Jag testade att göra olika frostings och fyllningar och blandade ihop allt från proteinpulver och kokosmjöl till nötsmör och mandelmjölk. Men inget blev riktigt bra, en del versioner blev rent ut sagt äckliga, men tillslut kom jag på att jag hade en förpackning creamed coconut (kokosgrädde, det tjocka lagret som brukar ligga överst på kokosmjölken) i skafferiet. Jag vispade upp den med en elvisp och resultatet blev kalas, precis som grädde!!!
Har man inte creamed coconut till hands kan man ställa in en burk med kokosmjölk (full-fett) i kylen över natten. Dagen efter ställer man burken upp och ner, öppnar den och häller ut vattnet (släng det inte, är supergott att ha i smoothies!) och skedar ut kokosgrädden i en skål. Vispa med elvisp tills det blir som vispad grädde.
För att få kakan hög gjorde jag två bottnar som jag lade på varandra, med en lagom söt hallonfyllning i mitten.
Till och med min pappa, som är extremt skeptisk mot nyttiga bakverk, gillade den. Bra betyg!
Ljuvlig chokladtårta med hallonfyllning och kokosgrädde
1 tårta, ca 10 bitar
Modifierat från detta recept från dessertswithbenefits
Tårtbotten:
3 dl (150 g kokosmjöl)
1 dl + 2 msk (50g) kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1,5 dl stevia sötströ
1 tsk chokladextrakt (köpt på Iherb, märke Frontier, kan uteslutas)
5 stora ägg
2 dl flytande äggvita (motsvarar ca 6 äggvitor)
200 g osötat äppelmos
2 dl osötad mandemjölk
Fyllning:
200 g hallon
1/2 tsk vaniljarom
2 tsk stevia sötströ
1/2 msk potatismjöl (eller chiafrön) För att göra blandningen tjockare så att tårtan inte blir blöt.
Grädde:
150 g kokosgrädde (creamed coconut)
Evenetuellt lite sötning eller vaniljarom
1. Sätt ugnen på 175 C och smörj två 24 cm kakformar med löstagbar kant med kokosolja.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser väl, se till att det inte finns några klumpar.
3. Mixa ihop de blöta ingredienserna med en stavmixer eller elvisp. Häll under omrörning i de torra ingredienserna i skålen med de blöta och vispa försiktigt med elvisp/stavmixer tills allt blandats. Smeten kommer att tjockna efter några sekunder, fortsätt vispa i ca 30-45 sekunder. Dela upp smeten och häll i de två formarna. Baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
4. Mosa hallonen med en gaffel och tillsätt stevia, vaniljarom och potatismjöl. Låt stå i några minuter. Bred ut blandningen på den ena botten och lägg på den andra botten.
5. Vispa kokosgrädden (använder du färdigköpt creamed coconut på "block" kommer du behöva tillsätta ca 1-1,5 dl vatten för att få en gräddliknande konsistens) och dekorera tårtan.
Näringsvärde per bit (1 av 10):205 kcal
6 g kolhydrater
11 g protein
19 g fett
Bara de två tårtbottnarna innehåller 1007 kcal, 30 g kolhydrater, 92 g protein och 55 g fett om du vill använda dem men inte den fyllningen jag använt.
OJ va det här ser smarrigt ut... Vill fylla år NU så jag får pröva den!!! ;)
SvaraRaderaDu får låtsas att du fyller år snart ;)
RaderaÅ vad det ser gott ut! Choklad och hallon kan aldrig bli fel:-). Tycker du inte att det blir stabbigt att bara använda kokosmjöl i bakverk? Kanske det funkar när man har ägg i (det har ju aldrig jag). Kram
SvaraRaderaOm man bara använder kokosmjöl måste man ha i mycket ägg, då blir det riktigt bra :)
RaderaMmm…vilken god tårta! Tom. jag som aldrig tyckt om vanliga gräddtårtor blir väldigt sugen på att testa. Synd att jag redan fyllt år, men får passa på att fira någon annan alt. bara lyxa till det lite extra en helg framgent.
SvaraRaderaKram
Grattis i efterskott :)
RaderaMan behöver ju som du sa inte fylla år för att baka en tårta .)
Det här är måste vara något av det godaste jag sett på länge! Länge sedan jag bakade en tårta dessutom.
SvaraRaderaTack!
RaderaJa det är inte ofta man bakar tårta :)
Ser riktigt god ut! Men tror du man kan byta ut kokosmjölet mot ex. havregrynsmjöl?
SvaraRaderaTveksamt, då blir det en helt annan kaka och mängden ägg kommer inte att stämma.
RaderaSer gudomligt gott ut! :) Skulle man kunna göra tårtan med en tredjedel vardera kokosmjöl, proteinpulver och havremjöl?
SvaraRaderaIngen aning, då kommer du antagligen behöva ändra mängden ägg...
RaderaOj vilken ljuvlig sak =)
SvaraRaderaDet blev fantastiskt god :)
RaderaSåg helt fantastiskt god ut! Kanske blir den imorgon istället för den tårta jag tänkt från början :)
SvaraRaderaHej! Vi ska ha kalas här hemma och receptet kom ut i rättan tid =) Jag tänkte göra tårtan i långpanna. Tror du det räcker att dubbla receptet för en långpannetårtbotten? två lager = 4 satser? Tror du det funkar! Hur tjocka blev dina tårtbottnar? vilken storlek på form använde du?
SvaraRaderaTack för att du delar och visar möjligheten att äta gott och nyttigt!
Hej!
RaderaJa det borde funka. Jag använde en vanlig form, vad brukar de vara, 24 cm? De blev ca 2-3 cm höga :)
tror du att man kan använda vanlig grädde o vispa upp det och sedan hälla kokos i o låta de stå lite?
SvaraRaderaVet faktiskt inte, annars kan du ju bara köra på grädde :)
RaderaHej! Kokosgrädde lät ju himla gott. Vad använde du för kokosmjölk och har du koll på näringsvärde då man bara använder den "tjocka" delen? Tack för en grym blogg och inspiration :)
SvaraRaderaHej!
RaderaJag använde den på bilden i inlägget, dvs färdig kokosgrädde (creamed coconut) som jag köpt på en hälsokostbutik. Jag är faktiskt inte helt säker på hur det blir med näringsvärdet, det stod på förpackningen men den har jag slängt :)
Hej! Vill prova på att baka denna tårta☺Är det 5 ägg + 2dl äggvitor?
SvaraRaderaHej!
RaderaJa precis, mycket ägg :) Det behövs eftersom tårtan innehåller så mycket kokosmjöl. Man behöver mycket "tunga" och saftiga ingredienser för att tårtan inte ska bli torr.
Tack!
SvaraRadera