lördag 22 mars 2014

Morotskaka proteinbars

De här barsen har gått och funderat på ett bra tag innan jag förra veckan tog tag i saken och försökte mig på att göra dem. Det blev många försök och misslyckade satser som fick slängas (hur mycket jag än ogillar att slänga mat är det inte kul att äta saker som smakar som torra kartongbitar med en lätt smak av kokos) innan jag fick ihop de här.

Jag ville först göra dem på kokosmjöl och var ganska säker på att det skulle bli bra så jag gjorde en stor sats. Det luktade fantastiskt i köket när de bakades i ugnen och de såg jättefina ut när jag tog ur dem ur ugnen. Men de blev så torra och tråkiga! Mycket trist och det var bara att lägga dem åt sidan (i papperskorgen det vill säga) och börja om.
Satsen jag gjorde efter inkluderade även i lite havregryn och även om de blev bättre så var de inte som jag hade tänkt mig och fortfarande torra. Bara att tänka om....
Tredje gången gillt brukar man ju säga men så var inte fallet för mig, barsen höll inte ihop och smakade fortfarande inte morotskaka.

Jag gjorde ett sista försök, gjorde dem på havregryn, vassleprotein, linfrön, mandesmör och banan för att få dem lite sega (jag ville inte ha konsistens som en sockerkaka även om jag kan tänka mig att det är riktigt gott det också) och riven morot och morotspuré för en söt smak och lite tuggmotstånd. De blev perfekta och jag gillar verkligen att man kan forma dem till bars direkt på plåten, jämfört med och man gör en stor sats som man skär i flera bitar.

Om du inte gillar banansmak så skulle jag byta ut den mot äppelmos eller mer morotspuré, men bananen ger både sötma och en lite segare konsistens.
För syns och smakens skull ringlade jag lite smält kokosolja över barsen då de svalnat (kokosoljan stelnar och blir vit när den blir sval) och det gav en jättehärlig kokossmak som bryter av sötman från morötterna, men det är såklart valfritt :)
Dexter suktade över barsen både en, tre och 10 gånger medan jag fotade dem och han var så nära att norpa en medan jag ställde in skärpan...buse!

Morotskaka proteinbars
7 stycken

2,5 dl (80g) havregryn
4 skopor (80 g) whey complete vanilj
1/4 tsk bakpulver
1 msk linfrön
1/4 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 msk stevia sötströ
1/2 tsk vaniljextrakt
4 msk mandelsmör (eller valfritt nötsmör, jordnötssmör ger dem en helt annan smak dock)
185 g morotspuré (jag använde Sempers barnmatsburk)
1/4 liten (45g) banan
50 g finriven morot

Valfritt: 2 tsk kokosolja att ringla över barsen

1. Blanda ihop alla ingredienser tills det blir en relativt tjock smet. Klicka ut 7 delar av smeten på en balplåt klädd med bakplåtspapper, och forma dem sedan med en sked till bars.
2. Baka i ugnen på 175 C i ca 8-10 minuter.

Barsen kan frysas!
Näringsvärde per bar (utan kokosolja):
160 kcal
11 g kolhydrater
13 g protein
7 g fett

Med kokosolja:
168 kcal
11 g kolhydrater
13 g protein
8 g fett

22 kommentarer:

 1. Älskar morötter så dessa lät ju grymt goda. =)

  SvaraRadera
 2. Din hund är helt underbart stilig! :D

  SvaraRadera
 3. Jag blir så imponerad över att du bara kommer på nyttiga mål som dessutom smakar gott! Din kunskap och inspiration är ovärdelig! Jag undrar hur du räknar ut macros på sånt du bakar? Plussar du bara ihop för alla ingredienser per vikt? Kan inte näringsvärdena ändras när de tillagas? Än en gång bra jobbat och jag hoppas att du fortsätter lääänge med det du gör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan som finns under fliken "träning och tips" som heter Hur räknar man kalorier. Där står exakt hur jag gör och viken app jag använder.

   Nej näringsvärdet förändras inte vid tillagning :)

   Radera
 4. Hej

  Jag har en fråga om sojadryck.
  Vet du hur man skulle kunna få sojamjölk till en tjockare konsistens ? Som yoghurt i konsistensen ungefär.
  Har testat att vispa sojamjölken men det blir bara som ett skum på ytan och underlagret är bara sojamjölk.
  Vill ha det så nyttigt som möjligt, så vill inte behöva ha i onyttigheter för att få det tjockare.
  Har du något bra tips?

  Tack för en grym blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju soja yoghurt annars?

   Radera
  2. Ja, men den innehåller socker och är rätt så dyr.
   Vill komma ifrån sockret så mycket som möjligt.
   Sen skulle det bli billigare om man fixade själv.

   Radera
  3. Funkar det med äggvitor?
   För det binder väl vätska eller vad man säger?

   Radera
  4. Tveksamt....eller det funkar kanske men det blir en helt annan konsistens, mer "äggig" :)

   Radera
 5. Hej jag vill gärna testa på att göra chiapudding och har hittat ett jätte enkel recept som jag vill göra, men receptet gör många portioner och jag är dålig på bakning mm så har ingen aning om hur mycket jag ska dela receptet för att göra en portion och vill helst inte göra hela och få massa över, så om du skulle dela detta till en portion till frukost hur skulle du delat? :)

  här är receptet:
  1/4 cup + 3 tabelspoons chia seeds
  1 cup unsweetend almond milk
  1 cup non-fat greek yougurt
  1 teaspoon vanilla extract
  2 tabelspoons maple syrup

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på hur mycket du vill äta per portion....Men jag skulle nog bara dela det i två.

   Radera
 6. Du är ju kung! ;)

  SvaraRadera
 7. De här är jättegoda och saftiga, smakar som morotskaka! Du skulle inte kunna komma på ett liknande recept för saftiga bars, men med chokladsmak istället också (kakao i)? Det skulle vara så gott! Tack för du finns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillar dem! :)
   Jag ska se vad jag kan göra ;)

   Radera
  2. Du är grym! Tack! :)
   Även saftiga bars med vaniljsmak och bars med olika fruktsmaker, ex. jordgubb skulle också vara kul.
   Sega proteinbars med lite kolhydrater, i olika smaker, liknande quest bars, skulle också vara mycket intressant. Ha det fint! :)

   Radera
 8. Älskar dessa!! Skulle gärna se fler recept på mjuka och saftiga bars i andra smaker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Bra tips, ska se vad jag kan knåpa ihop :)

   Radera
 9. Hej!
  Jag undrar om man kan hälla smeten i en rektangulär bakform med bakplåtspapper i/smord form, och sen efter gräddning dela i bitar? Isf hur länge ska man ha den i ugnen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man säkert göra. Det bör vara ungefär samma tid i ugnen, kanske någon minut längre.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...