lördag 15 februari 2014

Alla hjärtans dag pannkakor och dietstart

Hoppas ni hade en riktigt fin alla hjärtans dag igår!

Själv drog jag ut Dexter till elljusspåret vid Bosön och körde backintervaller. Jag älskar att det är barmark och så milt nu så att man kan träna ute! Jag är definitivt ingen vintermänniska utan längtar till ljuset och värmen. Dexter hade hur mycket energi som helst och när jag var död efter 8 intervaller, hade han kunnat springa på hur länge som helst.
Upplägget var som jag alltid brukar köra, dvs ca 10 minuters jogg som uppvärmning sedan 20 sekunders sprint, allt vad jag har uppför backen och sedan 1 minut och 40 sekunders promenad ner. Detta upprepade jag 8 ggr. För att kunna ta tid på intervallerna hade jag med mig mobilen och använde appen Gymboss, riktigt bra app och man kan lägga in egna intervaller, använda den som stoppur mm.
Till frukost blev det såklart alla hjärtans dag-tema på pannkakorna: hjärtformade saftiga chokladpannkakor med jordgubbskräm och hallon.

Alla hjärtans dag pannkakor
1 portion

1 dl (40g) havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk stevia sötströ eller liknande
1 tsk vaniljextrakt
1 msk kakao
2 msk osötat äppelmos
2 msk minikeso
2 msk osötad mandelmjölk
2 äggvitor

1. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer. Ha i lite kokosolja i en stekpanna och höll ner 1/4 av smeten i stekpannan. Forma smeten till ett hjärta med en sked och stek i ca 1 minut per sida.
2. För jordgubbskrämen mixar du ihop 125 g lättkesella, 50 g frusna jordgubbar, 1/2 tsk vaniljextrakt och 2 tsk stevia sötströ med en stavmixer.
Näringsvärde per portion: 374 kcal, 38 g kolhydrater, 38 g protein, 9 g fett

Igår fick jag mitt upplägg för "mini-dieten" av coachen. Det är alltså inte en tävlingsdiet jag ska göra utan bara ett test för att se om kroppen vill släppa på fettet och om min ämnesomsättning är bättre. Förhoppningen är att jag ska tappa några kilon för att känna mig lite smidigare och lättare i kroppen. Sedan jag började jobba med att förbättra ämnesomsättningen för snart ett år sedan har jag gått upp ungefär 9-10 kg och det känns i knän och i höfterna att jag är tyngre vilket har lett till vissa knäproblem. Så det ska bli spännande att se hur kroppen förändras.

Upplägget är inte så annorlunda mot hur jag kört nu, den största ändringen är att jag kommer köra 3 korta HIIT-pass (ca 15-20 minuter per pass) istället för 2. Sedan har vi sänkt kolhydraterna lite från tidigare (jag äter fortfarande mycket kolhydrater) men jag kommer regelbundet ha så kallade re-feeds då jag ökar kolhydraterna rejält mot de övriga dagarna.
Förutom att jobba upp ämnesomsättningen är det här ett ypperligt tillfälle för mig att lära mig ett annat sätt att göra en diet på. Jag har testat de flesta metoderna för att komma i tävlingsform: klassisk bodybuilding diet med mycket protein/medel kolhydrat/lågfett, högfettsdiet med lite kolhydrater och medelhögt protein, kolhydratscykling mm. Alla har funkat olika bra och jag har lärt mig nya varje gång. Jag har alltid kört extremt mycket lågintensiv cardio (bara för att mina tidigare coacher menat att det är det enda sättet att komma i form på) men den här gången ska jag alltså bara köra kortare intervallpass som cardio. Ska bli riktigt intressant att se hur kroppen svarar!!

Jag kommer fortfarande äta samma typ av mat som jag gjort tidigare och första dietdagen var inte annorlunda. Frukosten bestod av pumpavåfflor med kokoskräm och hallon och lunchen bestod av rårispasta med kalkon, haricot vert, morötter och tomater...vem säger att äta nyttigt måste vara tråkigt? ;)
Receptet på våfflorna finns på Tasty Health facebook-sida eller på mitt Instagram.

Nu är det dags för dietens första benpass, lyftarskorna på!

21 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att följa din resa, jag håller tummarna för att det går bra för dig!!
  Jag hade en bra alla hjärtans dag, jag var på gymmet som vanligt och där serverades det vaniljhjärtan. Jag var inte sugen så jag smakade inget men annars tycker jag att det är väldigt gott med den där krämiga, fluffiga och söta vaniljkrämen inuti det spröda skalet. Kanske något för dig om du vill ha ett utmanande recept att nyttifiera någon gång?:) Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore en riktig utmaning, svårt att få de sådär krispiga utan socker och smör ;)

   Radera
 2. Lycka till med dieten finaste Sanna! Du är min största inspiration, och du bevisar verkligen att det inte är tråkigt att äta nyttigt. Du har inte recept på den där kalkonen? Grillad kalkon är en av mina favoriträtter, men man slänger ju inte in en hel kalkon på 15 kg. i ugnen bara sådär. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Vet du vad? Jag var faktiskt lat och använde rökt kalkon :)

   Radera
 3. Hej Sanna! Jag såg ett recept på glutenfria våfflor som använde majsstärkelse istället för mjöl, jag vet inte riktigt hur det är med hälsonackdelar/fördelar gällande majsstärkelse och detta recept innehöll hela 3 dl. Eftersom jag saknat den krispiga fluffigheten i de nyttiga versioner jag testat hittils så undrar jag om du tror det skulle kunna gå att använda en något mindre mängd majsstärkelse (xanthan gum kanske?) som bindande medel i ett nytt recept och kanske uppnå en bra luftig våffla..?

  Bara en tanke jag fick när jag läste receptet, kanske om det bestod av mestadels ägg, vatten och stärkelse? Men jag vet som sagt inte hur bra majsstärkelse är för kroppen. Här är receptet: http://www.tasteline.com/Recept/frasiga_vafflor_-_glutenfria

  Kram, älskar din blogg/instagram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äter du det inte varje dag är det väl ingen fara, majsstärkelse är som ett processat majsmjöl kan man kanske säga.
   Så i mindre mängd någon gång är det ingen fara att använda det.

   Radera
 4. Hej! Tack för en inspiration och kunskap :)

  Jag har en fråga
  1. Är det viktigt att värma upp musklerna innan styrketräning med specifik uppvärmning, alltså om första övningen är ex. marklyft ska man då göra något lätt set med marklyft som uppvärmning innan man lägger på mer vikt? Hur ska en sådan uppvärmning i sådant fall se ut? Antal reps och set?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja det är superviktigt att värma upp för att undvika skador och för att förbereda kroppen för tyngre lyft. Värm upp 5-10 minuter, kör lite dynamisk stretching och om marklyft är din första övning skulle jag rekommendera att köra 2-4 uppvärmningsset innan du börjar.

   Radera
  2. Okej. Men hur många reps ska man göra i uppvärmningsseten och vilken vikt i förhållande till "de riktiga seten" efteråt? Och om man ex. ska göra set med 6 reps efter uppvärmningen eller 10 reps, ser uppvärmningsseten olika ut då beroende på vikt?

   En del säger också att man inte ska göra så många reps i marklyft, att det är bättre med få. Stämmer det? (Jag vill bygga muskler och bli starkare)

   Mycket tacksam för svar!

   Radera
  3. Uppvärmningsseten är till för att värma upp kroppen och för att väcka nervsystemet, men hur många set och reps är olika för alla.
   Om jag skulle köra set med 6 reps skulle jag göra 4-5 uppvärmningsset med 4-5 reps där jag successivt ökar vikten tills jag kommer upp till den vikten jag ska jobba på. Man måste själv känna om kroppen känns "vaken" och pigg nog för att börja köra.

   Om du ska tävla i styrkelyft eller vill bli maxstark är det bättre med få reps, men vill du bli starkare och bygga muskler är allt från 6-12 reps bra.

   Radera
 5. Stort lycka till med "minidieten"! Hoppas kroppen är med dig.

  Provade förresten pannkakorna till frukost här om dagen och de var ljuvliga som vanligt. :)

  SvaraRadera
 6. Hej Susanna! En liten fråga ifall du vet.. Köpte Stevia häromdagen men då de i ströform innehöll en massa kolhydrater mm blev jag skeptisk med tanke på att Stevian inte innehåller sådant. Alltså valde jag en flytande varant med 0 av allt. Undrar ifall jag ska använda samma mängd av denna flytande som du anger i recepten? Eller vet du ifall det finns någon omvandlingstabell från stevia strö till stevia droppar? Tack för massor av kanonrecept!!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stevian i ströform innehåller sockeralkoholer som de skriver ut som kolhydrater men det är inget som din kropp tar upp egentligen.
   Så det är ingen fara att använda det :)
   I det flesta recept handlar det bara om hur sött du vill ha det, själva konsistensen blir inte så annorlunda :)

   Radera
 7. hej undrar hur mycket kalorier en 14 åring tjej behöver, läste på en sida att dom behöver 2342 kcal. är det sant? undrar bara så jag inte äter under det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det går inte att säga på rak arm, alla är olika och hur mycket man ska äta baseras inte på ålder utan , vikt, kön, muskelmassa, aktivitet osv.
   Men tränar du mycket och är aktiv så bör du inte äta under 2000 kcal :)

   Radera
 8. Majsstärkelsen är fruktos som separaras från råvarans övriga innehåll, vilket ger en helt ren fruktossirap. som alltså är toxisk för levern och som till och med anses värre än vanligt raffinerat socker. DESSUTOM, då påpekar stora delar av världens personer som är kunniga inom genmanipulation, att det inte längre finns majs som är utan GMOI (genmanipulering). Det är nog även sannolikt att den majs som används till majssirap, kommer ifrån mindre hälsosamma källor eftersom både användandet av majsstärkelsen och dess genmanipulering är ett trick för att minska kostnaderna och få ett hållbarare livsmedel.

  I USA har detta uppmärksammats oerhört mycket och här i Sverige inväntar vi förmodligen att alla skall bli sjuka innan det tas bort från våra livsmedel... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu pratar du om high fructose corn syrup och inte maizena (majstärkelse). Det är två olika saker men jag håller med dig om att HFCS är bland det värsta man kan få i sig och jag fattar inte att det förbjuds här i Sverige!! :)

   Radera
 9. Hej! Jag älskar din blogg och dina recept, men på senare tid har jag fått väldiga problem med ägg och kan inte ens äta två teskedar vispad äggvita utan att må skit resten av dagen. Så jag undrar om du skulle kunna lägga ut nyttiga recept som inte innehåller ägg?

  Tack för inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag ska se om jag kan knåpa ihop något. Har du kollat upp "flax egg"? ett subsitut till ägg....Googla det :)

   Radera
 10. ååh, vad gott det ser ut! älskar hallon =)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...