måndag 7 april 2014

Saftigt proteinrikt sötpotatisbröd

Igår fick jag äntligen tid (och lust) att baka! Har gjort två olika proteinmuffins att ha med mig på flyget till LA på onsdag och så testade jag ett nytt recept som jag finurlat på ett tag, nämligen detta sötpotatisbröd som blev otroligt gott! Jag kände redan på lukten när det var inne i ugnen att det skulle bli bra...älskar när det doftar nybakat i köket.

Jag har förresten fått en del frågor om vad man kan ta med sig för mat när man reser och det beror lite på vart man ska och vilket flygbolag man åker med. Vissa flygbolag har riktigt stränga regler när det gäller att ta med sig mat, men för det mesta kan man ha med sig mat som inte är flytande på flyget, dvs matlådor (med tex kyckling, grönsaker, sallader) proteinbars, proteinmuffins, frukt, grönsaker, nötter osv. Jag testade att ha med mig jordnötssmör en gång när jag skulle flyga inom USA (tror bestämt att jag skulle tävla och hade tagit med mig burken för att äta på tävlingsdagen) men den fick jag inte ha med mig så det vara bara att snällt slänga den i papperskorgen. Jag brukar alltid ha med mig proteinpulver och havregryn i små påsar både i handbagaget och i resväskan och hittills är det ingen som kollat mig, de kollade däremot Davids burk med BCAA på vägen hem från New York i somras.

Åker man till inom Sverige är det inga problem att ha med med sig maten som du eventuellt inte äter upp på flyget, men i de flesta andra länder är det absolut förbjudet att ha med sig mat och livsmedel in i landet. Så det är helt ok att ha med sig mat på flyget, men du får inte ta med dig maten när du kliver av planet.

Så mina proteinmuffins, Questbars, frukt, proteinpulver och nötter kommer med på flygresan...och det här brödet!
Jag vet inte riktigt om man kan kalla det bröd, det är något mellanting mellan bröd och sockerkaka, men gott är det! Det passar riktigt bra som mellanmål, som bröd till frukosten med lite keso och avokado på (mums!) eller en skiva till fikat med lite mandelsmör på...eller varför inte som det är?
Om du vill ett bröd som är mer neutralt skulle jag byta ut vaniljproteinpulvret mot ett naturellt vasslepulver som tex det HÄR, och kanske lite brödkryddor.
Saftigt proteinrikt sötpotatisbröd
1 litet bröd, 12 skivor 

1,25 dl (55g) mandelmjöl
2 skopor (40g) whey complete vanilj (eller testa att ha i havremjöl/rismjöl/bovetemjöl/dinkelmjöl)
1 tsk bakpulver
1 msk stevia sötströ
1/2 tsk vaniljarom
1/2 msk chiafrön
250 g rå sötpotatis (med skal), blir ca 155 g lagad sötpotatis utan skal
2 ägg
0,75 dl (90g) osötat äppelmos (banan funkar också)
Valfritt: pumpafrön att strö över

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Lägg sötpotatisen med skal på ett fat i micron och laga tills den är mjuk, brukar ta ca 5-7 minuter. Vänd på den en gång under tiden i micron. Gröp ut innehållet i en skål.
3. I en separat skål, blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i dem i skålen med sötpotatis, tillsätt ägg och äppelmos och mixa ihop allt med en stavmixer.
4. Ta fram en normalstor brödform och lägg i ett ark bakplåtspapper. Forma pappret så att det täcker halva formen, dvs vik upp en kant så att smeten bara ryms i halva formen (annars blir brödet för platt). Häll i smeten i formen, strö över pumpafrön och grädda i ugnen i ca 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde för hela brödet:
905 kcal
64 g kolhydrater
60 g protein
46 g fett

Per skiva:
75 kcal
5,3 g kolhydrater
5 protein
3,8 g fett

25 kommentarer:

 1. Ser riktigt gott ut! En fråga kan man byta ut sötpotatis till vanlig potatis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har inte testat så jag är inte helt säker...sötpotatis är lite "krämigare" än vanlig potatis men man tycker ju att det borde gå :)

   Radera
 2. Jag har bakat söta bakverk med sötpotatis, men inte bröd, så bra inspiration! Usch, vad surt att få slänga mat som man tagit med sig på flyget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var kul att testa :)
   Jag vet, så många gånger som jag fått slänga mat...nu har jag börjat lära mig hur mycket jag ska ta med mig.

   Radera
 3. hej jag är snart 15 årig tjej och är ca 151-152 cm lång och väger ca 38/39 kg, äter ca 2500 kcal och undrar hur mycket protein,fett och kolhydrater jag ska ta. räknar bara kcal för att se till att jag får upp till så mycket för annars kommer jag under. Har märkt att jag går över proteiner för mycket (tar in minst 125 protein,313 kolhydrater& 79 g fett). Kommer alltid typ till 150+ g protein och jag gillar verkligen att äta kyckling,kalkon,ägg,questbars och massa andra saker. Har hört att det är dåligt att äta för mycket protein typ att njurarna kan gå sönder eller förvandlas till fett.
  Jag är aktiv i ungefär 1 h om dagen och det brukar oftast bli att cykla i normaltakt (är underviktigt så får inte ta i) sen så står jag mycket och gör lite andra saker men snart kommer jag börja träna med vikter så jag går upp i vikt med muskler och det kommer väl bli 3 gånger i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!


   Dina njurar kan inte gå sönder eller omvandlar till fett av ett högt proteinintag, det är inte skadligt så länge du inte har en njursjukdom sedan tidigare.

   Du behöver absolut inte mer än 125 g protein så fördela resten av kalorierna på kolhydrater och fett.

   Radera
 4. Både ser- och låter fantastiskt gott! Skall testa vid tillfälle.
  Hoppas att stundande resa går bra.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, riktigt gott!!!
   Tack så mycket, hoppas på mycket sol :)

   Kram

   Radera
 5. bakade det igår, blev super!Tack för all inspo!
  /Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad kul att höra att det blev bra! :)

   Radera
 6. Hej! Bakade det här idag och smakade det nyss, alltså vilket bröd!! Det blev så himla saftigt och hade verkligen en underbar smak av sötpotatisen, absolut mitt nya favoritrecept! Kan också meddela att jag prövade på de glutenfria, low carb semlorna häromveckan och de är beroendeframkallande! Har bakat dem otaliga gånger sedan första gången, de är verkligen jättegoda! Även blåbär- och zucchinibrödet är en stor favorit, kan inte göra annat än försöka tacka dig så jättemycket för alla fantastiska recept du kommer på, du är verkligen en stor inspiration för mig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad gullig du är! Det är verkligen så roligt att höra att du gillar recepten :)

   Radera
 7. Oh my God va supergött detta va, och enkelt! Hur gott som helst med Vanlig keso, vill bara ha mer! Tack snälla Du för att du delar med dig! Kram Marie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, keso på (och lite avokado) är såååå gott på det här brödet!

   Radera
 8. Detta såg ju supegott ut(som allt annat på din underbara blogg). Måste testa nästa gång jag har sötpotatis hemma!
  Kram på dig :)

  SvaraRadera
 9. Åh ser ju underbart mumsigt ut!! Hoppas ni får det bra/har det bra i USA!! :D Jag ska faktiskt också dit i år :)

  SvaraRadera
 10. Åh vad gott det låter. Det måste jag testa. Har testat både bananbrödet, bars, julgodis etc, ifrån dina recept och allt har varit helt underbart & uppskattat även av mina familjemedlemmar som är "kräsna-mot-nyttigheter"...10/10!!

  Har en liten fråga som jag tror DU om någon skulle kunna besvara väl. Just nu tränar jag styrka ca 5dagar/v, vilar två. Jag äter ca 2300kcal & mitt mål är att bygga lite rumpa främst, men såklart en stark kropp i helhet, få lite linjer på benen och abs.
  Skall om 2v göra en bröstoperation vilket kommer innebära att jag inte kan träna. Kommer kunna gå promenader från dag 1, men troligtvis inte träna på ca 2mån..Väldigt frustrerande! Har du några tips på hur jag genom mat, promenader (övriga övningar som inte är speciellt pulshöjande och/eller inkl spänning av bröstmuskler) håller formen på bästa sätt dvs behåller så mycket muskler som möjligt & lägger på mig så liiite fett som möjligt samt behåller synliga abs? Går det? Vad bör man äta, ska man ligga kvar på 2300kcal eller gå ned till 2000 just för att musklerna inte "behöver" samma mängd? :) Jag skulle vara så otroligt tacksam för svar. Du är en stor förebild & grym inspiration. Fortsätt så. MÅnga kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Du kommer antagligen behöva dra ner lite på kalorinivån i och med att du inte kommer kunna träna samt att du inte gör av med lika mycket energi. Se till att få i dig bra med protein och dra ner lite på kolhydraterna. Du får utvärdera vecka för vecka om du ligger på ett bra energiintag och dra ner på energin om du går upp i vikt för snabbt.

   Du kommer antagligen kunna träna lite lätt redan efter någon månad, ben går ju att köra och armar :) Jag vet många som opererat sig som kunnat träna efter några veckor, så länge man tar det lugnt och inte gör något som gör ont!

   Kram

   Radera
 11. Hej! Jag måste säga att jag tycker jätte mycket om din fina blogg! Du ger mig mycket med inspiration, tips, råd och kunskap! Och du har så många goda och sunda recept :)

  Jag har en utmaning till dig ;)
  Olika sorters nyttiga "praliner"/sötsaker som man gör i små choklad/pralinformar/knäckformar, men som inte innehåller choklad (kakao/chokladproteinpulver går bra) och helst inte mycket torkad frukt/nötter och som inte smälter i rumstemperatur. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller nötter och torkad frukt går förresten bra. Kanske recept på olika sorters fudge? :)

   Radera
  2. Hej!

   Jag har en del recept på olika bollar med frukt och nötter och även bollar med proteinpulver och pumpa. Kolla på recepten "bite sized"/proteinrika mellanmål så finns de där :)

   Radera
 12. Kan man byta ut whey vanilj till naturellt protein pulver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ja absolut! Det får en lite annan smak, men det är bara att tillsätta vaniljarom eller liknande om du vill att det ska vara lite sötare.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...