fredag 12 december 2014

"Idag är det normalt att leva ohälsosamt"

Jag vet inte hur jag kunnat missa den här artikeln, men jag snubblade in på den idag och njöt av varje rad. Läs den!! Jacob Gudiol har satt ord på det jag och många av er säkert går och funderar på. För många av er som läser bloggen tänker redan på vad ni äter och ni tränar säkert mer än de flesta och ni har med all säkerhet fått höra "ska du verkligen inte ha en kaka, du som tränar så mycket", eller "ska du äta sådan där konstig mat nu igen? Ta lite sås och var som folk!".
De här raderna ur artikeln är klockrena:
"Vad är då min poäng med att ta upp all den här dystra statistiken om människors allt försämrade fysiska status både när det gäller mindre muskelmassa och mer fettmassa? Jo, min poäng är att det som är normalt idag är att leva ohälsosamt. Folk tränar dåligt, äter dåligt, sover dåligt/för lite, stressar för mycket och så vidare.
Så om du vill lyckas med din träning, oavsett sett om du främst har hälsomål, prestationsmål eller rent estetiska mål så måste du vara beredd på att du kommer att sticka ut. Du kommer inte att leva ett ”normalt liv” enligt de normer som finns idag. För om du lever ett normalt liv så kommer du följa normalbefolkningen och få mindre muskelmassa och mer fettmassa allt eftersom du blir äldre. Du kanske känner dig duktig om du äter lite mindre godis, snabbmat och kakor än dina vänner eller kanske tränar någon gång mer i veckan men det innebär inte att du äter tillräckligt bra eller tränar tillräckligt mycket...............
.........Det finns idag människor som är väldigt extrema med sin träning och kost och det är onekligen en hel del människor som tagit allting för långt. De mår dåligt om de missar ett träningspass och vågar inte äta efterrätt då de är rädda att det ska förstöra ”allt”. Det är inte den här livsstilen jag vill uppmuntra till.
Men det jag vill ha sagt är att om du vill få resultat när det gäller din hälsa och prestation så får du nog ändå vara beredd på att din livsstil kommer att skilja sig en hel del från det som anses vara ”normalt” idag. Det räcker helt enkelt inte med att bara vara lite bättre än gemene man om du har ett ordentligt mål. Det innebär inte att du måste bli extrem. Men det innebär att du sannolikt måste bryta många negativa mönster och att du då och då behöver behöva stå ut med lite frågande blickar från dina arbetskamrater när du tackar nej till bullarna som de köpt med sig till jobbfikat."
Jag vet inte hur många gånger senaste veckorna jag har fått mail från kunder som varit jätteledsna och förvirrade på grund av att de blivit ifrågasatta av sina familj eller av människor i sin bekantskapskrets. Detta för att de valt att tacka nej till fika eller prioriterat träning före något annat för att försöka förbättra sin hälsa och sitt välmående. Det är supertrist att det ska vara så här, men normen i dagens samhälle är tyvärr ohälsosamt med chips, godis, fika var och varannan dag, ingen eller lite träning och en hel del alkohol.
Vi som vill ta hand om våra kroppar på bästa sätt genom att större delen av tiden ge den näringsrik mat samt träna för att kroppen ska må bra, kommer nog få stå ut med att sticka ut och anses som extrema, i alla fall som samhället ser ut idag. Eftersom jag har haft en hälsosam livsstil under många år vet jag själv vad jag mår bra av och hur jag vill leva så jag känner mig väldigt självsäker när det gäller att tacka nej till godsaker. Men jag lider med många av de som valt att förändra och försöka förbättra sina vanor och som möts av motstånd från sin omgivning för att de avviker från normen. Jag vet att det är svårt, men försök stå upp för er själva och de beslut ni tagit. Vi har bara ett liv och vi måste alla göra det vi mår bra av, även om det betyder att man bryter mot normen!
Vi har diskuterat det här tidigare på bloggen, men hur gör ni om/när ni ifrågasätts på grund av er livsstil?

22 kommentarer:

 1. Herregud, detta är sjukt läskigt! Blev precis uppläxad av min styvpappa som tycker jag är onormal för att jag lever hälsosamt och inte låter som han luras av livsmedelsverkets kostråd att ex äta 6-7 mackor om dan osv. Just nu går jag igenom en tuff period i mitt liv och nu sätter omvärlden likamedstecken till min kost - att pga jag tränar, äter frukt och grönt, ej gluten, långsamma kolhydrater, kvalitativa proteinkällor proteinkällor och unviker socker. Så om man är hälsosam tycker folk att man är ätstörd, har psykiska problem och man får höra av sin moders make att jag är otacksam för att jag just nu har en tuff period, att jag är svag. att alla mina beskymmer beror på att jag är hälsosammare än genomsnittet och borde reinkarneras och födas i Pakistan och bl bortgift vd 14-års ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många drar tyvärr egna slutsatser utan att ha fakta bakom dem. Jag tycker du borde förklara för din styvpappa hur du känner och att du äter och tränar som du gör för att du och din kropp mår bra av det....Du är inte svag, vi alla har jobbiga perioder till och från. Kämpa på och gör det du mår bra av!

   Radera
 2. Kände igen mig på många punkter i detta inlägg så måste kommentera. Jag har flera gånger fått höra detdär med "du som tränar kan ju fast ta två bullar.." "var inte så hård mot dig själv, lite godis ändrar ingenting.." . Jag satsar på att tävla i Bikinifitness på våren 2015 och har följt ett STRIKT kost och träningschema nu i 5 månader. Så när jag får konstiga frågor om varför jag gör på detta viset, så brukar jag förklara att "dethär är en livsstil JAG har valt, för att nå MIN dröm. Jag VILL följa detta schema och jag mår BRA av det. Det är ingen som tvingar mig, jag har ju själv valt det. Och då brukar folk förstå lite bättre, och inte "tycka så synd" om mig. De flesta i min omgivning har dock förstått och tagit min nya livsstil väldigt bra så jag får mycket stöd från min familj och vänner. Och att få stöd och känna att de i ens närhet förstår en är verkligen en lättnad och gör så att man orkar bättre.
  Du har en väldigt bra blogg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att höra att du har stöd från din familj och vänner, det är verkligen viktigt! Gör man en tävlingssatsning är det oerhört viktigt att ha stöd från de man älskar, annars blir det betydligt tuffare :)

   Radera
 3. Oj, det här inlägget (och den länkade artikeln) håller jag verkligen inte med om! Men jag är nog er raka motsats (över 35 i bmi, tränar inte för tillfället, gått på dieter otaliga gånger utan långvarigt resultat osv), så jag blir så klart bemött annorlunda. Och jag upplever att normen är att vara normalviktig, äta hälsosamt och träna regelbundet - och att detta görs utan att bli ifrågasatt (som ni menar att man blir). MEN det jag tror är vad som ifrågasätts är när man "skyltar" med sin hälsosamma livsstil. Alla gym-incheckningar på facebook, alla instagram-bilder på den nyttiga lunchen osv... Det är klart att det sticker i ögonen på folk, och ger dåligt samvete till dem som kanske inte hunnit ta sig till gymmet på ett par dagar. Jag har också råkat på folks dåliga samvete när jag har gått på diet och tackat nej till kaka i personalrummet (utan att säga att jag går på diet - för att slippa diskussion. Men ändock; "Nej tack, jag blev så mätt av lunchen". "Ja, men det är ju alltid gott med något sött efteråt!" "Ja, men jag åt en bit frukt". "Jaha!? Det gjorde väl vi andra också!?!?") men jag har ändå inte uppfattat det som norm.

  Äh, det jag vill få sagt med det här är nog att inlägget gjorde mig lite ledsen (speciellt eftersom jag följt bloggen länge och gillar den i övrigt - recepten och dina andra inlägg om en hälsosam syn på kost och träning) då jag beskrivs tillhöra normen, medan jag själv upplever att jag bemöts som ett freak :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte min mening att göra någon ledsen, men jag antar vi alla har olika upplevelser. Men precis som artikel-författaren skriver så ökar fetman i Sverige och vi blir allt ohälsosammare. Det råder inga tvivel om att det går en hälsotrend i Sverige just nu och det uppmärksammas mycket i sociala media, men likväl så blir vi allt ohälsosammare.

   Jag har bemötts med mycket negativa kommentarer av att tacka nej till fika eftersom det är vanliga att man fikar på eftermiddagen på jobbet än att man inte gör det.
   Även om det "sticker i ögonen" på folk om man äter nyttigt och tränar, betyder ju det inte att det är fritt fram att kommentera detta negativt. Om någon annan inte hunnit träna på ett par dagar är det en personlig prioritering och inget som är någon annans fel och jag tycker inte det är ok att trycka ner någon annan för att hen prioriterar annorlunda. Vi har alla ett eget ansvar för vår hälsa.....

   Radera
  2. Men dessa negativa kommentarer är något som ligger på individnivå - ser man till de strukturella normer som finns är ju en hälsosam livsstil det som anses eftersträvansvärt och det är människor med denna livsstil som privilegieras. Någonsin blivit ratad på en arbetsintervju? Rädd att uppsöka sjukvård när du är sjuk för att du alltid får förklaringen att det beror på hur din kropp ser ut? Finns det en massa tv-program som handlar om hur människor med din livsstil måste förändras? Hur representeras människor med hälsosam livsstil i film/tv/litteratur etc? Jag kan fortsätta, men jag tror jag har fått fram vad jag menar...

   Radera
  3. Men det är ju klart att att en hälsosam livsstil är eftersträvansvärt, de allra flesta vill väl ha en hälsosam och frisk kropp? Eller?
   Om du går till en läkare kommer de självklart informera dig om problemen är orsakade av övervikt. Om problemen går att "bota" genom att tappa vikt ärt väl det bättre än att behöva proppa i sig medicin?
   Att många av dagens program går ut på att förändra sin livsstil tror jag är för att inspirera till ett hälsosammare liv eftersom vi äter sämre och sämre och stressar mer och mer i dagens samhälle......

   Radera
  4. Fast nu verkar det ju som att du säger emot ditt inlägg, och att du faktiskt menar att hälsosamt är normen?

   Angående det jag skrev om läkarbesök - jag var visst lite otydlig... Jag menade att "alltid få förklaringen att det beror på hur kroppen ser ut" även om det inte har något alls med det att göra. Typ "Hej, jag tror jag har halsfluss" "Jaså du, men gå ner lite i vikt så ska du nog se att det blir bättre".

   Radera
  5. Det tycker jag inte? Om man ser till Sverige som befolkning (inte bara tittar på storstäder där det trots allt är lättare att få tag på hälsosamma alternativ och fler människor tränar) så lever vi ohälsosammare. Titta bara på livsmedlen som dyker upp i affärerna, en massa skit som ska gå så snabbt som möjligt för att vi ska kunna äta så fort som möjligt och i tid och otid.

   Jag var på ett julbord härom dagen och ser man till kroppsformen på de som var där så var det i stort sett ingen man som hade ett hälsosamt midjemått. Vi tränar mindre, äter sämre, har mindre muskelmassa och blir fetare......det tycker inte jag är hälsosamt.

   Men, alla har vi olika uppfattning. Forskningen säger att svenskarna blir fetare och ohälsosammare och jag upplever samma sak...Men det betyder ju inte att du inte kan ha en annan uppfattning. Let's just agree that we disagree?

   Radera
 4. Sanna... Du vet inte hur rätt detta inlägg är i tiden!

  Jag började träna och äta nyttigt i juni i år och är så nöjd med mina val och resultat! Får ofta kommentarer så som "När är du klar med detta?", " När ska du börja äta normalt igen?", "Vad mager du börjar bli det finns ju snart inget kvar av dig", "Din rumpa finns ju inte kvar". Kan tillägga att jag precis passerat gränsen och är numera normalviktig enligt BMI! Är absolut inte mager men blivit stark coh lagt på mig mer muskler!

  Har förstås oxå fått positiva kommentarer! Men det jag vill komma fram till är att samhället tror att om man väljer att vara nyttig är det endast tillfälligt! Det är svårt att få folk att förstå att det är en livsstil! Det är som min mamma har varit så orolig för att jag inte får i mig tillräckligt med näring eftersom jag idag lever på ett litet underskott för att tappa mina gravidkilon som var 24 kilo. Har idag gått ner dessa sedan jag födde barn för lite mer än 1 år sen. Tränar endast styrketräning. Men jag har aldrig varit så medveten som nu om vad jag stoppar i mig. Äter inga snabba kolhydrater förutom efter träning, mycket kött, grönsaker och bär. Nyttiga fetter och äter 6 ggr per dag. Men jag tror att min mamma precis som många andra ser inte till vad maten faktiskt innehåller utan ser bara antal kalorier! Det är ju skillnad på stripps och havregrynsgröt till exempel! Förresten när jag ändå är inne på ämnet! Vad använder du för program för att räkna ut näringsvärde på dina recept? Finns det någon bra du kan rekommendera? Skulle även vilja kunna räkna ut för vitaminer och mineraler också. När kommer din app för android? =)

  Jag tror precis som en av de andra som kommenterat här att de som ger elaka kommenterar faktiskt är avundsjuk på de som faktiskt väljer att prioritera sin hälsa. Får ofta höra från nära och kära att de aldrig skulle göra denna resa som jag gjort för det är för dyrt, jobbigt och tidskrävande! Brukar säga till dem att det blir vad man gör det till! ;) Man kan leva på skit och må skit och sedan bli sjuk för att man har skit i kroppen. Någon gång straffar det sig att inte ge kroppen det den mår bra av! Har man råd att vara sjuk längre fram i tiden, har man tid att vara sjukskriven pg a någon sjukdom som dykt upp p ga dålig livsstil? Är det inte jobbigt att gå runt med extra kilon och må dåligt för hur man ser ut som många gör, Är det inte jobbigt att ont i kroppen? Jag bara undrar!

  Det är upp till var och en hur an väljer att leva sitt liv. Men om folk kommenterar varför jag inte vill äta en kaka till fikat väljer jag numera att ställa en motfråga! Varför väljer du att äta kakan? Det är klart att jag kan äta en kaka ibland men då väljer jag det. Man måste inte ta en kaka bara för att alla andra gör det eller att det är eftermiddagsfika! Det är ok att bara dricka kaffe eller ta ett glas vatten!

  Detta ämne berör mig verkligen! Det kanske är fler som tränar idag än vad det var förr men jag tror också att folk äter mer skit nu än förr. Köper färdiga såser och färdig fabrikat just för att folk säger att det är smidigt och går fort. Man kan göra snabb nyttig mat med! Som sagt det blir vad man gör det till!

  Tack för en fantastik blogg och längtar varje gång till nästa inlägg! =)

  You go girl! Make your dreams come true!

  Mvh
  Katta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och vilken underbar kommentar! :)

   Jag håller verkligen med, många som kommenterar förstår inte att det kan vara en livsstil, att man inte vill gå tillbaka till att äta såser, fika var och varannan dag och prioritera bort träning. Det är som att de förväntar sig att man inte ska kunna hålla det.

   Jag använder appen Lifesum, där man kan lägga in recept (livsmedel) och sedan få fram hur mycket kalorier (macros) receptet innehåller. Den är jättebra!
   Vi jobbar på det här med Android, det tar mer tid än vad vi trott :/

   Tack fina du, detsamma!
   Kram

   Radera
 5. Bara kort, hinner inte skriva... Det hälsosamma blir ohälsosamt den dag man inte KAN äta en kaka vid fikat (fast man skulle vilja). När man MÅSTE springa en mil om man har ätit en chokladbit. När maten blir ångest och vissa livsmedel blir "förbjudna". DET ska man se som en varningssignaler - ätstörningar är lömska att upptäcka och innan man vet ordet av kan man ha åkt dit. Men att välja bort för att man prioriterar hälsa - det är en annan sak. Fast det är svårt att själv inse skillnaden...
  Kram och tack för tänkvärt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis det Jacob skriver i artikeln, att det finns en gräns när det hälsosamma blir ohälsosamt. Det är inte det Jacob (eller jag) vill uppmana till :)
   Det är trots allt fler och fler i Sverige som lider av övervikt och sjukdomar som är relaterade till en ohälsosam livsstil och det är det som han ville belysa med artikeln....

   Kram på dig :)

   Radera
 6. Santosha!

  Bra kommentar! Mkt tänkvärt! :) det är som du skriver skillnad på att inte vilja äta kaka o inte kunna! Jag känner ingen ånger när jag ätit nåt onyttigt! Väljer bara vilket som jag ska äta o inte allt som erbjuds! :) då skulle jag aldrig bli av med mina kilon! Jag vill ha salta saker hellre så skulle nån erbjuda popcorn eller saltlakrits skulle det vara svårt att hejda mig! ! Haha

  Apropå salt Sanna, kan man vara beroende av salt som med socker? Jag har verkligen svårt att sluta äta salta saker när jag väl börjat! :)

  Vore intressant om ett inlägg närmare på det här som santosha tar upp om ätstörnings varningar! Har du info om det? Nån forskning på ämnet?

  Mvh Katta

  SvaraRadera
 7. I don't know how I missed this article , but I stumbled upon it today and enjoyed every line. It's not an easy pill to swallow when someone in Buy Coursework your life has succeded at a venture that you yourself had started. Read it!! Jacob Gudiol has put into words what I and many of you are probably thinking about.

  SvaraRadera
 8. 25% off select styles for Summer Sale. Find the glow just Columbia offers, with our large number of men's coats, puffer coats, and winter coats.

  SvaraRadera
 9. When does the eGift Card lapse? There is no lapse date on your eGift Card.

  Since you'll be uncovering individual data about yourself and the beneficiary like email locations and Visa numbers, purchase e-present cards just from confided in dealers

  SvaraRadera
 10. It's my daily rouitine I eat pizza when I watch any movie, like I watch cars on the road last night, and make pizza by myself, and I love it.

  SvaraRadera
 11. I always read your writings since they are fantastic and occasionally quite instructive and helpful to me. I own an online book formatting business. My work has received a lot of positive user feedback.

  SvaraRadera
 12. Digital marketing promotes goods, services, or brands using platforms like search engines, social media, email, and websites digimarketinginc.com. It is a type of marketing carried out online and with the aid of technology.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...