onsdag 17 december 2014

Brända mandlar och spännande projekt

Ni som varit i New York under vintertid har säkert inte missat den den underbart söta lukten av brända mandlar som sprids längst med gatorna. I varje gathörn finns det vagnar som tillverkar och säljer dem och jag fullkomligt älskar lukten! Varje gång jag känner lukten får jag pirr i magen och det dyker upp en massa goa minnen från när jag bodde där. Men, mandlar täckta med bränt socker är kanske inte det bästa man kan äta så jag testade en egen variant och det blev överraskande bra, trots att jag använde sötningsmedel istället för socker. Sötningsmedel beter sig annars lite olika från socker när man smälter det, men till det här ändamålet funkade det kanon!

Jag får en del frågor om vilket sötningsmedel jag använder mest och jag använder till 80% Stevia sötströ från Ica, som är en blandning av erythirol och steviaglykosider. Det doseras precis som socker och ger ingen konstig bismak som vissa steviaprodukter kan ge. Jag har hört från några stycken att de fått reaktioner på stevia, framförallt magont och illamående, men jag har själv aldrig upplevt något liknande så jag använder det hyfsat flitigt. Priset är faktiskt också väldigt överkomligt.

Resterande 20% av tiden använder jag Sukrin, Sukrin melis och Sukrin Gold och den sistnämnda tycker jag är fantastisk att använda istället för brunt socker och det ger en fyllig, nästan kolaliknande, smak i bakverk. Sukrin melis används precis som florsocker i glasyrer och liknande. Tex detta recept på sockerfri pepparkaksglasyr.
Till det här "receptet" använde jag en blandning av stevia sötströ och Sukrin Gold men det blir säkert precis lika bra om du bara använder ett av sötningsmedlen. Jag rostade nötterna först för att få en nötigare smak och strödde över lite kanel för extra julkänsla :) De är supergoda som tilltugg till glöggen eller som strössel på kvarg/keso-mellanmålet.
Brända mandlar

200 g mandlar
1 msk stevia sötströ
1,5 msk Sukrin Gold
1 tsk kanel
1-2 tsk vatten

1. Värm ugnen till 200 C.
2. Lägg mandlarna i en ugnsform och rosta dem i ugnen i ca 5-10 minuter. Håll koll så de inte bränns! Ta ut formen ur ugnen, häll över mandlarna på en tallrik och låt dem svalna.
3. Häll ner sötningsmedlen i en kastrull och tillsätt 1 tsk vatten. Sätt på plattan och rör om tills sötningsmedlet smält, tillsätt eventuellt mer vatten. Vänd ner mandlarna och rör om så de täcks. Häll över blandningen på ett bakplåtspapper och strö över kanel (eller valfri krydda). Om det är för mycket vätska kan du lägga över mandlarna på papper och torka av dem lite. Låt svalna tills "sockret" stelnat.

I dag på förmiddagen var jag på ett möte med Another Brother för att diskutera ett spännande projekt inför 2015. Om jag säger "Baka med Tasty Health" + video så kanske ni kan klura ut vad det skulle kunna vara, hi hi! Det ska bli riktigt roligt i alla fall och ser fram emot att visa er i början av nästa år!
Apropå nästa år, jag håller på att planera lite inlägg för kommande år och jag skulle mer än gärna veta om det något ni skulle vilja se mer av på bloggen? Är det recepten ni gillar bäst? Vilka recept? Inlägg om hälsa och balans? Mer fakta om livsmedel och hur de påverkar kroppen? Utmaningar? Mer träning?
Berätta! :)

11 kommentarer:

 1. Har inte ens tänkt på att man skulle kunna använda ica stevia strö till brända mandlar men det går ju förstås, tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 2. Väntar på infon hur man ska ansöka till ert team, haha! =) men det där såg gott ut, mums. Ska testa. ;)

  SvaraRadera
 3. Så gott, jag älskar lukten av brända mandlar! Något liknande gjorde jag förra året :)

  SvaraRadera
 4. Hej Susanna!

  Jag har följt din blogg slaviskt i över ett år nu, går inte en dag utan att jag måste in och läsa och inspireras! Jag älskar recepten och har även appen. På önskelistan över mer i bloggen så är det isåfall mer faktatexter och kost- & träning, fettförbränning, muskelbygge och hur olika livsmedel påverkar olika saker. Det är en roligt att läsa när du gjort jämförelser av olika livsmedel, t.ex olika kvarger etc.

  Keep it up! :) /Christina

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag skulle gärna vilja se nyttiga recept på ex. olika fudge, fler recept på kolor, bars, glass och tårtor. Faktatexter om olika styrketräningsövningar, om träning och kost.

  Mvh Klara
  God Jul!

  SvaraRadera
 6. hej, recept på olika nyttiga pannacottor skulle jag gärna se :)

  Kram

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Kan du inte göra recept på nyttiga chokladbiskvier? :)

  SvaraRadera
 8. Wow. this dish is so attractive and delicious after reading this blog. I will try this delicious food. Keep sharing more delicious foods. I will share this blog with my friends. Now it's time to avail Hayatte Luxury Services for more information.

  SvaraRadera
 9. Thanks for sharing your information. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your next post. Now it's time to avail taxi milwaukee for more information.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...