söndag 9 mars 2014

3:e veckan på dieten och pannkakstacos

I fredags var det dags att uppdatera coachen igen och nu har jag kört 3 veckor på min mini-diet. Min kropp svarar kanske inte lika bra som jag hade förväntat mig men samtidigt är jag inte stressad, jag ska inte tävla och jag har inget datum jag måste "passa". Jag gör det för att se om det jag hittills har gjort för att öka ämnesomsättningen har funkat och för att jag märker att min kropp inte alls gillar den viktuppgång som skett senaste 10 månaderna. Jag har fått hopparknä i båda knäna, det är tungt att springa och jag är mycket orörligare vilket gör det svårt i övningar som marklyft och knäböj. Så för min prestationsförmågas skull längtar jag efter att bli lite lättare.

Jag tänkte på mitt inlägg Skit i vågen i går morse då jag vägde mig. Vågen har inte förändrats överhuvudtaget (minus några hundra gram kanske) och hade jag bara använt vågen som ett mått på framsteg hade jag antagligen blivit helt förtvivlad och gett upp. Men, nu tar jag både mått, tar bilder och mäter fett% och där ser jag klart och tydligt att det hänt saker och jag har gått ner ca 1% i fett sedan start. Även om många tycker det är obekvämt att ta bilder är det något jag verkligen rekommenderar. Man blir lätt "hemmablind" och när man ser sig själv i spegeln varje dag är det svårt att se skillnad på kroppen. Jag har regelbundet tagit bilder sedan jag flyttade till USA (2003) och det är jättekul att kunna jämföra hur olika träningsupplägg och förändringar i maten har gjort att kroppen utvecklats. Jag hittade några bilder på mig från 2001 som jag lade upp på Instagram förra veckan. Det här var långt innan jag började styrketräna seriöst och där jag till största del dansade och körde spinning som träning. Vikten var ca 54 kg och jag har ingen aning om vad min fett% var. 7 år senare var min vikt högre, ca 55 kg men det är en otrolig skillnad på muskelmassa och fett%. Detta är bara ytterligare ett bevis på att vågen egentligen inte spelar någon roll. När du styrketränar ökar din muskelmassa och muskelmassa tar upp mindre volym än fett och gör att du ser mindre och fastare ut, trots att vikten är lika eller högre. Det kan tilläggas att jag på den högra bilden styrketränade TUNGT 5 ggr per vecka varvat med cardio medan jag på den vänstra bilden enbart körde cardio. Så det här med att tjejer blir stora och "bulkiga" av att styrketräna vet jag inte om jag kan hålla med om ;)
Coachen gjorde i alla fall lite små justeringar i schemat och ett av dem var att öka antalet intervaller på mina HIIT-pass (3 st per vecka) från 8 intervaller till 9 stycken. Vilken skillnad det är med att öka med en intervall och jag körde backintervaller på fredagkvällen, sjukt jobbigt!
Igår blev det tacos för hela slanten! :) Jag började dagen med Pannkakstacos....egentligen bara en variation på mina tunna plättar, men en bra ursäkt att få äta med händerna :)
Härliga tunna pannkakor med en krämig kokosfyllning .....
Pannkakstacos
1 portion, ca 4-5 tacos

1 dl (35g) havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2-1 msk stevia sötströ eller annan sötning
2 msk osötat äppelmos (eller mosad banan)
3 äggvitor (1 dl flytande äggvita)
2 msk osötad mandemjölk (eller valfri mjölk)
Valfritt: 1/2 tsk smörarom

Vanilj- och kokoskräm:
175 g lättkvarg
2 msk lätt kokosmjölk (eller fullfett)
1 msk fettreducerad riven kokos (eller vanlig riven kokos)
1/2 tsk vaniljarom
2 tsk stevia sötströ

50 g blåbär
1. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja i och häll sedan ut ca 3 msk smet per pannkaka i pannan (jag fick plats med 3 pannkakor per gång). Stek i ca 45 sekunder-1 minuter per sida.
2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg pannkakorna på ett fat, dela upp fyllningen och lägg den på varje pannkaka. Vik ihop pannkakorna, toppa med blåbär och lite mer riven kokos och ät sedan som en taco.
Näringsvärde för hela portionen:
399 kcal
41 g kolhydrater
39 g protein
10 g fett

På kvällen blev det benträning med Marie (plus familj) och sedan tacos hemma hos dem.
Superset med trappgång och sedan front squats
5% nötfärs, mager ost, hemgjord guacamole, kesella istället för gräddfil, en massa grönsaker och fullkornstortillas (eller vitkålsblad/salladsblad som skal) är en riktigt bra och näringsrik middag.

Nä, nu är det dags att bege mig ut och njuta av solen, vilket fantastiskt väder det är i dag!

10 kommentarer:

 1. Pannekakene så himmelske ut! MMMmmmm :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de blev fantastiskt goda :) Och mycket roligare att äta dem med händerna än med bestick ;)

   Radera
 2. Åh så gott det såg ut! :)

  SvaraRadera
 3. Hoppas du skriver mer om ämnesomsättningen och hur det går, är nog rätt många som sliter med dessa problem kopplat till diet o överträning! Jag är tacksam över att du delar med dig och därigenom hjälper oss andra som upplever samma problem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag kommer fortsätta uppdatera med vad jag gör och hur det går :)

   Radera
 4. Hejhej!! Jag har länge läst och testat dina många recept och tagit del av många av dina tips och nu har jag även upptäckt att trots ditt upptagna schema så tar du dig faktiskt tid att svara på frågar av dina läsare, helt fantastiskt faktiskt !! en riktig favvo-blogg så verkligen tack att du delar med dig!
  Nu till min fråga, jag har tränat i ungefär 1 och ett halvt år, har även gått ner ungefär 5 kilo vilket jag är väldigt glad över! Men nu på senare tid har jag varit sugen på att kunna se lite mer resultat så jag börjar fundera lite på att testa lite diet. Har under hela den här tiden iofs hållit ner rätt mycket på kolhydrater samt haft ett stort protein-intag. Om jag vill se mer förändringar, skulle du rekommendera att köra mer cardio eller lägga upp ett matschema? Brukar inte bli mycket cardio på vintern utom enstaka fall, på sommaren springer jag mycket. Räknar inte kalorier mest för att jag har varit lat och tänker när jag käkar som "på ett ungefär", men är redo att släppa det! Jag är ungefär 167 cm lång, väger runt 64 kg och är 18 år. Gymmar minst 3 gånger i veckan med fokus på olika muskelgrupper varje dag. Skulle vara så otroligt tacksam om du kanske bara sa något litet tips eller så! Vill ju bli av det där envisa fettet så jag kan visa världen vad jag har kämpat för ;)
  Kram och tack på förhand!! /Julia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Julia!

   Tack så mycket, kul att du gillar bloggen.

   Om du vill börja se lite mer förändringar skulle jag rekommendera att du gör ett kostschema som du följer. På så sätt är det lättare att se hur kroppen svarar på det kostupplägget och sedan justera det om kroppen inte svara som du vill. Det är lättare att följa upp om du äter ungefär lika mycket varje dag, jämför med om du skulle äta på känn, då vet man ju inte vad man ska ändra om du inte får se resultat du vill ha.

   Samma sak med träningen, skriv ett schema som du följer i 1-2 veckor. Lägg till lite mer cardio (kortare intervallpass är att rekommendera) om det behövs :)

   Se bara till att du inte drar ner på kalorierna för mycket på en gång, det är bättre att börja högre och sedan göra små justeringar.

   Radera
  2. Oj gud vad glad jag blev av att se att du svarade !! Tack så hemskt mycket :)
   Ska absolut testa mig på det, men på ett ungefär hur stor kalorimängd bör jag börja med? Har aldrig riktigt varit någon stor-ätare. Är det runt 1500 man ska ligga? Sen undrar jag också om det går att följa detta och endå äta maten på skolan? Känns krångligt att ta med mat varje dag men skulle självklart kunna göra det om det är vad som krävs!

   Radera
  3. Det beror på hur mycket du äter nu. Utgå från det och dra ner 200-300 kcal. Det går alltid att hitta alternativ, fortsätt med skolmaten du :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...