur totalt och åt allt jag kom över, vilket ledde till ångest och jag svor att jag aldrig skulle göra så igen....yeah right! Jag var nöjd med hur jag såg ut i kroppen men jag var ändå inte lycklig.
I mitt livs form men ändå inte lycklig
Det har tagit mig ÅR att hitta en bra balans mellan kost och träning och jag faktiskt med handen på hjärtat säga att jag idag mår riktigt bra! Jag är lycklig och jag tycker om mig själv. Jag tycker att jag är fin, oavsett om jag väger 5 kg mer eller mindre, har rutor på magen eller inte. Självklart vill jag, precis som alla andra, se bra ut och jag tycker det är snyggt med starka och vältränade kroppar, men jag är inte beredd att offra min hälsa och mitt välmående för det och det ska man inte behöva göra. Man kan se vältränad ut och till och med tävla om det är ett mål man vill uppnå, utan att svälta sig själv och träna flera timmar per dag. Jag har genom iifym/flexible dieting (if it fits your macros) hittat en livsstil som funkar för mig. Ingen mat är förbjuden, jag går ut och äter på restaurang relativt ofta och jag anpassar maten efter mina macros. Jag tänker inte på mat på samma sätt som jag gjorde förut, nu är matlagning och bakning ett intresse och något jag mår bra av.

För att svara på kommentaren jag fick ovan så håller jag fortfarande på med min mini-diet, jag är nu inne på vecka 11. Jag kör en diet för att lära mig mer om hur reverse diet fungerar samt för att se om min ämnesomsättning återhämtat sig (läs mer om metabolic damage här). Jag kör på tills det inte känns bra längre (om jag måste gå ner för lågt i kalorier och tappar energi och lust till att träna) och efter det kommer jag göra en ny reverse diet. Eftersom jag misshandlat min kropp i så många år, 8 år för att vara exakt, så kommer det att behövas flera cykler av reverse diet och sedan diet för att min ämnesomsättning ska bli någorlunda normal. Hur lång tid det tar för ämnesomsättningen att återhämta sig står i relation med hur länge man utsatt kroppen för extremt hårt träning samtidigt som man ätit för lite kalorier, så för mig kommer det ta tid, men jag har inte bråttom :)
Jag tycker det är kul att träna, jag är stark och jag jobbar hårt för mina mål, men jag begränsar inte mig själv och jag har lärt mig att kunna äta mat som jag tidigare såg som förbjuden, men i måttliga mängder och utan dåligt samvete. Jag mår bra helt enkelt och det är väl det som vi alla strävar efter egentligen? Man kan alltid fortsätta utvecklas, men måste ändå säga att jag är nöjd med mig själv och det jag uppnått hittills :)
Välmående börjar trots allt med att man måste tycka om sig själv. Om man har inställningen att man kommer bli lyckligare om man går ner 5 kg eller blir tokdeffad, då är man fel ute tycker jag.....

24 kommentarer:

 1. Åh vilken skön läsning! Precis vad jag behövde höra faktiskt. Jag är en av de som har magrutor som mål, och nådde riktigt bra resultat under en period i mitt liv där jag la nästan all tid på träning när jag inte jobbade. Men då hann jag ju knappt med något annat, som vänner osv. Nu har jag massa annat på schemat, studier, sambo, jobb, vänner... Och nästan varje gång jag tränar är det rehab som gäller pga ett olycksaligt knä. Ett knä som måste prioriteras. Tiden som finns räcker inte till för att nå målet och ändå ha en balans i livet, men under sommaren hoppas jag kunna få en skjuts framåt i träningen och ser fram emot det! Men, att vara nöjd med sig själv ändå är svårt ibland, speciellt när det är mycket stress i ens liv. Då är inlägg som dina perfekta för att få tillbaka fotfästet!
  F.ö står en nybakad citroncheesecake och svalnar i köket nu, luktar himmelskt och ska provas imorgon! Min bror har fyllt år och han älskar citron, jag kan inte äta laktos eller gluten samt håller mig helst ifrån socker så det var perfekt timing att receptet kom precis innan han kom och hälsade på! Nu blir vi alla nöjda med hans födelsedagstårta! :)
  Tack för din blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så förändras ju livet efter hand och de förutsättningar du hade till träning finns ju inte på samma sätt idag, då är det ju svårt att kunna ha samma mål :)

   Hälsan är ju trots allt det viktigaste, och härligt att höra att du fokuserar på rehaben, du ska ju ha din kropp i många år till, det är ju bra om den funkar.
   Det är jättesvårt att vara nöjd med sig själv, framförallt i vårt stressiga samhälle...men man får jobba med det helt enkelt :)

   Vad kul att du testade att göra cheesecaken :)

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

   1) Love Spells
   2) förlorad kärlek Spells
   3) skilsmässa Spells
   4) Förbindelse Spells
   5) Bindande Spell.
   6) Breakup Spells
   7) Bannlys en tidigare älskare
   8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
   genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Jag läste ett jättebra blogginlägg om just detta: http://bodytypenutrition.co.uk/blog/creating-monster/

  Det är så synd att i dagens läge ska allting vara så himla extremt. Det är lite pinsamt att träna för att må bra, man ska ju ha resultat också. Och det är inte riktiga resultat innan man ser six packen på magen. Samma sak gäller alla andra saker som tidigare varit hobbies: fotboll , musik, konst,bloggar whatever. Man ska liksom hela tiden vara bäst, framgångsrik och det ges en bild av att det är relativt enkelt och dessutom uppnåeligt för alla. Man ska bara vilja tillräckligt, annars är man en loser som inte jobbat tillräckligt hårt.

  Det ges en icke-realistisk bild av livet i media som människor köper med hull och hår. Jag tror det är därför många har ångest och känner sig värdelösa och otillräckliga. Det är väldigt synd. Skönt att det finns bloggare som börjat lyfta fram detta! Bra om det börjar där, kanske det sprider sig till övriga media sen.

  En tumme upp till dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också det inlägget, mycket bra läsning!
   Samhället är nästan uppbyggt på att allt ska vara perfekt, man ska vara välmående, snygg, ha snygga kläder, snyggt hem, snygg bil osv. Vilken jäkla press!!

   Ja vi får hoppas på det, jag märker ju i mitt jobb att fler och fler tjejer (och killar) mår dåligt och tar ut sin ångest på träningen....

   Tack :)

   Radera
 3. Jag är en av dem som fastnat i träsket, trodde verkligen inte att jag skulle men jag har verkligen ramlat dit och gått ner 20 kilo senaste året. Nu står jag där med magrutor och ådror men mår egentligen sämre än någonsin. Ingen energi, uteblivna resultat, ett liv som kretsar kring mat och träning. Rädsla för sociala sammanhang, rädsla för oförutsägbara händelser, rädsla för okända maträtter och ingredienser. Inga nötter, ingen ost, inget fett. Men en himla massa ångest och oro! Så himla onödigt, jag vet ju det. Men det är så himla svårt att komma ur det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I hear you! Jag fick min drömkropp men fortsatte pressa mig så oerhört hårt. Väggen kom emot. Nu, 8 månader senare kan jag inte träna, eftersom kroppen inte klarar av det, och mitt liv har länge gått ut på att hantera ångesten. Idag kunde jag äntligen gå på promenad ensam utan att darrande och ångestfylld vända om på halva vägen. Nu återstår att börja klara av att sitta i en bil. Drömkropp - javisst! Drömliv - knappast.

   Radera
  2. Jag vet, det är jättesvårt att komma ur det, men man måste ju bara inse att det inte går att leva så. Det kan faktiskt hjälpa att gå och prata med något, man kan få verktyg för hur man ska tänka och reda ut varför man mår som man gör :)

   Radera
 4. Hej! Mycket intressant inlägg! En.fråga, kan man ta ett blodprov för att se om man har dålig eller låg ämnesomsättning? Tog nämligen.blodprov på vårdcentralen och de berättade att mina värden var normala. Mycket tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan testa sköldkörteln, vilket oftast är problemet om man har en dålig ämnesomsättning, men mina nivåer är normala så det handlar inte om det utan att jag utsatt den för svält och för mycket träning under många år. Man märker det genom att man går upp i vikt, även om man äter lite kalorier....

   Radera
 5. Tummen upp för ett grymt bra inlägg!

  SvaraRadera
 6. Har själv haft (och har fortf lite) samma problem som du men undrar hur du iNTE fokuserar och tänker o räknar på maten när du går efter dina macros?? då måste du väl "hålla koll" hela tiden på dina macros?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fokus på bra mat och att räkna mina macros har jag (det måste man nästan om man gör en reverse diet och hålla koll på hur mycket man ska öka/sänka maten), men det är skillnad på att ha koll på vad man äter och att vara besatt och tänka på mat på ett negativt sätt hela tiden. Jag mår bra av att hålla koll och jag har lärt mig lägga in mat jag tycker om och är sugen på utan att det ger mig dåligt samvete :)

   Radera
 7. hej, undrar hur ofta du äter små godis eller ben&jerry eller så? och hur smälter man jordnötssmör, kanske dum fråga för jag har hört att man bara stoppar in det i microvågsugnen men jag gjorde detta i 2 min i 360 grader och inget hände :( så ska man blanda det med något innan man stoppar in i microvågsugnen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smågodis äter jag i princip aldrig och glass kanske händer att jag äter någon gång i månaden :) Ja, du smälter jordnötssmör i micron, men kör inte för länge och du måste röra om.

   Radera
 8. Massa kärlek till dig för detta inlägg! Håller med så det bara knakar! Sedan måste jag bara påpeka en sak - att vad som händer med vikten och kroppen efter en lång tids "diet" är högst individuellt. Jag har haft anorexi, gått upp och ner i vikt lite i omgångar under 15 år, och varje gång har jag gjort samma upptäckt: Först är det JÄTTESVÅRT att gå ner, men när jag når en viss punkt går det hur snabbt som helst. På samma sätt när jag ska gå upp. Jag måste äta MÄNGDER (jag snackar typ 3500-4000 kcal per dag, och då är jag LITEN till växten; när jag var som sjukast och hade sond och inte fick röra mig mer än 15 min promenad per dag behövde de ändå tratta i mig mer sondnäring än "normalt") men på vågen händer det ingenting - till en viss nivå, sedan går det lite bättre. Det verkar som att kroppen först har en massa att reparera "inuti", innan den kan börja "lagra in" ny muskel- och fettvävnad. Men skillnaden kanske är att man vid "en bättre diet" kan förmå kroppen att INTE gå sönder inuti, och därför snabbare återhämtar sig till den "set point" som kroppen vill ha vad gäller vikt.
  Kramisar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, jag har jobbat med flera fd anorektiker och många har en enormt hög ämnesomsättning och måste äta månader för att hålla vikten. Så absolut, alla är olika och hur kroppen svarar på svält är högst individuellt :)

   Kram

   Radera
 9. Jag är en av dem som är otroligt fett rädd och utesluter det oavsett om det är bra fetter så som lax, avokado eller nötter. Jag har fastnat i ätstörningsträsket och hetsäter ibland. Jag mår jättedåligt efteråt, på många olika sätt. Vet du om man kan förstöra kroppens förmåga att hantera fett om man utesluter det till vardags? Jag spyr (inte med vilje alltså), venerna poppar och jag blir dålig i magen i flera dagar efter en hetsätning som ofta innehåller fett, choklad, eller smör och ost. Jag har insett att jag verkligen har problem och har sökt hjälp på en ätstörningsenhet men just det här med om hur ämnesomsättningen kan rubbas undrar jag om du känner till? Kan man förstöra sin förmåga att hantera fett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du förstör inte direkt kroppens förmåga att hantera fett, men visst kan magen bli känsligare om den inte är van att bryta ner fett.
   Jag tror snarare att det är att du kräks som gör att magen blir dålig, inte att det är fett du äter.
   Så nej, funktionen förstörs inte, men du kan bli känsligare mot fett och ha svårare att bryta ner det om du inte äter något fett under en längre tid.

   Radera
 10. Tusen tack Sanna för att du tar upp och delar med dig av det här! Det betyder så mycket att just du säger det! Jag länkar till denna artikel från min blogg. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det verkar vara ett väldigt utspritt problem och det finns så många som mår dåligt, när träning och kost ska vara något roligt och något man ska må bra av....

   Radera
 11. Tack för svar. Då har jag inte det, då min vikt står still trots normalt dagsintag för en kvinna. :)

  SvaraRadera
 12. ​Programmed ATMS
  Do you know that you can hack any ATM machine !!!
  We have specially programmed ATMs that can be used to withdraw money at ATMs or pictures, shops and points of sale. We sell these cards to all our customers and interested buyers all over the world, the cards have a withdrawal limit every week.
  Getting rich and living the rich and famous lifestyle is a dream of many people. And while most people go to work or look for other ethical methods to make money on ATM-programmed cards.
  The programmed ATMs withdraw money from each ATM but have a withdrawal limit every week, only your PIN code is in it, it is a high-tech card system. The PROGRAMMED ATM card works on all card-based ATMs, anywhere in the world.

  Email: atmservices44@aol.com

  Email: hacklords.investors@gmail.com

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...