torsdag 26 december 2013

Nyttiga vörtfrallor

God fortsättning!!
Här är det sjukstuga igen. Helt otroligt vad jag har varit risig den här hösten och vintern! Började få ont i halsen dagen före julafton och nu har det övergått till hosta, ont i bihålorna och ont i kroppen. Jag som hade tänkt träna så mycket som möjligt nu under ledigheten får tänka om. Riktigt tråkigt men det är inte så mycket att göra annat än att vila så att det går över snabbt, så jag får passa på att jobba lite extra istället. Sitter i skrivande stund i bilen utanför gymmet här i Gävle och jobbar på datorn medan David är inne och tränar!

Julafton hemma hos mamma blev riktigt lugn och det var alldeles lagom med mat. Medan pappa är mer svårflörtad när de gäller nyttigt fika, tycker mamma det är roligt att prova det jag hittar på så hon önskade att jag tog med mig lite nyttigt godis som vi kunde ha till fikat medan vi tittade på Kalle Anka (man blir aldrig för gammal för att titta på Kalle!). Jag tog med mig mina proteinbiscotti, pistage & vaniljbollar (dadlar, pistagenötter, mandlar och 1 skopa vaniljproteinpulver som mixas ihop i en matberedare och rullas till bollar) och lite sockefritt chokladgodis.
Min familj känner mig bra vid det här laget och det var ganska tydligt vad temat på mina julklappar var :)
Mini donut-formar och hjärtformade donut-formar!
På juldagen hade jag fortfarande julkänslor så jag passade på att göra vörtfrallor till frukost. Grundreceptet är mina havre & kesella-frallor men jag bytte ut proteinpulvret mot bovetemjöl och hade i vörtkryddor och russin. De blev riktigt goda och jag åt dem med mina favorit-pålägg: kokt ägg och rökt kalkon, Västan 10% ost och gurka.
Vörtfrallor

För 4 frallor:
2 dl (70g) havregryn
0,5 dl bovetemjöl (eller valfritt mjöl)
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk vörtkryddor (obs! vörtmix är inte glutenfritt)
1 msk russin
200 g lättkesella

Blanda ihop ingredienserna med en sked. Är smeten för torr kan du tillsätta några droppar mjölk tills den blir kletigare. Forma till 4 bullar. Strö över lite boveteflingor och grädda i ugnen på 175 C i ca 20-25 minuter.
Näringsvärde per fralla:
139 kcal
21 g kolhydrater
10 g protein
2 g fett

Igår åkte vi till Gävle där vi antagligen ska fira nyår. Jag hoppas att jag frisknar till snabbt så jag hinner träna några gånger de sista dagarna på 2013 som annars varit ett riktigt bra träningsår. I början av nästa år kommer jag antagligen göra en lite mini-diet (vi får se vad coachen säger) för att se hur min ämnesomsättning anpassat sig till de ändringar jag gjort i kosten senaste 9 månaderna. Mer om allt detta i ett senare inlägg!

12 kommentarer:

 1. Gud så mysigt och kul med en öppen mamma :) Receptet verkar riktigt gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hon är bra min mamma, pappa är ett hopplöst fall, ha ha!

   Radera
 2. God fortsättning!
  Hoppas att du snart kryar på dig och får ett fint avslut på detta år samt en fantastisk start på 2014!
  Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma Ellinor! Hoppas de sista dagarna på detta år blir fantastiska :)

   Kram

   Radera
 3. Ser jättegott ut, ska testa! Hoppas du kryar på dig!

  SvaraRadera
 4. Kan man göra det här brödet i en brödform? Isf hur länge och i vilken temperatur i ugnen tror du? :)

  Krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde funka om du använder en lite mindre brödform. Om du tar en normalstor så blir brödet platt. 175 C i ca 20-25 minuter borde vara lagom.

   Radera
 5. Bovetemjöl eller valfritt mjöl- kan jag alltså andvända kokos mjöl? smakar det annorlunda då? vill bara kolla så att jag inte gör fel :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokosmjöl kommer inte funka i och med att det suger åt sig betydligt mer vätska än andra mjöler. Jag menar mjöl som rismjöl, dinkelmjöl, bovetemjöl, fullkornsmjöl osv :)

   Radera
 6. Gjorde dessa och dom blev så goda! och super enkla att göra, dock råkade jag göra dom lite för tjocka så dom blev lite degiga i mitten men ja som sagt så var dom jätte goda ändå :) tack för receptet och kom gärna med mer frukost bröd recept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillade dem :)
   Absolut, det ska jag göra!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...