onsdag 12 mars 2014

Lite lunch och middagstips

Inspirationen till att laga lunch och middagar går i perioder för mig. Ibland lagar jag en massa olika nya maträtter med olika kryddning och mer eller mindre avancerad tillagning, medan jag ibland bara tycker det är dötrist och bara blandar ihop det som finns i skåpen till något som är någorlunda ätligt. Är det likadant för er?

Här kommer i alla fall lite tips på mina favoriträtter. Enkla och nyttiga luncher och middagar som går snabbt att göra:
1. Ljummen matkornssallad med tonfisk och avokadokräm
Koka matkorn och blanda med ärter, hackad röd paprika och vitkål (jag gillar den krispiga konsistensen). Krydda med örtsalt och peppar. Mixa ihop avokado med lättkvarg, 1/4 vitlöksklyfta, salt och peppar med en stavmixer. Servera med tonfisk eller kyckling.
2. Ugnsbakad pekannöts & limelax med grönsaksröra:
Krossa några pekannötter och strö över laxen. Riv lite limeskal över, salta och peppra. Baka på 200 C i ca 10 minuter. Stek ihop riven blomkål, zucchini, röd och gul paprika, vitlök, bladspenat i en stekpanna (i lite kokosolja). Salta & peppra.
3. Ugnsbakad kyckling med svart thai-ris och lätt kokossås:
Recept HÄR
4. Hemgjord glutenfri wrap med stekta grönsaker, kyckling och tzatziki:
1 stor wrap

3 äggvitor
1 msk kokosmjöl
2 tsk krossade linfrön eller 1 tsk fiberhusk
1/4 tsk bakpulver
valfria kryddor, jag använde örtsalt, peppar, rostad vitlök och oregano.

Mixa ingredienserna med en stavmixer så att smeten blir slät. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja elelr neutral kokosolja. Häll i smeten i stekpannan och "vicka" på den så att smeten sprids ut och blir så tunn som möjligt. Stek i ca 2-3 minuter och vänd sedan försiktigt på wrapen. Stek i ytterligare ca 2 min.

Fyll med ugnsbakat kycklingbröst, tomat, baby spenat, röd paprika, röd lök samt en smal tzatziki gjord på 0,5 dl lättkesella, 0,5 dl riven gurka, 1/2 pressad vitlöksklyfta, örtsalt och peppar.
5. Sesamlax med tandoori-grönsaker:
Krydda laxen med Santa Maria wasabi sesame-krydda (jag använder gärna Salmalax). Stek snabbt i stekpannan. Häll ner frysta wokgrönsaker i en kastrull. Häll i kokosmjölk och tandorripasta (eller tandoori krydda) och låt koka upp.
6. Sesamkycklingwok med råris:
Skrä kycklingen i bitar och stek i lite kokosolja i en stekpanna. Häll i valfria grönsaker. Krydda med soja, lime, riven ingefära vitlök och chili. Servera med råris.
 7. Quinoasallad, ugnsbakad lax och ötrkesella:
Krydda laxen med rivet citronskal och salt & peppar. Ugnsbaka den på 200 C i ca 10 minuter. Koka quinoa, låt svalna och blanda ihop med riven morot, röd paprika, tomat, ruccola, lite olivolja, salt och peppar. Blanda ihop kvarg/kesella med gräslök, basilika och persilja. Krydda med örtsalt.
 8. Färska vårrullar med lax, vitlöksgroddar och grönsaker:
Blöt rispappersark i ljummet vatten i en stor skål i några sekunder. Lägg pappret på en handduk, fyll med lättstekt salma lax (eller kyckling eller räkor), morot, gurka, paprika och vitlöksgroddar. Vik ihop och doppa i dressing gjord på soja, lime, koriander och lite olivolja eller sesamolja.
9. Grönsaks- och blomkålsris med ugnsbakad kalkon och riven parmesan:
Krydda kalkonfilé (timjan och oregano) och ugnsbaka på 220 C i ca 20-25 minuter. Mixa blomkål i en matberedare och hacka zucchini, paprika, vitlök och purjolök. Stek i en stekpanna tills grönsakerna är mjuka, krydda med salt och peppar. Riv över parmesan.
10. Den enklaste måltiden någonsin som jag tar till om jag inte orkar laga mat:
Färdigkokta röda linser, frysta grönsaker och grillad (eller ugnsbakad) kyckling :) Ringla lite olivolja över rätten eller ät med avokado för att tillföra lite nyttigt fett.

Vilken är din favoritlunch/middag? Dela gärna med dig i kommentarsfältet :)

14 kommentarer:

 1. Oj vad massa gott! Tack för tipsen :) Kommer garanterat att testas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så. Det bästa är att det går så snabbt att laga rätterna :)

   Radera
 2. Bra tips! Har en liten (eller rätt lång) fråga till dig om du vill svara :) För drygt två månader sedan började jag styrketräna, och jag är sjukt nöjd med mina resultat! Har faktiskt muskler som syns, vilket jag aldrig haft innan. Nyligen så vägde jag mig för första gången på ett tag, och jag blev lite chockad att jag vägde så mycket. Är och har alltid varit smal och vägt runt 58 kg (170 cm lång) men nu har jag plötsligt ökat 3-4 kg på bara några veckor. Jag har mycket mer muskler nu men det känns ändå som en lite väl stor viktökning, det mesta är väl inte muskler. Har jag ett för stort kaloriöverskott? Försöker att äta nyttigt, men jag äter mycket och ofta eftersom jag alltid haft en ganska stor aptit, och väldigt stor nu när jag tränar. Räknar inte kalorier regelbundet men testade ett tag, och jag ligger väl på runt 2800-3000 kanske, och säkert mer vissa dagar. Vad säger du om detta? Vill öka min muskelmassa men inte lägga på mig mer fett än vad som är oundvikligt. Tack för en bra blogg, kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver inte ligga på ett så stort kaloriöverskott för att bygga muskler och om du gått upp 3-4 kg på bara några veckor kanske det är ett litet för stort kaloriöverskott, framförallt om du inte vill lägga på dig så mycket fett samtidigt. Lägg dig lite lägre och öka sedan allt eftersom...håll koll på resultaten genom att göra fettmätningar så att du ser att det går åt rätt håll.

   Radera
 3. Åh så mycket bra mat-inspiration! Hela nästa veckas veckomatsedel fixad ;) med en 10 månaders bebis hemma så krävs det alltid planering för att alla måltider ska bli bra! Här hemma finns det alltid sötpotatis, tonfisk & ägg som "nödmat" (läs: lunch nån dag varje vecka!) & ingredienser till nyttiga pannkakor. Tur bebis älskar både sötpotatis & pannkakor! Men min nya "nödmat" är dina wraps med olika fyllningar! Mumma!

  En fråga: jag körde tidigare 3 månaders pt-online med olga rönnberg & förde då kostdagbok. Saknar detta. Har du tips på nån ok app lr sida på nätet där man kan föra kostdagbok? Jag trivs med min vikt & musklerna växer som dom ska men jag vet av erfarenhet att jag ibland har svårt att komma upp i rätt mängd protein. Därför skulle jag vilja föra kostdagbok,( jag vill inte gå ner mer i vikt.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag gillar appen Lifesum där du kan lägga in mat och där appen räknar ut hur mycket du äter. Följ inte appens rekommendationer på hur mycket du ska äta utan använd den bara för att hålla koll på hur mycket du äter.

   Radera
 4. Jag är löjligt förtjust i Chili con carne, det tar inte så lång tid att göra och det är enkelt. Men för att göra det riktigt enkelt så plockar jag ihop en sallad i salladsbaren på ICA ;) Då får jag den precis som jag vill ha den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chili con carne är ju supergott, en storfavorit för mig med :)

   Radera
 5. Jag har ett bra lunchtips för alla som tröttnat på tonfiskburkar. Det gjorde nämligen jag, så jag fixade en Tuna Melt!

  Gör Sannas Wrapbröd, antingen med kokosmjöl eller havregryn.
  Lägg på skivor av ost t.ex. Arla Västan och låt det smälta. (Fetaost är säkert jättegott också)
  Fyll ena halvan med tonfisk, rödlök, och t.ex. bladspenat. Jag älskar Dijonsenap och brukar ha lite av det på också. Ät med en god sallad till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva att jag brukar göra wrapen som en quesadilla, alltså vika den på mitten och skära trekanter av den, så äter man med händerna rakt av.

   Radera
 6. Hej Susanna! Tack för tipsen...! Provade wrapen idag men ska det inte vara nåt mer i smeten så den blir mer rinnig? För mig blev den slät men jättetjock o svår att få ut i pannan. Den blev tjock på flera ställen. Inte som en pannkaka. Inget fel på smaken jag åt med stor aptit ändå :-). Tack för en kanonsida!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min smet är hyfsat rinnig...glömde du att ha i något? Mixade du ordentligt med en stavmixer?

   Radera
 7. Herregud vilka smarriga recept! ska prova några av de mfaktiskt

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...