Helgen blev superlugn och det känns som att det enda jag gjort är att baka och titta på film. Ganska skönt men det har inte blivit något julpysslande överhuvudtaget....än, men igår tände vi i alla fall en brasa i öppna spisen och drack årets första glögg, till och med Dexter tyckte det var mysigt framför den varma brasan.
Till glöggen åt jag två (eller nu ljög jag, det blev nog 4-5 stycken) pepparkaksbiscotti som jag bakade i helgen.
Om jag ska vara ärlig så har det tagit några försök att få till receptet, det är lite knepigt att få dem knapriga utan ha smör, socker och vetemjöl i. Men vet ni vad? Jag lyckades!! Jag är toknöjd med receptet och till och med David gillade dem (bra betyg, han är kräsen när det gäller recept med proteinpulver i). Jag ska baka mer i veckan så man kan ha till nästa helgs adventsfika, den här satsen försvann ganska snabbt.Jag gjorde en stor sats som jag delade i två delar och den ena smaksatte jag med saffran och den andra med pepparkakskrydda men man skulle egentligen kunna smaksätta med vad som helst, tex kanel och apelsin eller citron och lakrits. De är supergoda som de är men de blir ännu lite lyxigare (och snyggare) när man dekorerar dem med choklad och kanske något roligt strössel eller flagad mandel. Bara fantasin sätter gränser!
Proteinbiscotti med saffran och pepparkakssmak
20 biscotti
3 dl (150 g) havremjöl (mätt som mjöl. För att göra mjöl maler du havregryn i en matberedare)
2 dl (80 g) mandelmjöl
3 msk stevia strö
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 dl (ca 30 g) whey complete vanilj
1 dl (130 g) osötat äppelmos
1,5 dl flytande äggvita (på dunk). Motsvarar 5 små eller 4 stora äggvitor.
Smaksättning: 0,5 g saffran till halva satsen och 2 tsk pepparkakskrydda till andra halvan av satsen.
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser utom saffran och pepparkakskrydda i en bunke tills du får en ganska tjock smet.. Dela upp smeten i två delar (i två olika bunkar) och smaksätt den ena med saffran och den andra med pepparkakskrydda. Lägg degarna på en bakplåt på folie eller bakplåtspapper och forma till rektanglar.
2. Grädda i mitten av ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter. Ta ut plåten och låt svalna i ca 10-15 minuter.
3. Skär sedan varje "kaka" i 10 skivor.
4. Lägg bitarna med sidorna upp på en plåt. Sänk temperaturen till 100 C och ställ in plåten igen. Ha dem inne i ugnen i ca 25-30 minuter, vänd sedan på biscottin och låt stå i ugnen i ytterligare 25-30 minuter. Det kan ta något längre beroende på vilken typ av ugn du har.
5. Öppna ugnsluckan och låt biscottin stå inne i ugnen på eftervärme så att de torkar ordentligt. När de svalnat kan du dekorera dem hur du vill.
Jag smälte sockerfri mörk och vit choklad och hällde på lite mandelflarn och guld-kulor.
Förvara biscottin i glas- eller plåtburk så att de håller sig knapriga.
Näringsvärde per biscotti:
61 kcal
4 g protein
5 g kolhydrater
3 g fett
Du är såå Duktig att komma på nya recept! :) Men jag undrar hur mycket saffran respektive pepparkakskrydda man ska ha i? Det står inte i receptet.
SvaraRaderaOj då jag hittade det nu, jag ber om ursäkt :P
Raderahej undrar hur man kan göra om man inte har tillgång till proteinpulver? kram
SvaraRaderaTesta att ha i motsvarande mängd mandemjöl istället...
RaderaKram
så fantastiskt fint Sannis! Jag gjorde biscotti förra året men eftersom du skrev att du skulle lägga upp recept struntade jag i att re-blogga mitt recept ;) vi får ju dela på succéerna, liksom! Dessa ser LJUVLIGA ut!!
SvaraRaderaTack sötnos!
RaderaDe har jag missat, måste kolla på ditt recept också :)
Ses snart!!! wihooo :)
Kul! Dessa ska jag baka till min mamma i jul.
SvaraRaderaKan jag ersätta proteinpulvret med någonting?
Kram
Testa att ha i motsvarande mängd mandelmjöl :)
RaderaKram
Hejsan, om man får önska recept skulle jag gärna vill ha recept på nyttiga bröd bakade med jäst respektive surdeg och utan mjölkprodukter :)
SvaraRaderaOj, det var en utmaning. Får se om det går.... :)
RaderaOjoj, vad smarrigt detta ser ut! Väldigt fint med choklad på!
SvaraRaderaTack!
RaderaJag tänkte testa att baka dina pepparkakor nu i helgen :)
OMG! Sååå FINA!
SvaraRaderaHe he, jag vet vad jag ska baka i dag ;)
Vet du, jag saknar knäckebröd- "vanligt" knäckebröd- utan massa frön- har försökt göra egna men de blir bara mjuka och torkar sedan till stenhårda... Jag vill ha såna där krispiga och ja.. "knäckiga" som knäckebröd är...
Om du har hört/läst något eller kan komma med någon idé på hur jag ska göra så skulle jag bli super-duper-lycklig! <3 Har googlat men hittar bara paleo/lchf varianterna :(
Tack så mycket :)
RaderaJag har gjort några försök som varit sådär, det blir oftast bäst med frön och nötter. Men jag ska se vad jag kan göra :)
Nu har jag precis gjort en provomgång av dessa biscottis! Galet goda, men mina blev lite för platta. Det betyder bara att de blir perfekta nästa gång :) Nu ska de bara dekoreras!
SvaraRaderaPrecis, man lär sig varje gång :)
RaderaHoppas de blir fina!
Mmmm, vad goda de blev! Varianten med saffran smakar precis som gotländsk saffranspannkaka :D Vi hade i hela mandlar i smeten också, det blev jättegott!
SvaraRaderaSå goda, har gjort dem massa gånger. Tänkte baka nu men har ingen äppelmos, vad tror du man kan ha istället?
SvaraRaderaHa de då bra och tack för all fantastisk inspiration.