måndag 3 mars 2014

Cinnamon raisin blondie brownies

Att baka med bönor är inget nytt, men när jag tittade igenom mitt receptarkiv kunde jag bara hitta mitt recept på Cookie dough. Hur kan jag inte ha ett recept på en kaka gjord på bönor?
Har ni testat att baka med bönor någon gång? Om inte så måste ni testa detta recept! Bönorna ger en fantastisk konsistens, krämig och saftig precis som en brownie ska vara.
Brownies på svarta bönor är en klassiker, precis som Blondies gjord på kikärtor. Så för att göra det lite roligare gjorde jag en variant med båda och för att piffa till det lite extra gav jag blondisen smak av kanel och russin...helt makalöst gott! Smakar nästan precis som Peanut Butter & co jordnötssmörssmak Cinnamon Raisin Swirl...
bild från www.ilovepeanutbutter.com
Ibland blir jag förvånad över hur något som består av så pass nyttiga ingredienser kan bli så gott. Kan det verkligen vara sant att en bit endast innehåller 89 kalorier?! Jajamen, och bönorna mättar riktigt bra vilket gör att man blir rätt nöjd efter en bit :)
Cinnamon raisin blondie brownies
16 bitar

Cinnamon blondies:
1 skopa (20g) whey complete vanilj
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
15 g russin
2 tsk kanel
1 tetrapak avsköljda vita bönor (ca 230 g bönor)
0,75 dl (75g) naturellt jordnötssmör
0,5 dl sockerfri pannkakssirap (honung funkar lika bra men kalorierna och kolhydratmängden blir lite högre)
1 tsk vaniljarom
2 ägg
Valfritt: 1 msk stevia sötströ

Chocolate brownies:
1,5 skopa (30g) whey complete choklad
1 msk stevia sötströ
3 tsk kakao
1/4 tsk salt
1/4 tsk bakpulver
1 tetrapak avsköljda svarta bönor (ca 230 g bönor)
0,5 dl sockerfri pannkakssirap
0,75 dl pumpapuré (eller osötat äppelmos)
1 ägg

1. Mixa ihop alla ingredienser till brownien med en stavmixer eller i en matberedare. Häll smeten i en medelstor bakform (ca 20x20 cm), klädd med bakplåtspapper.
2. Mixa sedan ihop alla ingredienser utom russinen med en stavmixer eller i en matberedare. Rör i russinen och häll sedan smeten över brownie-smeten.
3. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 25-30 minuter. Grädda inte för länge, de ska gärna vara lite kladdiga.

Går jättebra att frysa!
Näringsvärde per bit:
89 kcal
6 g kolhydrater
7 g protein
4 g fett

36 kommentarer:

 1. Ser mums ut! Måste nog testas! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, jag är förvånad över hur goda de blev :)

   Radera
 2. Åhh vilka spännande recept! Måste jag testa :) Tack!!

  Jag har en liten fråga, angående mitt träningsupplägg. Jag brukar träna så här:
  måndag - kondition
  tisdag - axlar, triceps & bål
  onsdag - ben
  torsdag - bröst & bål
  fredag - kondition
  lördag - vila
  söndag - rygg & biceps

  Jag undrar vilket pass av axlar, triceps & bål respektive bröst & bål respektive rygg & biceps som är bäst att träna på tisdag, torsdag respektive söndag? Alltså vilket av dessa pass är bäst att träna vilken dag med tanke på att musklerna ska återhämta sig bra osv och med tanke på konditions-, benpasset och vilodagen (de passen vill jag helst ha på måndag, onsdag och fredag och lördag)

  Med vänlig hälsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det beror lite på vad du prioriterar. Prioriterar du axlar före bröst ska du lägga axelpasset först, om du prioriterar bröst bör du lägga det först.En tanke är ju att bara köra axlar och bål på tisdagen så att du inte tar slut på triceps och inte kan pressa på bröst lika tungt på torsdagen....

   Radera
 3. Åh så gott, det måste testas!! :D

  SvaraRadera
 4. Du är så duktig på att komma på nya, spännande, sunda och goda recept!! :) Tack för att du finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det är det bästa jag vet :)

   Radera
 5. Går det att utesluta russinen rakt av eller måste man lägga till något annat då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan bara utesluta dem, du behöver inte ersätta med något annat.

   Radera
 6. Hej! Jag undrar om du har någon erfarenhet om diabetes typ 1 gällande kost och träning? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, jag jobbar med flera stycken som har diabetes.

   Radera
 7. Jag bakar med bönor ungefär ett par gånger i månaden, det är en utmärkt ingrediens att baka med! Passar speciellt ihop med choklad tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det?! Fast jag måste nog säga att jag gillar blondinen lite bättre, det blir inte en lika stark bönsmak på något sätt :)

   Radera
 8. Vad gott det ser ut! Vi ska ha tjejkväll imorgon och jag tänkte bjuda på dina caseinrutor med havssalt men kanske slår till på de här istället. Jag har sockerfri kolasås från WF, tror du det funkar? Eller går det att köra med torr sötning eller stevia drops om man inte vill förändra näringsvärdena?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, kanske. Bara det att smaken blir lite annorlunda. Tror inte det går att skippa sirapen, den gör en del för konsistensen....

   Radera
 9. åhh så goda. gjorde dessa ikväll. personligen tyckte jag lite mer om det ljusa lagret än det mörka. tyckte det mörka fick lite för mycket bönsmak... skumt. men jag funderar på att enbart göra den ljusa smeten nästa gång, och slänga i äpplebitar. tror det kan passa bra!tack för en grym blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, jag gillar det ljusa lagret bättre. Jag testade att ha i lite mer kakao senast (ca 3 msk), då smakade det inte lika mycket bönor :)

   Radera
 10. Hej.
  Vilket underbart recept! Detta måste jag baka.
  Jag är dock väldigt känslig för laktos. Det är laktos i nästan vartenda proteinpulver som finns.
  Kan man byta ut whey pulvret mot ngt annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan testa att byta ut det mot en blandning av mandelmjöl och havremjöl, ungefär samma mängd som proteinpulvret :)

   Radera
 11. Hej!
  Dettar har inte med inlägget att göra. Men jag läste att dunade influensa, var förkyld väldigt länge för ett litet tag sedan. Detta har nu inträffat mig och jag har varit förkyld/ haft influensan i ca fyra veckor nu... Men jag är på bättringsvägen. Men jag undrar bara; när vet man att man kan köra igång med träningen igen? Jag är så OTROLIGT otålig!!

  Tack för en fantastisk blogg!
  Kram Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där måste man nästan känna efter själv. Jag kände mig väldigt hängig och seg ett bra tag och vilade då från träningen. Så fort jag kände mig pigg igen började jag träna lite lugnt :)

   Radera
 12. konsistensen ser underbar ut :) har en fråga om kokosgrädde som man gör på kokosmjölk, har försökt det men tycker det är väldigt svårt att få till, så jag undrar kan man inte bara köpa kokosgrädde och och vispa?
  för man använder ju ändå bara fettet i kokosmjölken så det blir väl samma sak utan allt fix? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett att vissa märken skriver kokosgrädde men att det ändå är kokosmjölk så det beror nog lite på vilket märke du köper. Men visst, det borde funka :)

   Radera
 13. Hejsan :) Kakan ser jättegod ut!

  Jag undrar hur det funkar om man köper online personlig träning av dig på iformonline. Kommer man att träffas någon gång "fysiskt" för att gå igenom teknik och övningar? Eller är det helt på distans? Jag tänker att det ibland kan vara svårt att få till den rätta tekniken i styrketräningsövningar.

  Och hur fungerar det om man väljer kostrådgivning? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur fungerar det om man väljer specialpaketet, maximal muskelutveckling? Ingår både kostrådgivning och personlig träning på? :)

   Radera
  2. Hej!
   Om man vill träffas fysiskt kan vi absolut boka in en konsultation eller personlig träning på gym för att gå igenom teknik, men det är inget som ingår i priset utan kostar extra.

   När det gäller kostrådgivning så sker all kontakt även där via mail och då ingår som sagt bara kostrådgivning, inte träning. Hur det läggs upp beror helt på dig, dina förutsättningar och ditt mål. Vi kommer gemensamt överens om du tex vill ha ett fast kostschema, eller råd och tips om vad du ska välja för livsmedel.

   I alla specialpaket ingår både kost och träningsupplägg, samt coaching under hela perioden :)

   Radera
  3. Tack för svar! Jag ska fundera på saken och så kanske jag återkommer lite längre fram :)

   Radera
 14. Hejsan! Jag var inne på proteinbutiken och jag är nyfiken på vad är det för skillnad på Whey Gourmet Delite och Whey Complete? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Whey complete innehåller vassle isolat och vasslekoncentrat, medan Whey gourmet delite är en blandning av olka typer av protein (casein, vassle).

   Radera
 15. Gjorde dessa idag. Första gången jag gjort brownies på bönor som faktiskt varit goda! Jag kontrar lite mot er andra och tycker att choklad-lagret var godare, men jag använde vanilj-whey + 1 extra msk kakao istället för choklad-whey. Kanske blir det någon skillnad där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul!
   Ja det kan absolut göra skillnad. Jag gjorde dem igen med mer kakao och då blev chokladlagret mycket godare :)

   Radera
 16. Hej Sanna! Tänkte informera om att den här bloggen stjäl dina recept utan att ge dig något credd för det. Tycker det är väldigt tråkigt när någon tar andras recept rakt av utan att ens hänvisa till orginalreceptet och själv ta åt sig äran för det. http://minbebis.com/blogg/jenn/protein-kanel-jordnotssmor-brownies/

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...