lördag 8 november 2014

Nutella brownie

Var det någon som missade att det var kladdkakans dag igår? Lite lustigt att det finns dagar tillägnade maträtter, eller jag ska väl kanske säga bakverk och sötsaker. Det finns ju inte direkt havregrynsgrötens dag eller köttbullarnas dag. Havregrynsgrötens dag vore något, det kanske man ska starta? :)
Jag var hos frisören igår och satt och lyssnade på när frisören bredvid pratade med sin kund och de pratade just om mat och kom in på att det var kladdkakans dag. "Ja, då måste man ju passa på och äta lite kladdkaka idag då" menade kunden. Tyvärr är det nog så att många ser det som befogat att "få" äta kladdkaka, kanelbulle eller semla bara för att det är en sådan dag.
Jag bryr mig inte om de här dagarna speciellt mycket, jag äter det jag vill på de dagar jag vill och känner inte behovet av att äta något "bara för att". Däremot tycker jag det är roligt att hitta på nyttigare varianter på de klassiska bakverken och den kladdkaka jag gjorde för ett tag sedan var en riktig höjdare!
I förrgår tänkte jag testa att göra en annan variant på kladdkaka inför kladdkakans dag, med nutella-smak, men det blev inte alls som jag tänkt mig. Inte för att det blev misslyckat, tvärtom, men det blev inte en kladdkaka. Istället blev det en härligt kompakt nutella brownie, inte fel det heller!
Många har efterfrågat bakverk utan proteinpulver så i detta recept använde jag kikärtor (stora vita bönor går lika bra) för att få den där kompakta och krämiga konsistensen samt hasselnötssmör för att få till nutella-smaken. Det går självklart att använda valfritt nötsmör som mandelsmör eller jordnötssmör, men de får inte samma nutellasmak. Jag kan lova att ni inte kommer känna smaken av bönorna!
Brownien är supergod som den är men passar utmärkt med en klick vaniljkvarg (lättkvarg + vaniljarom + stevia), lite lättglass eller en klick grädde.
Nutella brownies
9 stycken

 • 2 förpackningar (tetra) kokta kikärtor (totalt 460 g kokta kikärtor)
 • 1,25 dl (125g) hasselnötssmör
 • 1 dl (40g) kakao
 • 2-3 msk stevia strö (efter smak)
 • 1/2 tsk salt
 • 1/4 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljarom
 • 2 äggvitor (eller 1 helt ägg)
 • 2 msk sockerfri pannkakssirap (eller agave/honung/lönnsirap)
 • 1/2 dl osötad mandelmjölk
 • Kokosolja + riven kokos till att smörja och täcka formen


1. Sätt ugnen på 175 C. Smörj en 20x10 cm stor brownieplåt med kokosoljaoch täck med riven kokos.
2. Ha i alla ingredienser i en matberedare och mixa tills du får en slät och tjock smet. Du kan också använda stavmixer. Smaka av smeten och ha eventuellt i lite mer kakao eller salt. Bred ut smeten med en slickepott i formen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna och skär sedan i 9 bitar.
Näringsvärde per brownie:
170 kcal
7,4 g protein
11,2 g kolhydrater
10,4 g fett

11 kommentarer:

 1. Grötens dag finns ju Sanna :D Var för bara några veckor sen!
  (Samma dag som äggets dag har jag för mig:P)

  SvaraRadera
 2. Undrar om denna är lämplig att frysa in? :)

  SvaraRadera
 3. Åh herregud så gott, denna måste jag prova! :D

  SvaraRadera
 4. Grötens dag var den 10e oktober!
  Denna kalender - http://temadagar.se/temadagar-2014/ är min bibel (har den uppsatt på jobbet ;)) Varje dag är värd att fira!

  SvaraRadera
 5. Tror du att det fungerar med hasselnötsmjöl istället för smör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det tror jag inte, det måste vara lite kladdigare konsistens för att hålla ihop dem :)

   Radera
  2. Ah, det e klart. Ska testa så fort jag handlat ingredienserna!

   Radera
 6. Kan man byta ut sirapen mot söt strö? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte, om du testar bör du kanske ha i en msk vatten eller liknande så att det motsvarar mängden vätska från sirapen....

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...