lördag 19 april 2014

Ljuvlig chokladig och nyttig kladdkaka

Gjorde ni någonsin sådana där kladdkakor i micron när ni var yngre? Det gjorde jag....många gånger! Kladdkaka i micron var guds gåva till människan enligt mig när jag var 18 år. Jag och min vän Jenny var nämligen relativt skoltrötta när vi gick i gymnasiet och det bästa vi visste var att gå hem till henne på håltimmarna, äta varma mackor med typ 1 kg ost på och sedan en halv kladdkaka var med vaniljglass till...behöver jag nämna att detta var innan jag började träna styrketräning och började leva hälsosamt? Detta (plus en hel del godis, pizza och Mc Donalds) var anledningen till att jag gick upp 10 kg i gymnasiet och sedan påbörjade min jojo-bantningsperiod, innan jag insåg att det handlade om att ändra livsstil, inte leta efter "den perfekta dieten" som gjorde att man gick ner i vikt utan ansträngning....

Kladdkakor äter jag inte ofta numera och jag har försökt testa några nyttiga varianter, men det har aldrig blivit riktigt bra och jag har inte fått till den där kladdiga och kletiga konsistensen....förrän nu!
Jag menar, en kladdkaka är ju inte en kladdkaka om den inte är sådär härligt kletig i mitten..
Den här kladdkakan är glutenfri, utan raffinerat socker (endast sötad med torkad frukt), spannmålsfri och paleo. Inga sötningsmedel, inte ens proteinpulver men fantastiskt len och chokladig i smaken. Jag inte motstå att servera den med en liten klick grädde och det är inget jag tänker ge avkall på, jag äter trots allt väldigt sällan kladdkaka :)

Den passar perfekt som lyxig avslutning på en fin middag eller varför inte som påsktårta?
Ljuvligt chokladig kladdkaka
1 kaka, ca 8 bitar
Modifierat från ett recept av Fyscoachen

2 dl (80g) mandelmjöl
3 msk (15 g) fettreducerad riven kokos (eller vanlig riven kokos...jag hade ingen hemma)
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja
1 msk honung
3 hela ägg
8-9 dadlar (ca 105g)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Smörj en form med löstagbara kanter (18 cm diameter) med kokosolja och täck den med riven kokos.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Mixa ihop dadlar och honung till en slät smet i en matberedare. Tillsätt ägg och mixa igen.
4. Smält kokosoljan, häll i de torra ingredienserna i äggsmeten och till sist kokosoljan. Blanda väl och häll sedan i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den fån ugnen. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakan i kylen i minst en timme. Ta ut och servera med vispad grädde, kokosgrädde, kvarg eller glass samt färska bär.
Näringsvärde per bit:
189 kcal
13 g kolhydrater (varav 2,6 g fiber)
5,5 g protein
13 g fett

(kakan får något högre kalori- och fettinnehåll om du använder vanlig riven kokos)

66 kommentarer:

  1. Wow, den ser otroligt god ut! Glad påsk fina du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den var helt fantastiskt god...och tog slut på mindre än en timme, ha ha! Detsamma fina!

      Radera
  2. Den ser ju HELT PERFEKT ut!! Måste, måste, måååste testas! Och grymt fina bilder som vanligt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här är en kaka du bara måste prova :)
      Tack!

      Radera
  3. Svar
    1. Den är verkligen supergod, mycket godare än en vanlig kladdkaka!

      Radera
  4. Svar
    1. Nyttig kladdkaka - gud gåva till människan ;)

      Radera
  5. Å, den ser fantastiskt god ut! Den ska jag prova direkt och bjuda på till påskmiddagen ikväll. Tack för alla goda, nyttiga recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas den blir bra! :)
      Glad påsk!

      Radera
  6. Som vanligt en kaka som passar mig utmärkt! Kladdkaka är en av min favoritbakverk, och det har blivit både en och två a v denna vara under veckan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska göra den här idag också, den tog slut så snabbt. Kladdkaka är helt fantastiskt gott!
      Glad påsk Marja!

      Radera
  7. Hej!

    Jag måste säga att dina recept är verkligen jätte goda och sunda :) Jag bakar ofta dina proteinbars, men jag har ett önskemål om recept på proteinbars utan kolhydrater (som queestbars. Jag önskar också recept på proteinbars med kanske jordgubb, hallon, mango eller päronsmak . :) Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Jag har ett recept på en low carb bar i min ebok :)
      Ska se vad jag kan göra! :)

      Radera
  8. Åh denna ska jag prova göra till nästa helg :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, du kommer inte bli besviken :)

      Radera
  9. Som jag längtat efter detta... ÄLSKAR kladdkaka och nu är den dessutom NYTTIG!!! :D Blir inte bättre! Tack ännu en gång, du är så galet, galet bra!!! Keep doing what you doing! Kraaaaam!

    SvaraRadera
  10. Mums! Tror du det fungerar att byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm , tveksamt, det blir en helt annan konsistens då eftersom kokosmjöl binder mer vätska....

      Radera
  11. Ser så god ut!! Vet du om kladdkakan går bra att frysa in? och vilket märke av dadlarna använde du? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tror jag absolut!
      Jag använde Fontana...

      Radera
  12. Har bakat en liknande kaka förut och den blev ju bara så god! Älskar att använda dadlar i bakning. Din såg ju riktigt smarrig ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste verkligen börja använda dadlar mer, så gott!

      Radera
  13. Tror du man kan byta ut mandelmjölet mot något om man är allergisk? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Havremjöl borde gå - har för mig att jag provade en gång och det blev typ samma sak ^^

      Radera
    2. Ja precis, tror havremjöl finkar bra :)

      Radera
  14. Minns inte när jag bakade eller åt "riktig" kladdkaka senast. Nu för tiden blir det mest alternativa improvisationer. Nötter och torkad frukt funkar alltid och blir fantastiskt gott, likaså avcoado.
    Skall testa ditt recept nästa gång. Brukar ju alltid bli väldigt bra ;)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jag heller, det var många år sedan :) Den här var mycket godare än "riktig" kladdkaka!!

      Kram

      Radera
  15. Vet du om man kan frysta questbars respektive värma dem i mikro eller ha dem en stund i ugnen? Hur blir konsistensen när man sen tinar dem? Eller tar ut dem från mikron eller ugnen? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du kan absolut värma dem i micro eller ugnen, men det behövs bara några sekunder. De smälter och blir helt gudomligt goda. Jag gillar att baka kakor av dem...

      Radera
  16. Åh herregud vilken dröm!! Du är verkligen grym på detta med nyttig-bakning! Jag har nyss börjat och börjar mer och mer förstå hur mycket som ligger bakom haha ;)

    SvaraRadera
  17. Hej, hur ser du på viktnedgång i samband med diabetes typ 1? Önskar även lite mer tips när det gäller reverse dieting.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag ser inga problem med det, jag och David har en klient med typ 1 diabetes och han har tappat nästan 10 kg sedan vi började.
      Har du tittat på Layne Nortons videos om reverse dieting?

      Radera
  18. Jisses =) Vad gott!!!!

    SvaraRadera
  19. Tror du kan kan ha enbart äggvita istället för hela ägg? Har nämligen en STOR bunk äggvita som behöver komma till användning. Hur mycket äggvita tror du man ska ha isåfall? 1,5 dl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet faktiskt inte, det borde gå. 1 helt ägg motsvarar 2 äggvitor...

      Radera
  20. Bakade denna idag, så UNDERBAR! Du är verkligen ett geni! Använde havremjöl istället och tog även lite extra honung vilket funkade alldeles utmärkt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! :) Vad kul att den blev bra! Jag ska själv göra den till midsommar :)

      Radera
  21. Hej!! Tack för en fantastisk blogg!!
    Tror du att man kan byta ut kokosen i kakan med något annat? Gillar inte kokos men vill så gärna prova denna : ) tack på förhand /ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte testat, men det borde gå att byta mot havremjöl.

      Radera
  22. Ska göra denna imorgon, passandes till nyår ;) Medans alla andra sitter och äter "vanlig" dessert så får jag sitta o njuta av denna. Tror min efterrätt blir godast hihi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde också denna på nyår, blev så gott :)

      Radera
  23. Hej!
    kan man frysa denna?

    SvaraRadera
  24. Hej! Åh vilket underbart recept, ska testa och bjuda tjejerna i helgen! Men har snart letat ihjäl mig efter en rund form med diameter 18cm :( tror du man kan göra dubbel sats och använda en normal rund form som är 26cm? tack påförhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tror det finns på Åhléns, på Cervera eller på nätet (www.bagarenochkocken.se). Men du kan absolut göra dubbel sats i en större form. Tänk på att gräddningstiden kan ändras något bara....

      Radera
  25. helt underbar, tack för detta recept! min 9åriga brorsdotter som va med och bakade älskade både smet och färdig kaka <3 jag tyckte att det smakade kokosboll och tänker testa lägga i lite kaffe i smeten nästa gång. kram Hanna, Finland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra! Jag bjöd faktiskt på denna kaka igår på en middag och 4 av 5 barn gillade den :)

      Radera
  26. Hej.Fick denna sida av en kompis på jobbet och blev glatt överraskad för recept som ser så goda ut men med inga kalorier i.Ska testa redan imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du hittar något du gillar :)

      Radera
  27. Hej, jag har tyvärr ingen kokosolja hemma så jag tänkte använda mig av smör. Hur mycket smör ska man använda? tack för receptet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Samma mängd som kokosoljan :)

      Radera
  28. Hejsan. . . .
    Vill verkligen testa denna, men finns några gäster som inte gillar dadlar och därför undrar jag o själva dadel smaken kommer igenom?

    SvaraRadera
  29. Hejsan. . . .
    Vill verkligen testa denna, men finns några gäster som inte gillar dadlar och därför undrar jag o själva dadel smaken kommer igenom?

    SvaraRadera
  30. Hej!
    Dadelsmaken kommer inte igenom så de kommer inte känna den :)

    SvaraRadera
  31. Ok... Super :) Nu ska här bakas :)!

    SvaraRadera
  32. Härlig kaka! Har provat några andra med dadlar men den här är helt enkelt bäst!
    Jag bytte ut hälften av mandelmjölet mot majsstärkelse.
    Tack för många inspirerande tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att det blir bra även med majsstärkelse! :)

      Radera
  33. Hej! Jag har gjort denna goding innan och du ska ha mycket cred!! Så god! Har dessvärre inget mandelmjöl till hands idag, tror du att kokosmjöl fungerar lika bra? blir det någon skillnad?
    Tack och kram! :-)
    /Felicia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror tyvärr inte det funkar i detta recept :/

      Kram!

      Radera
  34. Vill bara säga att jag och mina barn gjorde denna fantastiska kladdkaka igår och NJÖT till sista biten (ja, den gick åt på 5 sek). Helt otroligt god, faktiskt den bästa "nyttiga" chokladkaka jag ätit. Kladdig, fyllig chokladsmak och perfekt på alla sätt. Tack för riktigt bra tips! Får börja kolla på dina andra recept, om de håller samma klass som denna. :) Hälsningar Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite sent svar, men tack snälla. Det gör mig så glad att både du och barnen gillar receptet! :)

      Radera
  35. Skulle va grymt ifall du gjorde video på när du bakar den o lägga upp den på youtube :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...