söndag 29 juni 2014

Apelsin proteincheesecake med chokladswirl

Det har blivit en hel del recept här på bloggen sedan jag startade den för drygt 2 år sedan. Jag har inte ens räknat, men många recept är det. Av receptkategorierna att döma kan ni kanske se vad jag gillar att baka mest?! Sötsaker och frukost, det är bland det bästa jag vet! Jag har alltid gillat fika och godsaker, men fram till för ett par år sedan trodde jag att jag aldrig skulle kunna njuta av en god muffins eller en fralla till frukost utan att samtidigt få i mig en massa konstiga ingredienser, socker, fett och vetemjöl. Tänk vad min vardag har ändrats sedan jag kom på att det finns hur mycket som helst man kan baka, som ändå är näringsrikt och går i linje med mina mål om att äta sådant som ger kroppen det den behöver för att må bra. Det behöver verkligen inte vara tråkigt att äta hälsosamt, tvärtom! Jag har aldrig ätit så gott och varierat som efter att jag börjar experimentera i köket med hälsosamma ingredienser....
Och på tal om gott fika....det här är en av de godaste cheesecakes jag gjort! Jag lade ut en bild på min Facebook-sida och Instagram igår och frågande om någon kunde gissa smaken. Många gissade kokos och choklad, tror bara det var en som gissade rätt :) Det här är en cheesecake med krämig apelsinfyllning med en swirl av choklad och en seg nutellabotten. Kan inte bli så mycket bättre! Jag är en riktig "sucker" för kombon apelsin och choklad, kanske inte så konstigt att en av mina favoriter när det kommer till choklad är Romerska bågar?! Men vet ni? Den här cheesecaken är godare än romerska bågar ;)
Den är superenkel att göra, det enda som kan vara lite krångligt är att få till en snygg swirl. Jag fick faktiskt googla på hur man gör snygga virvlande swirls, jag brukar annars bara lyckas kladda ihop allt.
När det var ur världen var det bara att grädda den och sedan vänta i vad som kändes som en evighet för att få provsmaka den. Men det var värt väntan....så krämig, så mycket smak, så fräsch...
Nu ska jag sluta småprata, över till receptet!
Apelsin proteincheesecake med chokladswirl
8 bitar

Botten:
2 dl (70 g) hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
5 msk (75g) hasselnötssmör (eller mandelsmör)
2 tsk kakao
1 msk honung
2 tsk stevia sötströ

Fyllning:
200 g cream cheese 3% (eller valfri fetthalt)
500 g lättkvarg
1.5 dl flytande äggvita (motsvarar ca 4 stora äggvitor)
1 tsk vaniljarom
2 skopor (40g) whey complete vanilj
2 msk stevia sötströ
Rivet skal från 1/2 apelsin

1,5 msk kakao + 1 msk stevia sötströ

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop ingredienserna till botten och tryck ut degen i botten av en pajform med löstagbara kanter, jag använde en form som är 21 cm i diameter (lite mindre än en vanlig pajform).
3. Ha i de 5 första ingredienserna till fyllningen i en skål och mixa ihop med en stavmixer. Smaka av om det behövs mer sötning. Häll över 1/4 av smeten till en liten skål. Rör ner apelsinskalet i den stora skålen med smet och ha i kakao och eventuellt mer sötning i den lilla skålen. Smaka av båda!
4. Häll apelsinsmeten över botten och droppa sedan små klickar av chokladsmeten i apelsinsmeter. Virvla runt med en kniv tills det blir ett fint mönster, men blanda inte för mycket så att de båda smetarna blandas ihop helt.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Det kommer vara lite lös i mitten men grädda inte längre, den kommer sätta sig när den får stå i kylen ett tag. Bakar du cheesecaken för länge kommer den bara bli torr. Ta ut kakan och låt svalna ett tag. Ställ sedan in i kylen i minst 3 timmar men gärna över natten.
Näringsvärde per bit:
218 kcal
19,3 g protein
7,9 g kolhydrater
13 g fett

31 kommentarer:

 1. Vilken vacker kaka! Den ser helt fantastisk ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, den var verkligen magisk :)
   Ps. Jag har svårt för att kommentera på din blogg/hemsida. Någon annan som haft problem eller är det bara jag? :)

   Radera
 2. Jag tror jag svimmar så gott det ser ut !! Tack för alla fina recept !

  SvaraRadera
 3. Har du någon idé vad man kan byta ut whey complete vanilj mot? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat, men jag tror att det ska gå att byta ut mot 2 msk mjöl (typ fullkornsmjöl, rismjöl eller liknande).

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Ojoj! Ser såå gott ut! När jag ser att jag har alla ingredienser hemma känns det som att det inte är ngn tvekan om vad jag bakar i helgen :)

  SvaraRadera
 6. Så bra är du! Fattar inte hur du kommer på allting - helt amazing!! :) Får jag komma med ett förslag till nästa projekt kanske? (a) Älskar verkligen dammsugare, men undrar om du kanske kan komma på en nyttig sådan? Skulle vara en dröm som besannas haha! ^^ Kram på dig, du är bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Jag gillar sötsaker helt enkelt ;)

   Bra tips, ska definitivt se vad jag kan göra :)

   Radera
 7. Waow! Den ser supergod ut! :-) Jag vet att det inte har någonting med det här att göra, men jag har en fråga..
  Just nu så äter jag nog för lite kalorier gentemot vad jag behöver, och jag försöker inte att gå ner i vikt. Men jag tycker att det är svårt att veta hur jag bör äta..
  Vad ser en 2000 kcal dag ut som? Och vad brukar du äta under en hel dag för att få energi till att träna? Då menar jag när du inte dietar utan bara äter vanligt!:)
  Jag är väldigt tacksam ifall du svarar, då detta är något jag funderat över länge..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   2000 kcal kan se olika ut beroende på vad du väljer men jag brukar äta:
   Gröt med bär + kvarg/keso/proteinpulver eller ägg
   Kvarg med frukt och nötter
   kyckling/kött/fiks med ris/potatis/bönor eller linser
   olivolja eller avokado
   samma sak till middag
   kvällsmål brukar vara en casein fudge kladdkaka (recept på bloggen) med bär och jordnötssmör

   :)

   Radera
 8. kan man ersätta proteinpulvret med holstics med smak av vanilj ? eller måste man ha whey-complete?:)

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vill som minnas att du någon gång gjort någon lista på goda och nyttiga restauranger som finns i Sthlm? Eller minns jag helt fel.. Har iaf försökt leta på din sida men inte kunnat hitta något. Har du en länk eller kan du tipsa här bara om några ställen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Mina favoriter är IchaIcha som ligger i Mood-gallerian, Kalori som finns i Kungshallen, Planet Food (sallader och wraps) som ligger i Östermalmshallen och de olika mongoliska restaurangerna i stan, där man själv plockar vad man ska äta och kocken sedan steker allt på en stor häll :)

   Radera
 10. Åh denna ska jag prova.:-) en fråga,gillar du lakrits? Hittar inga recept med lakritspulver i. Har nämligen en burk hemma som jag inte vet vad jag ska göra med,om du har något bra förslag. Och vad man kan göra med rabarber.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag gillar saltlakrits, men jag är inte så förtjust i det i bakverk och söta saker, därav att jag inte gjort några recept med lakrits.

   Jag har ett recept på Rabarber och jordgubbspaj på bloggen :)

   Radera
 11. Hej Sanna!
  När det gäller dina klienter, har du någon åldersgräns?

  SvaraRadera
 12. Åh vad underbart gott det ser ut!! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var verkligen god! Jag har hunnit gjort den två gånger till ;)

   Radera
 13. Hej!
  Vill bara tacka dig för denna underbara blogg! Älskar att gymma och höll på med bodybuilding på "hobbynivå" innan jag nu fick mina barn, efter andra barnet har jag haft otur med komplikationer efter förlossning och upprepade virusinfektioner, i stort sett ingen träning alltså sedan minstingen kom, (hon är ca 1 år nu) och under graviditeten låg jag bara hemma och mådde illa i c:a 7 månader, det har varit tufft och jag var så nära att tappa sugen, men envis som man är så började jag tänka att kan man inte träna får man försöka fortsätta hålla formen med kosten och då dök din hemsida upp med all fantastisk inspiration som jag behövde, nu mår jag prima, har precis börjat komma igång med gymmet (min stooora passion) igen och det otroliga var att när jag började träna efter detta långa uppehåll tyckte folk att jag såg mer vältränad ut, tänk vad kosten påverkar... ja ja detta var att göra en lång historia kort men det jag ville ha sagt till dig är: tusen tack för att du bloggar och DU gör skillnad för människor! ha en go helg!
  kram
  /anonym tvåbarnsmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din fina kommentar!! Den värmer verkligen och det betyder jättemycket att du tar dig tid att ge feedback! Din kommentar gjorde min dag :)

   Radera
 14. Ja testa nyss smeten. Doooog för gott! Tack för det fina receptet du är bäst!!!!!!!

  SvaraRadera
 15. Taste and health are qualified for the same person by all process. The theme of the Swinging doors for the citizens. The main is held for the anticipation for the reforms for the mid of the ornament for the finding for all humans.

  SvaraRadera
 16. Texsas Flange is your ultimate destination for exploring a wide range of pipe flange types
  tailored to your specific project requirements. With their extensive inventory and expertise in the field, Texsas Flange ensures you'll find the perfect pipe flange types to suit various industrial needs. Trust Texsas Flange for top-notch products and exceptional service in all your piping projects.

  SvaraRadera
 17. flange flange
  is your ultimate destination for exploring a wide range of pipe flange types tailored to your specific project requirements. With their extensive inventory and expertise in the field, Texsas Flange ensures you'll find the perfect pipe flange types to suit various industrial needs. Trust Texsas Flange for top-notch products and exceptional service in all your piping projects.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...