tisdag 25 mars 2014

Matiga tomat & basilikavåfflor

Våffeldagen till ära var jag ju bara tvungen att göra våfflor till lunch. Jag gillar verkligen söta våfflorna (jag menar, vem gillar inte söta våfflor?) men det finns otaliga recept både på bloggen och om man söker på internet, så för variationens skull gjorde jag matiga våfflor. Det ångrar jag inte!
Jag gillar, precis som de flesta, riktigt frasiga våfflor men när man gör dem med nyttigare ingredienser så har de en tendens att bli mjuka. Jag har personligen inget emot det men vill man ha frasiga våfflor så är det bara att experimentera, jag har inte lyckats hittills :) Har ni ett recept som är bra får ni mer än gärna dela med er i kommentarsfältet! Sedan är det ju inte hela världen att göra vanliga våfflor någon gång ibland heller, det är viktigt med balans och att kunna äta godsaker då och då men med måtta.

De här våfflorna kommer jag definitivt göra igen och nästa gång kommer jag nog ta varmrökt lax och pepparrotskräm till!

Matiga tomat & basilikavåfflor
4 st

1 dl (30g) havregryn
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 äggvitor
1/2 dl minikeso
2 msk valfri mjölk (jag använde mandelmjölk)
5 hackade körsbärstomater
3-4 basilikablad (hackade)

1. Blanda ihop alla ingredienser utom tomaterna och basilikan med en stavmixer. Smeten blir ganska tjock. Vänd försiktigt i tomaterna och basilikan.
2. Smörj ett våffeljärn med kokosolja (gärna neutral smak) och häll i smeten. Grädda i ca 3-4 minuter.

Jag serverade våfflorna med rökt kalkon, 3% fetaost, tomater, gräslök, basilika och sparris.
Näringsvärde för bara våfflorna (alla 4):
254 kcal
21 g kolhydrater
26 g protein
7 g fett

6 kommentarer:

 1. Åh mums mums! :) Jag hade också tänkt köra på våfflor ikväll men är nog för lat ;)

  SvaraRadera
 2. Kanske göra våfflorna med rismjöl för frasigare konsistens? Havre och kokosmjöl suger ju åt sig vätska och fukt ganska bra. Jag brukar använda olja istället för margarin när jag gör vanliga våfflor som då blir frasiga och fina. Vatten som vätska. Kanske mandelmjöl kan funka?

  SvaraRadera
 3. Mums! Jag gjorde också matiga våfflor dagen till ära :)

  SvaraRadera
 4. Vad du är grym, älskar att inspireras av dina recept. Tyvärr är jag mjölkallergiker och måste därför ersätta keson/kvargen mot andra mindre proteinrika substitut. Om du vill ha en riktigt utmaning vore jag dig evigt tacksam om du ville försöka experimentera fram något mjölkfritt proteinrikt recept :)

  SvaraRadera
 5. Vad härliga! Ser jättegott ut! Jag gjorde på sötpotatis som du kanske skulle gilla? http://kroppochkost.se/?page_id=22

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...