söndag 25 maj 2014

Ljuvlig Citroncheesecake med blåbärstopping (gluten-, laktos, nöt- och sockerfri)

Att ha en allergi eller intolerans mot vissa livsmedel kan vara knepigt. På senaste år har det kommit fler och fler alternativ i butikerna och det märks att efterfrågan är stor. Alla vill vi ju äta gott och kunna njuta av en efterrätt eller något till fikat, men för de som är allergiska kan det vara svårt.

Jag fick en riktig utmaning häromdagen då jag skulle på tjejmiddag och jag blev utsedd till att fixa efterrätt (undra varför de frågade mig? he he). Det är ju lugnt, tänkte jag och började genast fundera på om man skulle göra en god tårta med nötbotten eller en brownie med glass. Innan jag hann tänka klart fick jag ett mail där jag fick veta att en av tjejerna är vegetarian, en nötallergiker och två stycken äter inte laktos eller gluten.....shit! Nu pratar vi utmaning och jag fick tänka om. Jag kollade för säkerhets skull om tjejen som är nötallergiker tål frön (vissa nötallergiker är även känsliga mot frön) och det gjorde hon så jag började skissa lite på ett recept jag velat prova ett tag, nämligen en citroncheesecake.
Eftersom ingen av dem är mjölkproteinallergisk så var det enkelt att byta ut vanliga mjölkprodukter mot laktosfria alternativ till fyllningen. Min vän klarar små mängder laktos och därför kunde jag använda ett vassleisolat som innehåller extremt lite laktos, mindre än 1 g per portion, men om du vill går det bra att hoppa över proteinpulvret och istället ha i ca 2 msk mjöl som tex rismjöl eller bovetemjöl. Till botten använde jag glutenfria havregryn (havregryn är egentligen naturligt glutenfria men hanteras i fabriker som även producerar produkter med gluten så är man väldigt känslig är det bäst att köpa glutenfria som garanterar att det inte finns spår av gluten) och tahini (sesampasta) för att komma runt användandet av nötter.
Resultatet blev makalöst!! En otroligt krämig och fräsch cheesecake som passar perfekt en varm sommarkväll, även för de som har allergier och intoleranser mot nötter, laktos eller gluten.
 Citroncheesecake med blåbärstopping
ca 10 bitar

Botten:
1.5 dl (ca 50 g) glutenfria havregryn
6 msk riven kokos
6 msk (90g) tahini
2 msk honung eller agavesirap
Valfritt: 2 tsk stevia sötströ

Fyllning:
200 g laktosfri cream cheese 13% (Valio Eila)
500 g laktosfri kvarg (Valio)
1.5 dl flytande äggvita (motsvarar ca 4 stora äggvitor)
2 skopor (40g) vassleisolat med vaniljsmak (vanligt vassle går också bra om du inte är laktosintolerant alternativt 2 msk mjöl om du inte vill använda proteinpulver)
rivet skal från 1 medelstor citron
2 msk stevia sötströ

Topping:
2 små burkar Finneröjda Bara bär blåbär eller 360 g puréade blåbär
1 påse vegegel (eller snabbgelatin om du inte är vegetarian)
1 msk stevia sötströ

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser till botten i en matberedare och mixa tills du får en smulig deg. Häll smuldegen i en pajform med avtagbara kanter (24 cm diameter) och tryck ut degen i botten och upp 1 cm mot kanterna.
3. Ha i alla ingredienser till fyllningen i en skål och mixa ihop allt med en stavmixer. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 35 min. Det kommer vara lite lös i mitten men grädda inte längre, den kommer sätta sig när den får stå i kylen ett tag. Bakar du cheesecaken för länge kommer den bara bli torr. Ta ut kakan och låt svalna ett tag. Ställ sedan in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
4. Häll blåbärspurén i en skål och blanda ner vegegel/gelatinet. Häll över cheesecaken och låt stå i kylen tills purén har stelnat. Dekorera med blåbär och lite mynta.
Näringsvärde per bit:
227 kcal
12,2 g protein
13,5 g kolhydrater (1,4 g fiber)
13,7 g fett

11 kommentarer:

  1. Ser supergott ut!! Sååå bra med en kaka som typ alla kan äta :)

    SvaraRadera
  2. Wow, dessa bilder var något alldeles extra! Det ser så fräscht och somrigt ut :)

    SvaraRadera
  3. Wow, säger jag också! Den ser så god ut. Kram!

    SvaraRadera
  4. Så fantastiskt gott det ser ut (som allt)!
    Spar även detta recept till en av sommarens alla fikor och/eller efterrätter utomhus :)

    SvaraRadera
  5. Hej! Jag har en fråga - har du erfarenhet av kolhydratcykling? Det skulle i så fall vara väldigt intressant att få läsa ett inlägg om dina erfarenheter/tankar/åsikter kring ämnet!

    (Förresten, jag håller som bäst på att baka din ljuvliga vanilj och mandel proteingranola, det doftar underbart!)

    SvaraRadera
  6. Tror du det går att byta ut kokos mot något annat? Min chef är nötallergiker och tål inte kokos. Vill ju inte kväva chefen, liksom ;)

    SvaraRadera
  7. Hej, hur kan man göra blåbärspuré? :) Har inte hittat det i butiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du värmer upp frysta blåbär och mixar sedan med stavmixer. Ha i sötning om det behövs :)

      Radera
  8. Vad består vegegel av? Är det bra ur näringssynpunkt eller inte? Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Vegegel är ett vegetariskt bindemedel med gelatinliknande egenskaper. Den konsistensgivande effekten kommer från karragenan som är en rödalg och fruktkärnmjöl från johannesbrödträdet. Man har i ganska liten mängd, men vegegel består till största del kolhydrater. Skulle inte säga att det är ohälsosamt eftersom man inte använder så mycket.

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...