torsdag 12 juni 2014

Low carb flatbread "pizza" med keso, avokado och tomat

Ibland är det bara så svårt att hitta på namn på det man bakar eller lagar. Jag satt nog i 20 minuter och försökte hitta på ett bra namn på den här kreationen men tillslut fick det bli någon halvknasig svengelsk variant. För vad ska man kalla det här egentligen?
Jag är fortfarande helt galen i blomkål och det finns nog ingen som kan slå mitt intag av grönsaker just nu....jag ÄLSKAR grönsaker!! Jag får nog i mig ett par kg varje dag, tur att jag har en mage av stål som klarar den höga fibermängden ;)

Igår var en sådan där dag när jag var galet sugen på bröd men eftersom jag inte hade så mycket kolhydrater kvar att äta på kvällen (jag åt större delen före och efter träning) så blev det till att bli lite kreativ. Och det ångrar jag inte en sekund! Jäklar vad gott det här blev....vad vi nu ska kalla det.
Det är inte som en pizza eftersom botten är så tjock (om ni vill ha pizza så kan jag rekommendera mitt recept på dietpizza eller pizza med botten på kikärtsmjöl), det är inte direkt ett bröd och inte heller en paj. En panpizza kanske? Eller ett flatbread? Hur som helst är jag grymt nöjd med både konsistensen och smaken. Det är en ganska brödig konsistens och jag kan tänka mig att det skulle funka bra att äta en bit till frukost med lite kalkon, keso och grönsaker på. Eller varför skära upp botten i små bitar och ha på cream cheese, rökt lax och gräslök som en förrätt till midsommar? (nu när jag tänker efter kommer jag definitivt göra det till midsommar!).
Hur som helst är det här ett jättebra grundrecept som du själv kan göra egna varianter av genom att tillsätta olika kryddor och toppings.

Blomkåls flatbread pizza
2 portioner

Botten:
350 g blomkål
1/2 dl (30g) kokosmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
2 msk näringsjäst (valfritt med ger en riktigt god smak, riven parmesan skulle också funka)
4 äggvitor/1,25 dl flytande äggvita (eller 2 hela ägg)

Topping:
150 g minikeso
50 g körsbärstomat
75 g avokado
5 cm purjolök
2 msk hackad persilja
havssalt och peppar

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa blomkålen i en matberedare tills konsistensen blir som ris.
Häll över blomkålen i en tallrik eller en skål och micra på full effekt i ca 2-3 minuter. Ta ut och låt svalna något. Lägg sedan blomkålen på en kökshandduk och vrid om ordentligt så att du får bort all vätska (för mycket vatten ger en blöt botten). Häll tillbaka blomkålen i skålen och ha i resterande ingredienser, blanda ihop och låt smeten svälla i ett par minuter.
3. Bred ut smeten i botten av en rund ugnsform med löstagbara kanter, ca 28 cm diameter (smörj dem med olivolja eller kokosolja), grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Toppa med keso, avokado, tomater, purjolök och persilja och strö över lite havssalt och svartpeppar.
Näringsvärde för bara botten:
260 kcal
29,1 g protein
24,5 g kolhydrater (21 g fiber!!)
4,7 g fett

Näringsvärde per portion inklusive toppings (om du delar pizzan i två delar):
243 kcal
23,9 g protein
13,3 g kolhydrater (11,6 g fiber!)
9,3 g fett

7 kommentarer:

 1. Alltså, det är som om du kan läsa mina tankar :) Läser ofta här och inspireras av dina fina recept. Satt tidigare i dag och googlade på bröd med blomkål i, men hittade inget som tilltalade mig. Och så kikar jag in här lite senare ... och vad finner jag! Tusen tack för all inspiration.

  / Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur :) Det borde faktiskt funka att göra dem som bröd (bullar) också om man tillsätter lite bakpulver :)

   Radera
 2. Tror du man kan använda något annat mjöl än kokosmjöl? Isf i vilken mängd och sort? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte, kokosmjöl är lite speciellt eftersom det suger åt sig så mycket vätska. Om du ska testa annat mjöl skulle jag ta havremjöl, men då tillsätta lite mer, kanske 0,75 dl till att börja med. Mer om smeten/degen är för blöt.

   Radera
 3. Jag håller med dig om att namnskapandet inte alltid är det lättaste! Vad god din nya kreation låter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt! Engelska låter oftast bättre men det blir lite löjligt ibland :)

   Radera
 4. Såg helt fantastiskt god ut! Denna läre jag göra någon dag! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...