fredag 21 februari 2014

Våfflor eller gröt?

Ofta när jag lagt ut en bild på ett recept på en av mina frukostar eller något bakverk på Instagram eller Facebook får jag kommentarer som: "Men hur kan du äta det där varje dag och ändå vara nyttig?" eller "det där kan väl ändå inte vara nyttigt?".
Säger man ordet våfflor kan jag förstå att tankarna direkt går till de där frasiga smöriga våfflorna gjorda på vetemjöl och socker, men väljer man andra ingredienser kan våfflor bli en riktigt bra start på dagen.

Skulle jag däremot säga att jag ätit havregrynsgröt med lite äppelmos och blåbär och ett kokt ägg hade ingen direkt reagerat....det roliga är att det är exakt samma ingredienser i våfflorna ovan, bara i annan form, konsistens och namn :) Jag tycker det är roligt att variera mig, ena dagen är det gröt och den andra muggkaka, vissa dagar är jag sugen på pannkakor, andra på kesella och müsli. Varför begränsa sig när det finns så mycket goda och bra frukostar?
I morse blev det alltså "blåbärsvåfflor med citronkräm"
För 4 våfflor behöver du:

1,2 dl (40g) havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/6 tsk salt
1 msk stevia sötströ
1 tsk vaniljarom
1/2 tsk smörarom (kan uteslutas)
1 ägg
3 msk osötat äppelmos
2 msk osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
50 g (ca 0,5 dl) blåbär

1. Mixa ihop alla ingredienser, utom blåbären, med en stavmixer. Vänd försiktigt ner blåbären. Grädda i våffeljärn i ca 3-4 minuter. Har du inget våffeljärn kan du göra dem som pannkakor istället.
2. Mixa ihop 100 g lättkvarg, 100 g minikeso, 2 tsl stevia sötströ och 1 tsk rivet citronskal med en stavmixer. Klicka över våfflorna och ringla över lite honung eller sockerfri pannkakssirap.
Näringsvärde för allt: 437 kalorier, 42 g kolhydrater, 39 g protein, 13 g fett

Apropå äppelmos så finns det här märket att köpa på bodystore.com, riktigt bra att baka med eller ha på gröten.
Jag måste också tipsa om att mitt absoluta favoritproteinpulver Whey Complete är på REA denna vecka på www.proteinbutiken.se. 35% rabatt fram till söndag så passa på!!
Och när jag ändå tipsar om rabatter så erbjuder Eva på Best of Nails 20% rabatt på alla behandlingar om ni nämner Tasty Health. Eva är grymt duktig och senaste designen som hon fixade förra veckan blev denna:
Första gången jag gjorde naglarna var jag lite orolig att det skulle hindra mig från att köra marklyft, men det gick kanon! :) De håller faktiskt betydligt bättre när man bygger upp dem med gelé. Trots ett högt proteinintag så är mina naglar riktigt sköra (tackar genetiken för det, ha ha) så för att slippa brutna naglar så unnar jag mig manikyr regelbundet. Eva nås på 08-939920.

Önskar er alla en fin helg!!

7 kommentarer:

 1. Det är lustigt det där, hur saker och ting kan uppfattas så olika beroende på utformning, både hos andra men också hos en själv. Smoothie är en annan sådan sak som i alla fall jag alltid blir så fascinerad av. En smoothie innehåller ganska mycket i form av yoghurt/mjölk, frukt, bär osv. Skulle vi äta var sak för sig skulle det te sig väldigt mycket, men blandar jag det till en smoothie vill jag ofta ha någonting till också :)

  Bra och nyttig mat behöver som bekant inte vara tråkig, bara fantasin som sätter gränserna ;)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Har en kollega som alltid är lika förvånad hur jag kan äta det jag gör och ändå vara i form. Han tror att man måste äta tonfisk och äggvitor för att vara nyttig :)

   Precis som du säger så är det bara fantasin som sätter gränser :)
   Kram

   Radera
 2. Ska det inte vara något ägg i smeten?

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag har också märkt att många har det svårt att förstå att man faktiskt kan äta nyttigt utan att bara mumsa på morötter och tuna :D hoppas och tror att det lyckligtvis är på väg att förändras.

  Jag undrar om du eller nån du vet har fått ont i huvudet under träningen? Jag har börjat få hemska huvudvärk när jag tränar musklar och joggar :/ Google var inte så hjälpful så jag bestämmde mig att fråga dig. Vet du om det är farligt att fortsätta träningen och vet du nån sätt att kunna träna utan huvudvärken?


  Eveliina från Finland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också det, fler får upp ögonen för att nyttigt inte behöver vara tråkigt :)

   Kan det vara så att du spänner nacken när du tränar? Många kan få ont i huvudet om man spänner nackmusklerna då man tränar. Testa att gå på massage och be dem fokusera på nacke och axlar. Försök också slappna av i nacke och axlar då du tränar.

   Radera
  2. Tack för tipsen, måste prova imorgon! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...