fredag 28 november 2014

Nyttiga lussebullar

Eftersom julen närmar sig med stormsteg har jag börjat julbaka för fullt. Inte så mycket för min egen skull eftersom min frys är överfylld med proteinbuffins och kakor, utan framförallt för att ni ska få njuta av lite nya nyttiga julrecept ;) Jag hade egentligen tänk lägga upp det här receptet lite senare, när jag tagit några snygga bilder, men jag insåg ganska snabbt att det är svårt att få till bilderna på kvällen när det är dåligt ljus (snygga bilder tas med fördel i svagt dagsljus men då jobbar jag ju) så jag kan lika gärna lägga upp receptet nu så att ni kan baka i helgen.
Jag gjorde tre misslyckade försök innan jag fick till en bra konsistens på de här lussebullarna. Smaken blev bra vid alla försök men konsistensen....det är svårt att baka utan gluten! Gluten är det som "håller ihop" bakverk och ger den där luftiga konsistensen och fina ytan. Men med lite modifieringar hit och dit med olika mjölsorter fick jag faktiskt till det riktigt bra. Jag fick faktiskt till det riktigt bra med två av recepten. Vi kan kalla det ena det "traditionella receptet" och det andra "latmask-receptet". Den ena versionen bakas som vanliga lussebullar med jäst och ska jäsa i totalt 1,5-2 timmar. Det andra receptet är ett "snabbrecept" som görs utan jäst och som går betydligt snabbare.

Den version jag tänkte ge er idag (det andra får ni på söndag) liknar klassiska lussebullar och är saftiga och luftiga. Det går självklart inte att jämföra med riktiga lussebullar, men för de som vill njuta av en lussebulle trots glutenallergi eller andra restriktioner i kosten är detta ett av de godaste recepten jag testat!!!
Den andra versionen är lite kompaktare men smaken är fantastisk och det går riktigt snabbt att göra. Det är dessutom väldigt fettsnålt!
Nu ska jag inte hålla er på halster längre, här är receptet på lussebullarna.
Nyttiga lussebullar
10 stycken

Torra ingredienser:
2,5 dl (100g) mandelmjöl
1,5 dl (45 g) Pure whey**
3 dl (ca 170 g) bovetemjöl**
3 msk kokosmjöl
1 paket (0,5 g) saffran
3 msk stevia sötströ
1/2 tsk salt

Blöta ingredienser:
1/4 paket färsk jäst
1,5 msk honung
1,5 dl lättmjölk (eller valfri fetthalt)
100 g lättkvarg
3 msk osötat äppelmos

1 uppvispat ägg till pensling

**Pure whey kan ersättas med bovete/ris/dinkel/fullkorn/vetemjöl. Börja med 1 dl och tillsätt mer vid behov.
**Kan bytas ut mot valfritt mjöl (dock ej kokosmjöl, mandelmjöl eller havremjöl)

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll mjölken över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, honung och äppelmos. Rör om tills allt är blandat. Tillsätt salt och alla torra ingredienser. Arbeta degen smidig, den kommer vara lite kletig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. 
2. Ta upp degen på mjölad bänk. Degen är nu ganska kletig så strö mjöl över degen så att den inte fastnar på händerna.
Försök dock att inte jobba in för mycket mjöl i degen. Dela den i 10 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min under duk. Sätt ugnen på 175°.
3. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Näringsvärde per lussebulle:
160 kcal
18 g kolhydrater
7,7 g protein
6 g fett

11 kommentarer:

 1. Testa att tillsätta lite xanthangummi eller fiberhusk i dina glutenfria degar så håller de ihop bättre! Jag bakade också med saffran härom dagen: glutenfritt saffransBRÖD som finns på min blogg (www.santoshasveganblogg.blogspot.se):-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ha xanthan gum i en hel del saker, framförallt i pepparkaksdeg, men fiberhusk ger en så slemmig konsistens tycker jag :)
   Ska kolla in ditt recept :)

   Radera
  2. Jo, fiberhusk är slemmigt. Måste doseras med måtta, annars blir det oätliga studsbollar istället för saftigt glutenfritt bröd. Jag brukar halvera mängden som anges i de mest populära och uppmärksammade glutenfria bakböckerna just nu. Då brukar det bli ok enligt mig...
   Kram och ser fram emot att få läsa mer om fitnessfestivalen:-)

   Radera
 2. Jag råkade ta ett helt paket jäst, kan det vara därför de smakade mer som bröd än bullar haha?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi hi, ja det kan absolut vara anledningen :)

   Radera
 3. Jag använde mandelmjölk istället för vanlig mjölk och fick ett jättebra resultat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att det funkade bra det också, kanon! :)

   Radera
 4. Dessa bullar är de godaste jag nånsin ätit!!!! Tack Sanna för detta fantastiska recept :)))

  SvaraRadera
 5. Hej!
  jag undrar om man kan tillsätta något annat istället för kesella och honung men så att smaken ändå blir lika god & kvalitén inte heller ändras
  Tacksam för Svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt inte testat att tillsätta något annat. I nästan alla lussebulle-recept har man kesella och det är för att de ska bli saftiga. Vet att vissa har i silkestofu men jag har aldrig testat det själv :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...