söndag 30 november 2014

Latmask-versionen av nyttiga Lussebullar

Hälsningar från ett soligt Göteborg! Det var en underbar dag på Fitnessfestivalen igår och Team Proteinbutiken gjorde så himla bra ifrån sig och alla såg så fina ut!
Nathalie och Maria flexar
Jag kommer självklart skriva en liten sammanfattning om hela helgen när jag är hemma igen. Idag har vi bara en tävlande (Linda Hedin i bodybuilding) som jag sminkade och fixade håret på efter frukosten och snart ska jag gå ner en sväng på mässan och kika in lite kläder och kosttillskott.
Underbar utsikt från frukosten på Heaven 23
Har någon av er som testat receptet på Lussebullarna jag lade ut i fredags? Vore så kul att höra er feedback! Jag lovade ju att jag skulle lägga ut ett till recept, det som jag kallar "latmask-receptet". Det görs nämligen utan jäst vilket gör att det går mycket snabbare att göra dem. Konsistens är som jag nämnde tidigare lite kompaktare, men de är supergoda. Jag testade det här receptet två gånger och den första gången hade jag i bovetemjöl vilket gav dem en ganska "grov" och nästan lite bitter smak. Jag gillar bovetemjöl, men bara om man blandar det med andra mjölsorter så att smaken inte blir så dominant. Den andra gången hade jag i en blandning av rårismjöl och dinkelmjöl och då blev de mycket godare och snällare i smaken. Testa själv med det mjöl ni föredrar!
Nyttiga lussebullar "latmask-versionen"
ca 16 små lussebullar

3,5 dl dinkel/bovete/råris/ris/fullkorn/vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 paket (0,5g) saffran
4-5 msk stevia sötströ (efter smak)
5 msk osötat äppelmos
1 dl osötad mandelmjölk
1 tsk äppelcidervinäger
Russin

1 uppvispat ägg

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. I en separat skål, blanda ihop de blöta ingredienserna. Blanda ihop de torra och blöta ingredienserna och rör om tills du får en deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen är för kladdig.
3. Häll ut degen på en mjölat yta och strö över lite mjöl så att degen inte fastnar på händerna. Skär degen i ca 16 bitar (färre om du vill göra större lussebullar) och rulla ut en bit i taget för att sedan rulla ihop ändarna för att forma en lussebulle. Lägg över lussebullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, dekorera med russin, pensla med ägg och baka i ugnen i ca 8-12minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Näringsvärde per lussebulle:
81 kcal
10 g kolhydrater
2 g protein
3,4 g fett

15 kommentarer:

 1. Bakade dom till advents fikat idag och dom vart jätte goda =) Tack för så härliga recept hela tiden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt!! Och tack, jag uppskattar verkligen din feedback :)

   Radera
 2. Behövs äppelcidervinäger och varför? Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja, annars blir de inte lika luftiga. Bakpulvret (eller bikarbonat går också bra) neutraliserar äppelcidervinägern vilket skapar "kolsyra" vilket hjälper till att få brödet/bullarna att jäsa...

   Radera
 3. Gjorde dessa idag och smaken var kanon. Använde majsmjöl. Men det är så svårt med gräddtiden. Det blir lätt så torrt när man bakar nyttigt..hade de inne i ca 8 min. Nästa gång tar jag ut dom ännu tidigare för de blev lite torra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla ugnar är olika och man måste hålla koll på nyttigt bakverk noggrannare än när man bakar "vanliga bakverk". Hellre lite kletiga än torra :)

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Finns det något substitut för äppelcidervinägern? Funkar det tex med vitvinsvinäger? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte hur smaken blir med vitvinsvinäger....men du kan alltid testa :)

   Radera
 6. Åh nu har jag provat dessa med 50% dinkelmjöl och 50% bovete och dem blev toppen! Nästan lika goda som dem du la ut med jäst! Igår gjorde jag även pepparkakorna som visade dig bli fantastiska! Som du hör älskar jag din blogg! Ska testa kokostopparna i helgen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir för din kommentar, tack så mycket Julia :)

   Radera
 7. Hade höga förväntningar på dessa, men hjälp vad mina förväntningar blev överträffade! Trodde dem skulle smaka mer "bröd" och inte så mycket lussekatt, men det är verkligen inte mycket som skiljer dessa i smak från vanliga. Så himla goda! Tack snälla för detta receptet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra att de blev bra! Jag tycker också att de smakar väldigt likt "vanliga" lussebullar :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...