lördag 1 november 2014

Veckans fråga: Det här med vad som är sunt....

Jag får en hel del frågor om kost, träning och hälsa via mail, på Instagram och på bloggen. Jag försöker svara alla så snabbt jag kan, men ibland hinner jag inte svara så snabbt som jag skulle önska. Många frågor är om liknande saker och jag tänkte därför att det kunde vara en kul idé med ett inslag på bloggen som vi kan kalla "Veckans fråga". På det här sättet kan jag svara på de vanligaste frågorna och alla kan läsa svaren, inte bara de som frågar.

Så maila mig på info@tasty-health.se och märk rubriken med "Veckans fråga". Jag väljer ut de frågor som är vanligast och de jag vill belysa och svarar på en fråga varje lördag. Nu vill jag påpeka att jag absolut inte kan eller vet allt! Jag har samlat på mig en hel del kunskap genom mina utbildningar, genom att ha jobbat med flera hundratals klienter genom åren och genom att läsa artiklar och forskning. Men jag är långt ifrån en expert (hur man nu definierar en expert). Jag svarar så gott jag kan utifrån min kunskap....
Jag tänkte börja med att svara på en fråga som jag fick som en kommentar på mitt inlägg "Är det värt det?" (som för övrigt är det mest lästa inlägget på bloggen) och som jag inte hunnit svara på än:

FRÅGA: En sak jag funderat över är hur du ser på om det är sunt att räkna kalorier, "macros" osv? Att hela tiden hålla koll på hur mycket man "ska"/"får" äta som du utger dig för att göra? (vad vet jag om vad du faktiskt gör, bloggen och instagram är ju bara ett fönster in i ditt liv) och att du skriver ibland att du äter si och så för att du skall ut och äta på kvällen och vill kunna äta eller så? Tycker du att det är hundra procent sunt eller anser du att du är lite "skadad" efter ditt tävlande? Mer absolut inte att hoppa på dig eller säga att "jag vet att du gör så" för det gör jag verkligen inte. Det är endast den uppfattning jag fått och jag har funderat lite över dina åsikter och skulle tycka att det var roligt att höra! Många kramar

SVAR: Det här med vad som är sunt beror helt på vem du frågar. Jag är säkert lite "arbetsskadad" eftersom jag vet exakt vad de flesta livsmedlen innehåller och när jag ser på mat tänker jag fett, protein och kolhydrater. Det är inget jag tänker på utan det sker automatiskt. Detta gör att jag sällan behöver räkna, väga eller mäta det jag äter utan jag har ganska bra koll på hur mycket jag stoppar i mig ändå. Beroende på vad jag har för mål så justerar jag kosten genom att äta mer eller mindre och jag tycker att det är sunt att ha någorlunda koll på hur mycket och vad man stoppar i sig om man vill påverka sina resultat, oavsett om det har med träningsresultat eller viktuppgång/nedgång att göra. Jag vet ungefär hur mycket jag ska äta på en dag och om jag ska bort och äta middag på kvällen så justerar jag kosten så att jag äter lite mindre under dagen så att totalen under dagen blir ungefär densamma ändå. 

När jag följde kostscheman för några år sedan då jag tävlade, var mitt förhållande till mat allt annat än sunt. Jag var enormt fixerad vid mat och på det jag "fick" och "inte fick" äta. Det som inte stod på kostschemat var "förbjudet" och om jag åt något som inte stod på schemat kände jag mig misslyckad och det ledde ofta till hetsätning följt av ännu fler restriktioner och mer träning för att kompensera mitt beteende. Detta anser jag vara allt annat än sunt!
Genom att räkna macros mår jag bättre än någonsin, jag har hittat en balans där jag känner att jag kan äta vad jag vill men inom rimliga mängder och jag är lycklig. Om det är sunt? Ja, för mig är det det. Är det sunt i någon annans ögon? Jag vet inte och jag bryr mig faktiskt inte. Jag gör det jag mår bra av och som gör mig lycklig, och just nu mår jag fantastiskt bra av att räkna macros.
Jag har introducerat många av mina kunder till macros istället för kostscheman och många av dem har fått ett mycket sundare förhållande till mat genom att förstå att ingen mat är förbjudet, det är mängderna man bör hålla koll på. Vissa mår bra av att väga exakt allt och ha full kontroll på maten, medan andra uppskattar och höftar lite hit och dit, alla har sitt eget sätt.

Alla är olika och alla måste hitta sitt sätt! Det finns inga rätt och fel och vad som är sunt för mig kanske inte är sunt för någon annan. Vi måste acceptera att alla mår bra av olika saker och stötta varandra. För vi alla vill ju trots allt må bra, eller hur?4 kommentarer:

 1. Vilken kul och lärorik ide! Jag räknar macros ibland för att få en uppfattning om hur jag ligger till. När jag hade tillgång till en stationär dator använde jag mig av Dietist XP, det var väldigt tydligt och användarvänligt. Tyvärr funkar det inte på min padda. Vilken program använder du? Jag provade lifesum men det var så krångligt tycker jag. Har du tips på program som funkar på mobiler/paddor?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På datorn har jag också dietist XP, men i mobilen använder jag faktiskt Lifesum. Jag har lagt in de livsmedel jag vet stämmer till mina favoriter så att det inte blir fel :)

   Radera
 2. Det är intressant att du som alternativ anger kostscheman med specificerade livsmedel. Men om alternativet är helt intuitivt ätande? Alltså för oss som inte tävlar i fitness utan bara vanliga civila sportfånar? ;) jag tycker det känns lite som om du tror att macros är en förutsättning för att leva sunt, äta hälsosamt och vara smal, men det är det ju inte. Det går att vara precis allt det där utan att räkna. Tänker ibland att det handlar lite om att våga släppa den intellektuella kontrollen och lita på sin kropp fullt ut. Vad känner du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nej det tror jag absolut inte, det går självklart att äta "på känsla" och ändå nå sina mål :) Men de flesta som jag kommer i kontakt med (klienter, läsare) vill gå ner i vikt och komma i bättre form och har ett dåligt förhållande till mat och då kan ett kostschema eller att räkna macros vara ett bra sätt eftersom många är på tok för dåliga på att lyssna på sina kroppar. Det ultimata vore självklart om alla kunde hålla vikten och äta på känn, men måste blandar tyvärr in känslor i det hela och överäter eller tröstäter för att de mår dåligt. Även där kan ett kostschema/macros hjälpa dem att återfå kontrollen och må bättre.

   Jag kommer som sagt i kontakt med många som vill gå ner i vikt och då är det enklaste sättet att hjälpa dem nå sitt mål genom att ge dem ett kostschema. Så småningom lär man sig ju ungefär hur stora portioner man ska äta och behöver inte väga eller mäta saker utan kan äta mer på känn. Så ett kostschema kan vara en bra början för många, men inget man behöver följa hela livet :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...