onsdag 18 juni 2014

Zucchinipasta med magra köttbullar och hemgjord mandelpesto

Jag har länge velat ha en spiromat som man kan göra grönsakspasta med, men det har aldrig blivit av i och med att den är hyfsat stor och skulle ta sådan plats i köket. För några dagar sedan var jag inne på Cervera för att köpa en ny stekpanna, när jag plötsligt fick syn på den här!
bild från www.hamonoya.se
Det är alltså en spiral maker av märket GEFU och den är genialisk! Titta så enkelt det är att göra zucchinipasta och den tar ingen plats! Det går självklart att göra "pasta" av andra grönsaker men jag är helt såld på zucchini just nu....och blomkål förstås.
Genast började idéerna snurra i huvudet och jag skrev ner en massa förslag på maträtter i mitt anteckningsblock där jag skriver ner alla recept jag har i huvudet. Jag var ruskigt sugen på italiensk igår kväll så middagen fick bli zucchinipasta med magra köttbullar och en hemgjord mandelpesto.
Jag gillar inte att köpa färdiggjord pesto i butik, dels för att det är löjligt enkelt att göra egen, dels för att det är en massa konstiga ingredienser i dem som jag inte tycker ska vara i en pesto. En tredje orsak är att jag fått "pinjemun" av köpt pesto flera gånger. "Pinjemun"?? undrar säkert många av er nu. Jag ska förklara:
Jag åt köpt pesto för ett par år sedan och fick efter det en konstig metallisk smak i bakre delen av munnen som inte gick bort och allt jag åt smakade äckligt och konstigt. Jag Googlade på symptomen och fick fram att det faktiskt finns något som heter pinjemun och som man kan få om man ätit härskna pinjenötter. Det sitter i ett par veckor och är riktigt oangenämt. Så nu för tiden gör jag alltid egen pesto och jag brukar göra den på mandel eller valnötter.
Så första steget i detta recept är att göra peston. För 10 portioner, 1 msk per portion behöver du:

50 g sötmandel
20 g riven parmesan
4 msk olivolja
1 kruka basilika
havssalt

Rosta mandeln i en het stekpanna i ett par minuter. Se till att den inte bränns! Låt svalna i ett par minuter. Ha i basilikan i en matberedare, tillsätt mandeln och parmesanen och mixa tills det blir en tjock smet. Tillsätt olivolja och havsalt och mixa i någon minut. Häll i en glasbruk och förvara i kylen.
Jag gillar min pesto ganska tjock men vill du ha den lösare, ha i mer olivolja.

Receptet gav alltså 10 msk och varje msk innehåller:
89 kcal
1,8 g protein
1,2 g kolhydrater
8,9 g fett
Peston passar utmärk som smaksättare till både kyckling, kött och fisk så igår blandade jag alltså person med zuccinipasta och serverade med magra köttbullar. Bland det godaste jag ätit på länge!
Zucchinipasta med magra köttbullar och hemgjord mandelpesto
1 portion

150 g zucchini
1 msk mandelpesto (se recept ovan)

150 g 5% nötfärs (finns bara på Ica)
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk Santa Maria umami-krydda
salt och peppar

1. Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Rulla till små bollar och stek i lite olivolja tills de är klara, ca 5-7 minuter beroende på hur stora de är.
2. Riv zucchinipastan i spiral maken och blanda ihop med peston. Servera med lite körsbärstomater och eventuellt lite riven parmesan.
Näringsvärde per portion:
313 kcal
33,6 g protein
4,2 g kolhydrater
17g fett

23 kommentarer:

 1. Den där tallriken skulle jag inte tacka nej till just nu. Herregud så gott det såg ut! Och blev dessutom riktigt sugen på att införskaffa den där spiral maker'n! :)

  SvaraRadera
 2. Hur gott såg inte det där ut!!!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för dina recept, rena julafton varje gång du lägger upp något nytt :-) Tack vare dina recept på speciellt sötsaker (speciellt kladdiga chokladbananmuffins) så klarar jag av att inte äta godis o annat onyttigt, de har räddat mig under snart två månader nu. Tack! Tack! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, det är verkligen jättekul att höra! Grymt jobbat! :)

   Radera
 4. Vilken smart (och vad gott det ser ut!!). Hur mycket kostade den?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supersmart! Den kostade 299 kr :)

   Radera
  2. Jag brukar köra med pitatisskalaren i vanliga fall, blir det någon skillnad mot den?:)

   Radera
  3. Ja det är stor skillnad :)

   Radera
 5. Ooooh, den där såg ju himla smidig ut. Tar ju definitivt mindre plats än många andra modeller. Hur mycket kostade den?
  Jag funderar på att göra din lemon curd till midsommar, som fyllning i en maräng-tårta tillsammans med färska bär... tänkte bara höra innan jag sätter igång... enligt receptet, blir den lemon curden väldigt söt? Funderar på om jag kanske borde ha lite kvarg eller kesella eller nåt sånt till tårtan som tillbehör. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kostade 299 kr :)
   Nej den blir inte superset, mer syrlig men det kan justera själv genom att tillsätta mer eller mindre sötning :)

   Radera
 6. Tänkte bara kika in och önska dig en glad Midsommar! Tack för all din tid du lägger ner och inspiration du ger och självklart tack för recepten!  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Dora och trevlig midsommar :)

   Radera
 7. När kommer inlägget om fitnessmyter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart :) Håller på med det nu...

   Radera
  2. Det vore kul att läsa det som en följetång, typ veckans fitnessmyt:)

   Radera
 8. Åh mums!! Jag gjorde faktiskt bollar till middag idag - fast vegetariska sådana på bönor. Så himla gott ju!! :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, det är verkligen gott med biffar och bollar på bönor :)

   Radera
 9. Ska zuccinipastan vara kall eller värmer du upp den på något sätt? Ser himla gott ut det är! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag äter den kall/rå. Men det går att värma dem, men zucchinin tappar sin "stuns" då...

   Radera

 10. شركة نقل عفش من الرياض الى الامارات شركات نقل عفش من الرياض الى الامارات
  شركة نقل عفش من الرياض الى الاردن شركات نقل عفش من الرياض الى الاردن  شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة شركة نقل عفش من الرياض الى المدينة المنورة
  شركة نقل عفش من الدمام الى مكة شركة نقل عفش من الدمام الى مكة
  شركة نقل عفش من الرياض الى الدمام شركة نقل اثاث من الرياض الى الدمام
  شركة شحن عفش من الرياض الى الامارات

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...