söndag 7 december 2014

Kokostoppar med saffranssmak

Jag är verkligen helt galen i kokos! Jag får en underbart pirrig semesterkänsla när jag känner kokossmaken i munnen och jag befinner mig för en sekund i något tropiskt land med sand under fötterna, havsbris i håret och solens strålar mot kinden. Sedan vaknar jag så klart upp och tittar ut genom fönstret där det just nu är nattsvart redan kl 3 på eftermiddagen. Usch, vad jag längtar till sommar och sol!
Men det är ju snart jul så jag tänkte att jag kunde kombinera det bästa av julen och mina drömmar om semester, nämligen kokostoppar med saffranssmak. Det är verkligen en ljuvlig kombination och ringlar man lite mörk choklad över kokostopparna är de svårslagna till adventsfikat.
De traditionella kokostopparna görs ju med ägg, socker och smör men genom att byta ut smöret mot äppelmos och sockret mot stevia blir näringsvärdet betydligt bättre utan att på något sätt kompromissa med smaken.
Jag måste förresten tipsa om den här silikonmattan som jag köpte på Leilas General store för några veckor sedan. Jag har använt den nästan varje dag och inget fastnar!! Den funkar till kakor, pizza, rulltårta....you name it! Bara att diska av den efter du använt den och sedan är den som ny.
 Här kommer receptet på dessa ljuvligt saftiga kokostoppar med saffranssmak.
Kokostoppar med saffranssmak
10 stycken

2,5 dl (78g) riven kokos
2 msk stevia sötströ
1 krm vaniljpulver
1/2 paket (0,25g) saffran
1 ägg
2 äggvitor (eller 0,6 dl flytande äggvita)
2 tsk osötat äppelmos

25 g sockerfri mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop kokos, saffran, stevia och vaniljpulver. Tillsätt ägg, äggvita och äppelmos och rör om ordentligt.
3. Droppa ut smeten på en bakplåt och forma till toppar. Grädda i ca 10-12 minuter, ta ut och låt svalna.
4. Smält chokladen och ringla över kokostopparna. Låt svalna tills chokladen har stelnat.

Näringsvärde per kokostopp:
71 kcal
0,8 g kolhydrater
2 g protein
6,4 g fett

13 kommentarer:

 1. Tack för tipset om silikonduk! Sådan vill jag också ha. Det går åt så många bakplåtspapper när man bakar och lagar mat i ugnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt underbar, jag använder den till ALLT!

   Radera
 2. Har du några tips vad man kan byta ut saffran mot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du vill! Kanel, kardemumma, vanilj :)

   Radera
 3. Asså mmm vad goda! Sitter här & kvällsfikar på 2 latmask-lussekatter & 1 kokostopp :) jag blandade vanligt rismjöl & durramjöl i katterna. Har du testat durramjöl? J-gott mjöl i både bröd & pajdeg. Jag har köpt icas äppelmos utan tillsatt socker, är det ok lr vad tycker du? Tack för allt!!! //jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! :)
   Nej jag har faktiskt inte gjort det, det ska jag definitivt testa!
   Ja det är ok tycker jag. Jag använder framförallt Biofoods äppelmos som endast innehåller äpplen och ingen sötning alls, men Icas är också bra.

   Radera
  2. Durramjöl kan du köpa på "friends of Adams". Har butik i sthlm...//jenny

   Radera
  3. Jag tror jag har sett det på min Ica-butik också :)

   Radera
 4. Jag gjorde kokostoppar igår, fast med kanel. Kul med äppelmos i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanel är också gott, ska definitivt göra det nästa gång :)

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. hur länge håller sig dessa och kan man frysa dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade dem i kylen i en vecka och jag tror att det går bra att frysa dem.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...