måndag 23 juni 2014

Allt eller inget

Midsommarhelgen är över och hur många svenskar är det inte som ätit lite för mycket av det goda nu under midsommar? Man har planer på att bara äta av det nyttiga men efter att ha smakat på den där hembakta blåbärspajen, eller hembakta brödet så är det kört, lika bra att fortsätta äta i och med att man ändå förstört dagen. På måndag börjas det om och man ska BARA äta nyttigt och träna varje dag. All in! Inga ursäkter! osv....
Någon som känner igen sig? Det tror och vet jag att många gör eftersom många engagerar sig och kommenterar de inlägg jag gjort som handlar om den mentala biten av hälsa. Den som är viktigast av allt för att man ska må bra. För det är trots allt det där "allt eller inget-tänket" som gör att många aldrig når sina mål. Om jag ska vara ärlig så är det ett av de största problemen många som kontaktar mig har. Man sätter upp ett orimligt mål, tar bort allt onyttigt, drar ner på kalorierna, börjar träna 7 dagar i veckan och tänker "nu jävlar ska jag satsa hårt". Tyvärr så håller det sällan, man har satt upp ett för orimlig mål, inte gett sig själv tillräckligt med tid (vi vill ju alla ha resultat så snabbt som möjligt, eller hur?!) och har satt upp en allt för restriktiv kost som inte är hållbar.
Jag var likadan för några år sedan. Jag var allt eller inget, nyttig eller onyttig, det fanns liksom inget mellanting. Antingen åt jag strikt som bara den, bara "ren mat" och inget av den där förbjudna maten var tillåtet. Skulle jag däremot råka ta en liten tugga av något som inte stod på schemat så ledde det till att något slog om i huvudet och jag kunde inte sluta äta. Det är farligt att sätta förbud, det leder oftast till att man vill ha det. Det är faktiskt bevisat, vi människor funkar så. Tänk inte på en rosa elefant....vad tänker ni på nu? Ni förstår vad jag menar. Genom att sätta förbud och försöka hålla sig till ett "perfekt" sätt att äta, är att sätta krokben för sig själv. Att äta perfekt måndag till fredag eftermiddag för att sedan unna sig och nästan hetsäta hela helgen för att börja om på måndag med att äta ännu striktare och mer perfekt, är ohållbart om man vill ha resultat. Det gör att man blir låst till att man måste äta perfekt, annars kan man lika gärna skita i det. Antingen är man perfekt, eller så släpper man helt på tyglarna och äter okontrollerat och utan att tänka.

Många av oss gör såhär, visst gör vi?!
Jag tror mycket hänger på att vi tror att vi måste göra allt perfekt för att få de resultat vi vill ha. Men det går inte att göra allt perfekt, varje vecka kommer inte kunna bli perfekt när det gäller kost och träning och det svåra är att lära sig hantera de veckor som inte blir som man tänkt sig.

Det här ordet lagom är lite tråkigt, men det är faktiskt det som är nyckeln om man vill hitta ett hållbart förhållande till mat. Att äta 90% bra 7 dagar per vecka kommer ALLTID vara bättre än att äta 100% bra i 4-5 dagar och överäta 2 dagar per vecka, och jag lovar, det går att få resultat även om man inte äter 100% perfekt varje dag.

Det krävs övning att lära sig att hitta balans, och bland det viktigaste är att inte sätta förbud. All mat är tillåtet i rimliga mängder och det är viktigt att komma ihåg att maten faktiskt finns kvar. Man måste inte äta allt på en gång bara "för att". Ta en bit och är det så att du vill ha mer i morgon så finns maten kvar då också. Öva på att ta en liten bit utan att det leder till att du fortsätter äta.  Att äta lagom och ha kontroll. DET är en hälsosam livsstil enligt mig :)
Om man nu råkat äta på tok för mycket av det goda och har dåligt samvete för det, så är det viktigaste att ta nya tag, fokusera på nästa måltid och det du kan göra NU. Gjort är gjort och inget är förstört om du råkat äta för mycket en eller till och med ett par måltider. Precis som att du inte kan förvänta dig att få din drömkropp genom att äta bra och träna en dag eller i en vecka, så kommer inget bli förstört om du äter för mycket under en dag. Det som förstör är om du tänker att din nästa måltid inte spelar någon roll och fortsätter i ett negativt mönster. Fokusera på att äta hälsosamt nästa måltid, rör på dig och ge aldrig upp!

11 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg! Tror många behöver läsa en sån här text för att förstå att inget är förstört bara för man unna sig någon gång ibland och att det är ok. :-) du är en väldigt bra förebild Sanna. / Carro

  SvaraRadera
 2. Tack bästa Sanna. Har den mest sunda inställningen till mat hittills i mitt liv tack vare dig. Jag duger skitbra som jag är:) Kram på dig bästa coachen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är DU som gjort allt jobb Lotta! :) Tack för att jag får vara med på din "resa" :)

   Radera
 3. Hej! Vilka bra ord du skriver och det är verkligen sant!

  Jag har en fråga om du har några bra recept jag skulle kunna göra som är smidiga att ha med sig, ska nämligen på festival i sommar och vill inte endast ha med bröd/chips/kakor som håller utan kylskåp.. Har du några favoritrecept som är lätta att ta med sig eller vad brukar du annars ta med dig om du inte har tillgång till kylskåp?

  Hopps du får en bra sommar och tack för all inspiration!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)

   Jag brukar ofta ha med mig proteinmuffins, kladdiga choklad och bananproteinmuffins är mina favoriter. Hemgjorda proteinbars är också smidiga att ha med sig :)

   Radera
 4. Så himla sant. Och något jag numera jobbar med varje dag. Inga förbud. Försöker välja klokt. Om jag nu vill äta glass? ja då äter jag glass. Men inte ett helt paket som förr. En liten lagom bit. Med massor av goda jordgubbar nu på sommaren. På så sätt får själen sitt utan att "straffas" genom att känna att jag "aldrig" får nåt eller att jag hetsäter som jag gjorde när jag hade "ätar-dagar" innan. Även gamla hundar lär sig sitta så småningom. ;)

  ha det fint!

  SvaraRadera
 5. Oj vad jag känner igen mig i det där! Så himla svårt att hitta den där berömda balansen tycker jag. Så olika i min vänskapskrets verkligen, vissa kan ta en bit godis/choklad/glass och vara nöjda med det, och andra (som jag då t ex) käkar allt och lite till. Önskar verkligen att jag kunde vara nöjd med att unna mig lite då och då men det spårar lätt ur och då slutar det allra oftast med förbud tyvärr. Supersvårt det där och jättebra att du lyfter ämnet :))

  SvaraRadera
 6. Hej! Super bra blogg och ett riktigt grymt inlägg! Håller helt och hållet med & känner igen mig mycket nu efter midsommar då det blev lite väl mycket gotte.. Jag undrar om det är okej om jag kopierar detta inlägget till min blogg? Skriver självklart att det är från dig och länkar till din blogg! :)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!
   Tack så mycket och det går jättebra att du lägger upp inlägget på din blogg så länge du länkar till mig :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...