onsdag 12 februari 2014

Skit i vågen!!

Många som jag börjar jobba med har en idé om hur mycket de tror att de bör väga: "Jag vill gå ner 5 kg till sommaren" eller "när jag var yngre vägde jag x kg och då trivdes jag så jag vill ner till den vikten". När vi väl börjar med ett kost-och träningsschema får många panik och vill ge upp om vågen inte visar minus de första 2 veckorna och tror att dieten inte funkar.
Jag vet inte hur många kunder som mailat mig och berättat att det har känts så bra och hur de känner sig starkare och piggare, men så fort det är dags att uppdatera så tappar de självförtroendet och glädjen om siffrorna på vågen inte motsvarar det jobbet man lagt ner.

Visst är vågen ett hjälpmedel för att se att det går åt rätt håll, men är vågen det enda sättet man mäter framsteg på, är man helt fel ute!
bild från www.carriemorgan.com
För det första: Vågen visar inte om vikten du tappar är fett, vätska eller muskler!
Börjar man styrketräna kommer man förhoppningsvis bygga muskler och muskler väger också, vilket kommer ge ett plus på vågen. Tappar du samtidigt fett kommer vågen visa +- 0 trots att du kommer i bättre form. Vågen är alltså inte ett mått på dina framsteg!
Jag väger t.ex. 7 kg MER än vad jag gjorde för 6 år sedan, trots att jag är i bättre form och har mer muskelmassa. Min "idealvikt" är definitivt inte densamma som när jag var 20 år och den kommer ändras år efter år i takt med att jag bygger mer muskler och kroppen förändras.
Tar du bort kolhydraterna från kosten kommer du tappa vikt (läs vikt, inte fett) i och med att kolhydrater binder vätska, och tar du bort kolhydraterna kommer du tappa vätska. Mindre vikt på vågen, men betyder det att du kommer i bättre form?
Att dra ner snabbt och mycket på kalorierna i syfte att gå ner i vikt (tex genom detox eller pulverdieter) kommer antagligen leda till minus på vågen men om man inte styrketränar så att man behåller sina muskler kommer en lågkaloridiet i de flesta fall leda till muskelförlust. Detta i sin tur kommer resultera att det blir svårare att i fortsättningen tappa fett (i och med att muskler kräver energi även i vila, så ju mer muskelmassa du har, desto högre ämnesomsättning). Siffrorna på vågen kommer minska men du kommer ha mindre muskler på kroppen men lika mycket fett, inte optimalt!

För det andra: All vikt är inte fett!
Vågen visar bara hur tung du är. Den visar alltså inte enbart fettvikt. Vikt kan vara mat i tarmarna (ja, du kommer väga mer om du inte gått på toaletten på en eller ett par dagar...testa att väga dig före och efter du gjort nr 2, du kommer bli förvånad!), det kan vara extra vätska om du sovit dåligt (jag kan gå upp 2 kg över en natt om jag sovit dåligt och sunt förnuft säger att man inte går upp 2 kg fett på en natt) och det kan vara en ökad muskelmassa.

För det tredje: Vikten fluktuerar dagligen, det är normalt!
Under dagen kommer du att äta och dricka vilket resulterar att du antagligen kommer väga mer på kvällen än på morgonen. Det betyder INTE att du gått upp i fett. Har du ätit en måltid mer lite mer salt än vanligt kommer kroppen antagligen hålla lite mer vatten än vanligt, har du tränat hårt och svettats mycket kommer du antagligen väga lite mindre. En variation på 0,5-3 kg över en dag är helt normalt!

Och till sist: vågen definierar inte dig!
En siffra på vågen är inte ett mått på vem du ÄR. Den kan inte mäta din motivation, jobbet du lägger ner, din passion, din personlighet eller din hälsa....

Ett bra exempel på att man inte enbart (om alls) bör mäta sina framsteg genom vågen, är min kund Johanna. Vi jobbade ihop under tre månader i slutet av förra året och hon fick enormt bra resultat genom att träna kontinuerligt och äta regelbundet och bra mat. Hon har varit fantastiskt duktig och har blivit starkare, smidigare och förändrat sin kroppssammansättning...jag är stolt över dig Johanna!!
Vi har fortsatt att jobba ihop detta år och om Johanna bara hade fokuserat på vågen hade hon antagligen blivit besviken. Men kolla skillnaden på hur hon ser ut!!!
Så mät dina resultat genom att mäta fett%, ta mått och ta bilder. Tittar du enbart på vågen kommer du tappa motivationen snabbt, så gör dig själv en tjänst och ställ bort vågen. Känns det svårt? Om det gör det kontrollerar vågen dig och du har en ohälsosam fixering vid vikt. Jag vet hur frustrerande det kan vara att se vikten gå upp när man jobbar häcken av sig, men det är viktigt att man inser att det man jobbar mot är egentligen inte viktminskning, utan en bättre hälsa och en förbättrad kroppssammansättning.

36 kommentarer:

 1. Jätteviktigt och bra inlägg Sanna! Jag och många andra människor behöver höra detta och tänka om. Till en början mer aktivt skulle jag tro. Du är en så otrolig inspirationskälla och lite av en idol för mig! Din blogg är lite som en helig skrift :D Vore en ära att få delta på någon av de workshops som du håller i :) /Martina - en hälsonörd bosatt i Gävle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Martina!
   Jag hojtar till om det blir fler workshops ;)

   Radera
 2. Jättebra inlägg!! Jag vet egentligen att vikten inte spelar så stor roll, men det är svårt att lägga bort den helt. Jag har tränat hårt och ätit bra och nyttigt nu i snart fem veckor, det har bara minskat 1,3 kg på vågen, men kläderna sitter bättre och måttbandet visar att jag tappat några cm här och var på kroppen:) Så jag ska absolut lyssna på dina råd Sanna, du är en riktig förebild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara 1,3 kg? Det är ju hur bra som helst!! En alldeles lagom takt tycker jag, går du ner snabbare är risken stor att du tappar muskler.

   Titta på måttbandet istället och känn efter hur kläderna sitter, mycket bättre mått :)

   Radera
 3. Hej, undrar lite hur du ser på LCHF, har precis börjat med det men blir lite skeptiskt nu..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag personligen är inget fan av lchf, jag tycker inte att man ska utesluta några näringsämnen, men alla är olika och man måste hitta ett sätt som är hållbart hela livet och som funkar för en själv....

   Radera
 4. Mycket bra skrivet, vem behöver en våg!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen egentligen! Den skapar bara en massa ångest och problem....bättre att mäta framsteg på andra sätt :)

   Radera
 5. WORD!!!! TACK!!! Så bra skrivet, å det där kan man inte höra för ofta... Jag är så medveten om att man inte ska stirra på vågen.. Ändå så står man där då och då och suckar.. Men nu har jag inte stått på en våg på 11 månader, innan vägde jag mig minst en gång i veckan... HEJA MIG.. ;))!! Kram och tack för all inspiration och kunskap du delar med dig av!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, heja dig!!! det är ju superbra!!! :) Fler borde anamma det du gjort!

   Radera
 6. Är det vanligt att kroppsmåtten är mindre än tidigare trots att man väger Mer? Jag har ingen våg, men brukar mäta mina "framsteg" med hjälp av hur kläderna sitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Muskler tar mindre plats än fett men väger lika mycket, så tappar du fett samtidigt som du bygger muskler kommer du väga lika mycket/mer men vara i bättre form.

   Radera
 7. Har precis hittat din blogg och skriver ut recept för glatta livet, den är ju fantastisk!!! Ang säger folk åt mej att slänga den men jag klarar det inte, o det är jättejobbigt att väga sej. I dec förra året vägde jag 49,5 kg (159 cm lång) men var ändå inte nöjd, så jag bestämde mej för att hitta på nått annat - o började träna. Körde mest pass i början, samt sprang en del (har alltid hållt på med hästar vid sidan om), sen blev det mer o mer gym o i alla fall de sista 3-4 månaderna har jag kört mkt gym med mellan 5-6 pass i veckan.
  Jag väger idag ca 55-56 kg o jag hatar det! O stirrar mej blind på det :( I övrigt har jag ungefär samma strl på kläder som tidigare (xs-s). Försöker hitta en sund balans men oj vad svårt det är.. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du börjat träna och byggt muskler kommer du väga lika mycket eller mer än tidigare trots att du är i bättre form, detta för att muskler tar mindre plats än fett men väger lika mycket. Så har du samma storlek i kläder men väger mer har du ju byggt muskler och tappat fett vilket är kanon. Lite inte på vågen, den säger inte ett skit!!

   Radera
 8. Hej! Jag är nyfiken på det kokos, ibland hör man att det är bra och ibland tvärtom. Jag skulle bli jätte glad om du kunde skriva ett inlägg om kokos och reda ut detta :)

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det mättade fettet i kokos bra eller dåligt? Vad innehåller kokos för andra näringsämnen? :)

   Radera
 9. Hej Susanna!

  Jag är nyfiken på hur du tänker kring smör/margarin och mjölk då du vad jag sett inte äter/dricker det. Ngn gång har det ju varit lättmjölk i repecpt men du verkar föredra t.ex. mandlmjölk. Jag vet att t.ex bregott inte är nyttigt med alla mättade fetter, men vad säger du om becel? Det ska ju innehålla omättade/fleromättade fetter.
  Och så undrar jag hur nyttigt du anser att mjölk är (tänker då på mjölk med låg fetthalt eftersom jag vet att fettet i mjölk inte är bra sorts fett) och hur kommer det sig att du hellre väljer mandelmjölk? Vore roligt om du har tid att svara för har funderat lite på detta! Kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker mjölk i kaffet varje dag, men använder mandelmjölk i recept för att det ger god smak och för att jag äter ganska mycket mjölkprodukter (kesella och keso) redan.
   Om man ska äta smör tycker jag man kan äta riktigt smör som tex bregott som inte är lika processat som margarin som becel. Margarin är oerhört processat! Äter jag smör äter jag ekologiskt bregott.

   Radera
  2. För att fortsätta på den här frågan, undrar jag vad du tycker om olika vegetabiliska grädde till matlagning istället för grädde från ko (som innehållet mkt mättat fett) Många av dessa grädde innehåller socker, men det finns vissa som inte gör det, dessa har jag länkat till nedan:

   Ex. Havregrädden från ex. Oatly: http://www.oatly.se/produkter/oatly-imat-7 eller http://www.tyckomgarant.se/Produkter/Mejeri/Soja---havredryck/Ekologisk-Matbas-Havre-/#fakta .
   Eller så har Becel en grädde, http://www.becel.se/becel/hjartvanliga-becel-produkter/becel-mat-15.aspx,
   Eller risgrädde, http://www.allergimat.com/produkt.asp?id=662 eller http://www.allergeko.se/index.php?option=com_hikashop&ctrl=product&task=show&cid=59&name=risgraedde-matlagning-eko&Itemid=131

   vad tycker du om dessa? Jag undrar är det är ”bra” grädde om man jämför med vanlig grädde på komjök? Jag menar är fettet och produkten hyfsat sund för att användas i matlagning?

   Radera
  3. Det är inte farligt att äta mättat fett och feta mjölkprodukter är inte farligt att äta, allt handlar om mängden du äter och hur ofta.
   Det är ofta olika konserverings- och stabiliseringsämnen tillsatt i vegetabiliska gräddprodukter.

   Som sagt, jag ser inget problem i att äta grädde någon gång ibland men det är bra att variera fettkällorna och tänka på mängden.

   Radera
 10. Hej Susanna!
  Jag undrar om du tar emot fler pt-online/kostkunder eller om du nått ditt tak?
  Skulle verkligen vilja ha din hjälp.
  /A

  SvaraRadera
 11. hej jag är 14 år snart 15, är 151 cm och väger 35 kg vilket betyder jag är underviktig och behöver gå upp ca 5-7 kg vägde för 2 veckor sen 33 men har gått upp 2 kg per vecka ungefär men min pappa vill inte jag ska träna tills jag nått min vikt vilket är kanske ca om 1 månad och har du nåt tips på vad jag kan göra för att inte lägga på så mycket fett men ändå gå upp i vikt om du fattar vad jag menar? vill ju vara aktiv men kan inte träna

  SvaraRadera
  Svar
  1. (1 kilo per vecka sammanlagt 2 kg menade jag)

   Radera
  2. Jag tycker du ska lyssna på din pappa :) Väger du så lite så bör du gå upp i vikt (även fett) så att din kropp funkar normalt och så att du inte får men i framtiden. Börja med att gå upp lite och sedan kan du börja träna styrketräning lite lätt så att du bygger upp din kropp och dina muskler.

   Radera
 12. Hej! Jag är en tjej på snart 19 år.
  För flera år sedan tappade jag över 40kg och det resultatet blev till slut "matångest". I somras bestämde jag mig för att jobba emot detta och även börja bygga muskler och gick från 62 kg till 68. Har nu deffat lite över en månad och mina gamla minnen börjar komma tillbaka nu när jag vill tappa det lilla fett jag la på mig. Jag tappade 2 kg på kanske 2-3 veckor och har nu stått still på 66 kg i ungefär 2 veckor och går upp i vikt bara jag tittar på mat känns det som. Mitt problem är att jag råkade dra ner på kalorierna för fort och kanske råkade hamna på en max 1000 kcal om dagen. Nu vill jag få upp min ämnesomsättning lite och inte ligga på så lite kalorier utan kanske öka lite så jag mår bättre fysiskt och psykiskt i min deff. Vad ska jag göra? Känner mig helt vilsen nu och vet inte hur jag ska få balans på detta igen? Jag vill kasta vågen åt helvete men måste fixa till detta så det känns som jag gör rätt i alla fall! Hjälp!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs mina inlägg om metabolic damage och reverse dieting. Du bör sakta men säkert dra ner på cardion (om du kör sådan), satsa på styrketräning och långsamt trappa upp kalorierna, vecka för vecka. Börja på en nivå där du står stilla i vikt och lägg till 50 kcal per vecka. Håll koll på hur kroppen svarar och justera kalorierna allt eftersom.

   Radera
 13. Hej Susanna! Delade ditt inlägg på min facebook, hoppas det är okej :) så bra skrivet! Ha en trevlig dag. Kram Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra!

   Det går hur bra som helst :)
   Kram!

   Radera
 14. Hej! Tack för att du finns, älskar att läsa dina inlägg 😊! ! Undrar en sak, jag går på kostschema väger all min mat tränar på gymmet 5 dagar i veckan + 4 morgon promenader i veckan söndagar äter jag lite som jag vill inget godis eller annat sött! Vågen säger - 0,6 ena söndagen och veckan efter +2 hur är det möjligt? ? Vissa dagar känner jag mig helt uppsvullen. Kan åxå säga att vågen har styrt mitt liv ibland kunde jag väga mig 10 gånger om dagen...
  Vore snällt om du ville svara 😊
  Kram Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Carina!

   Jag svarar gärna på din fråga i ett inlägg, är det ok för dig?

   Kram

   Radera
  2. Hej! Absolut helt okej 😊!
   Kramar

   Radera
 15. Hej! Tack för att du finns, älskar att läsa dina inlägg 😊! ! Undrar en sak, jag går på kostschema väger all min mat tränar på gymmet 5 dagar i veckan + 4 morgon promenader i veckan söndagar äter jag lite som jag vill inget godis eller annat sött! Vågen säger - 0,6 ena söndagen och veckan efter +2 hur är det möjligt? ? Vissa dagar känner jag mig helt uppsvullen. Kan åxå säga att vågen har styrt mitt liv ibland kunde jag väga mig 10 gånger om dagen...
  Vore snällt om du ville svara 😊
  Kram Carina

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...