Förra året gjorde jag peparkaksbiscotti och choklad & apelsin-godis men i år ville jag göra en mjuk kaka så jag slängde ihop de här pepparkaksrutorna nu i kväll. Jag testade så klart att göra dem för några dagar sedan så att jag hade en chans att göra om dem om de inte blev bra, men de blev supergoda redan vid första försöket så här kommer receptet så att ni också kan göra dem nu i jul!
Pepparkaksrutor med lingonfrosting
9 rutor
3 dl havremjöl (140 g, ca 4 dl havregryn som du maler till ett mjöl i en matberedare)
1 skopa (20 g) whey complete vanilj
3 msk sukrin gold (eller stevia sötströ eller kokossocker)
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljarom
2-3 tsk pepparkakskrydda
1/2 dl (60g) mandelsmör
1/2 dl (60g) osötat äppelmos (eller mosad banan)
2 msk mandelmjölk (eller valfri mjölk)
1 ägg
2 äggvitor
Lingonfrosting:
150 g lättkvarg
50 g Philadelphia extra light
1-2 msk stevia sötströ
1 tsk vaniljarom
0,5 dl frysta lingon
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ta fram en ugnsform, ca 20x20 cm (mindre går bra, tar lite längre tid i ugnen bara) och lägg bakplåtspapper i botten och upp längst kanterna.
3. Ha i alla ingredienser till kakan i en stor bunke och mixa ihop dem med en stavmixer (eller använd matberedare). Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Se till att inte baka den för länge, den ska vara lite kletig i mitten!! (håll koll, så lite som en minut kan göra den torr). Ta ut och låt svalna.
3. Blanda ihop kvarg, philadelphia, stevia och vanilj. Vänd försiktigt ner lingonen i smeten och bred ut över kakan. Skär i 9 bitar.
Näringsvärde per bit:
135 kcal
8,8 g protein
13 g kolhydrater
5.2 g fett
Jag har lilljulafton lite senare (på söndag). Tycker det är kul att dela upp det lite! God efterrätt du bjuder på!
SvaraRadera