måndag 28 april 2014

Supersaftiga äpple & kanelmuffins

Det är verkligen så jäkla trist när man bakar något som typ visar sig vara det godaste man någonsin bakat.....och sedan kommer på att man missat att skriva ner receptet!! Det händer mig ofta eftersom jag tycker det är så kul att bara hälla ner ingredienser i en skål och hoppas på det bästa.
Det hände igen nu på workshopen i lördags. Jag och Anna kom fram till att jag skulle göra äpple & kanelmuffins och jag började hälla i saker i en bunke, mixade ihop allt med stavmixer, kollade att smeten såg bra och jämntjock ut (det var den) och sedan gräddade jag dem i si sådär 15-20 min....kan varit kortare eller längre tid i ugnen, ingen aning. Jag tog ut dem och provsmakade när de svalnat och det var helt gudomliga! Saftiga och lite kletiga i mitten, nästan som en äppelkaka.
Jag fick mycket beröm för dem på workshopen och de frågade om jag inte kunde lägga upp receptet på bloggen, men det är svårt när man inte skrivit ner det...Så i söndags testade jag att göra receptet på ungefär samma sätt som jag gjorde på workshopen och jag tror banne mig att jag lyckades!
Jag använde mitt favoritäpple Kanzi (ni måste bara testa det, så krispigt!) och använde även sötningsmedlet Sukrin Gold som ger en riktigt härlig kolasmak.
Härligt fräscha muffins som påminner om en äppelkaka, det här är nog mitt nya favoritrecept när det kommer till muffins. Och jag måste framöver bli mycket bättre på att skriva ner alla recept...sådana här fullträffar får ju inte missas!


Saftiga äpple & kanelmuffins
9 stycken

 • 2,5 dl (75g) havregryn
 • 1 dl (50g) mandelmjöl
 • 2 skopor/1,2 dl (40g) whey complete vanilj
 • 1 tsk bakpulver
 • 1,5 tsk kanel
 • 1 msk sukrin gold
 • 1 ägg
 • 0,5 dl flytande äggvita (ca 2 små vitor)
 • 1 dl osötat äppelmos
 • 0,75 dl osötad mandelmjölk
 • 75g Kanzi äpple (eller valfri äppelsort) +kanel + sukrin gold


1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Hacka äpplet och häll ner i en het stekpanna. Strö över kanel och sukrin och stek tills äpplet är mjukt.
3. Ha i alla ingredienser till muffinsen i en stor bunke och mixa ihop smeten med en stavmixer.
4. Häll smeten i formar, fördela äpplet på toppen av alla muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 17-19 minuter. Känn på dem, de ska vara lite kletiga i mitten när du tar ut dem eftersom de fortsätter bakas i några minuter utanför ugnen.
Näringsvärde per muffins:
102,6 kcal
7,7 g kolhydrater
7,6 g protein
4,7 g fett

20 kommentarer:

 1. Oh, så gott det ser ut! Äppelmuffins/paj hör verkligen sommaren till och just nu känns det verkligen som sommar ute. Har printat receptet och skall nog testa att baka dem redan när jag kommer hem ikväll.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja äppelpaj (eller muffins) en varm sommarkväll är inte helt fel :)
   Kram

   Radera
 2. Yes!Äntligen =) Vad tror du om kokossocker istället för sukrin gold?
  Har för övrigt snöat in på de andra äppel/kanelmuffinsen du hade i dinn receptbank!
  /Sandra Hübinette

  SvaraRadera
 3. Vilen tur att du lyckades återskapa receptet! Mitt favoritäpple är nog jazz, som jag faktiskt tycker är tom snäppet godare än kani.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jazz är också grymt gott...och Pink crisp :)

   Radera
 4. Bakade dessa precis nyss och herreminje! Otroooligt goda! De kommer definitivt bakas igen i mitt kök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du ilade dem, jag har redan gjort dem 3 ggr :)

   Radera
 5. De ser jättegoda ut :) men blir det konstig smak tror du med proteinpulver med chokladsmak?.. eller kan man byta ut proteinpulvret mot kokosmjöl tex? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det funkar nog det också men det blir chokladmuffins istället :) Det går inte att byta proteinpulver mot kokosmjöl...

   Radera
 6. Ser underbart gott ut!! Inget slår kombinationen äpple/kanel:) Hur fungerar det att byta ut whey mot cesein tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det tror jag inte blir så bra, kommer inte bli muffins-konsistens på dem då...

   Radera
 7. Hej!!
  Gjorde dessa men de blev typ gummiaktiga och smakade inget alls, rent av inte alls gott : ( måste gjort nåt fel! Har inte samma protein som du och tog sötströ istället för sukrin, kan det vara där skon klämmer??
  Tack för den bästa bloggen!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad använde du för typ av proteinpulver? Casein eller vassle? Eller en blandning?
   Kan vara att du hade dem för länge i ugnen också, så blir de torra och smaklösa....

   Radera
 8. Jag hade vassle..men kanske va så att de va inne i ugnen för länge, gjorde som du skrev i receptet men kanske ska testa att minska ner tiden.
  Tack för ditt svar : )

  SvaraRadera
 9. Gjorde dessa igår. Den första plåten hade inne i 13 min för jag tyckte de lät länge med 17-19 min. De blev torra ändå!:'( och smaklösa. Nästa plåt hade ja bara fyra kvar på och de gräddade jag i 11 minuter. Då blev de kanon. Men så ledsen att de andra blev misslyckade. Så var försiktig när ni gräddar dom och ta ut och kolla de mycket tidigare än det som står. I övrigt kanongoda blev de fyra som blev bra iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla ugnar är olika så det gäller att hålla koll på dem eftersom recept med vassle blir torra snabbt.

   Radera
 10. Testar just nu att använda muffinssmeten i det här receptet med rabarber som jag skivat och blandat i smeten. Får se om de blir minst lika gott :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag definitivt att det kommer bli :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...