fredag 6 december 2013

Ljuvligt god saffransostkaka

Några få snöflingor hann jag se innan allt smälte bort igår, men det räckte för att jag skulle få lite julkänslor. Egentligen är julen inte en så stor grej för mig och min familj har inte haft så mycket traditioner, mer än att mamma alltid lagar fantastiskt goda morots- och kålrotslådor (mammas sida av familjen kommer från Finland) och så delar vi ut julklappar såklart.
Jag har en väldigt liten familj, varken jag eller mamma har några syskon och både mor- och farföräldrar har gått bort, så just nu består min närmsta familj endast av mig själv, mamma och pappa. Självklart är David en del av min familj nu och vi firar ofta jul med hans familj, men i och med att mina föräldrar är skilda så har vi under min uppväxt aldrig samlats som en stor familj utan jag har alltid varit enda barnet på julafton. Inte så kul när man ska kolla på Kalle Anka och sitter helt själv framför tv´n, ha ha! Men när man blir äldre så får man skapa egna traditioner och jag älskar ju att baka och laga mat så har jag börjat hitta på recept som jag gör varje jul. Ett av dem är saffransostkaka.
Jag köper aldrig färdig ostkaka, det är ju trots att väldigt enkelt att göra egen och den blir faktiskt mycket godare. Tillsammans med hemgjord hallonsylt och en klick vaniljkesella (hemgjord såklart) är detta ett givet mellanmål nu i juletider. Med hela 14 g protein och endast 3 g kolhydrater per portion är det ett kalasbra alternativ till både mellanmål, efterrätt eller kvällsmål.
Jag gillar när ostkakan är lite tjockare och använde därför en ganska liten form, men vill du ha den tunnare så tar du en större form och bakar den lite kortare i ugnen. Första gången jag gjorde ostkakan "råkade" jag ha i för mycket bittermandelarom (läs: jag visste inte att aromen gav så stark smak) och blev totalt oätlig! Jag gillar när det är en lätt bittermandelsmak, men blir det för mycket växer det i munnen. Så ta hellre lite mindre arom, smaka av smeten och ha i mer om det behövs. Den smakar faktiskt nästan som gotländsk saffranspannkaka i och med att keson ger en lite grynig konsistens. Oavsett vad man ska kalla receptet så är det definitivt ett av mina favoritrecept såhär kring jul.
Saffransostkaka
4 bitar = 4 portioner

250 g minikeso (eller vanlig keso)
100 g lättkesella
2 ägg
1/4 tsk bittermandelarom (valfritt)
1 tsk vaniljarom
1 paket saffran (0,5 g)
2 msk stevia strö
3 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser i en bunke och rör om med en sked tills allt är blandat. Häll smeten i en smord liten ugnsform, den jag använde är ca 10x10 cm. Använder du en större form behöver kakan inte lika lång tid i ugnen. Baka i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter (eller kortare om du har en större form), kakan ska vara fast. Ta ut och låt svalna.

Tips! Servera med hallonsylt (1 dl hallon som du värmer i micron. Tillsätt 1 tsk stevia strö och 0,5 tsk potatismjöl för att få den tjockare) och vaniljkesella (50 g lättkesella, 1 tsk stevia strö, 1/2 tsk vaniljarom).
Näringsvärde per portion:
129 kcal
14 g protein
3 g kolhydrater
6 g fett

37 kommentarer:

 1. Gaaaah.... det där såg löjligt gott ut! Själv har jag precis mumsat i mig min sista saffrans-muffins. Använde ditt recept på pepparkaksmuffins, men bytte ut äppelmoset mot mammas hemmagjorda pumpamarmelad och pepparkakskryddorna mot saffran. *mums* :D Den här blir det nog under helgen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums, det låter kalasgott! Måste nog ta och baka lite saffransmuffins nu i helgen :)

   Radera
 2. AMEN LÄGG ÄGG!! Vad gott detta såg ut. Denna ska jag bjuda på den 23:e, då familjen samlas. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är faktiskt riktigt god, över förväntan och är absolut grymt bra att bjuda familjen på :)

   Radera
 3. Ååååh himmelskt så gott!!! Denna måste jag verkligen göra jag som älskar ostkaka! ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, ostkaka är så himla gott!!

   Radera
 4. vad skulle man göra utan den här bloggen????!!!! det är frågan.
  ska testa denna snarast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag det vete sjutton ;) Det finns ju en massa andra bloggar med godsaker men det skulle vara väldigt tomt om jag inte hade bloggen att skriva på :)

   Radera
  2. Jag håller med! Vad skulle vi gjort utan dig Sanna? Din blogg är den mest inspirerande, positiva, och smakfulla blogg jag vet. Och dessutom är den så fint gjord och lätt att hitta i.
   Tack för allt jobb du lägger ner!
   Kram Paula

   Radera
  3. Nu blir jag nyfiken på vilka andra bloggar du läser. Älskar din såklart men skulle bli jätteglad över tips om andra liknande bloggar:)

   Radera
  4. Tack Paula! Du anar inte hur mycket det värmer att höra :)

   Frida: Jag läser Fannys blogg (www.bloggaromtraning.se/roethlisberger), Live it Love it, Proteinpow, kriweb.no, desserts with benefits....mfl :)

   Radera
 5. Det ska jag göra snart :) Om man tar bort saffranet blir det som vanligt ostkaka då? Eller ska man lägga till något extra ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är bara att skippa saffranet så blir det som en "vanlig" ostkaka.

   Radera
 6. Om man vill ha vanlig ostkaka utan saffran, är det bara att skippa det då? Ostkaka är faktiskt nåt jag tänkt på att baka till familjen någon gång för det finns inte i England, och vad är bättre än en nyttig version?! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste precis kommentaren ovan... :P

   Radera
 7. Jag älskar ostkaka! Det händer att jag köper färdiga diton, men godast är ändå de man gör själv. Så enkelt dessutom. Skall testa ditt recept, kanske redan idag då det nu börjar bli hög tid för frukost.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åt faktiskt en bit som jag hade kvar till frukost, nästa gång ska jag göra den utan saffran tror jag :)

   Kram

   Radera
  2. Jag gjorde faktiskt kakan till frukost/brunch igår. Halverade receptet och åt en bit nygräddad och den andra till kvällen. Precis som så många gånger annars blir det mycket, mycket godare när det har fått stå till sig en liten stund. Bara så svårt att vänta när man plockar ut maten/kakan från ugnen ;)

   Radera
 8. Åh mums!! Jag brukar köra på en enklare variant med bara kvarg och ägg som bas men för ett perfekt resultat så får man nog anstränga sig lite till haha ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för den kommentaren! Jag gillar inte keso och skulle precis fråga om man kunde använda bara kvarg istället :) Nu vet jag att det kan man!

   Radera
 9. Jag undrar vad du rekommenderar för stavmixer? Jag har tyvärr bara hittat dåliga som inte klarar att mixa bra.

  Och jag har precis testat din glass med mandelmjölk, den blev god men mer lik Slash" än glass, blev knastrig. Ska den vara så? Eller ska man göra på något speciellt sätt. Följde receptet och mixade i mixer. Ska den vara inne i frysen en viss tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har två stycken, en av märket Braun och en riktigt avancerad sak som man även kan använda som matberedare, märke Philips.

   Man måste mixa ett bra tag för att den ska bli len, annars blir den, som du säger, bara som is :9 Och du hade xanthangum i?

   Radera

 10. Hej! tänkte bara tipsa om min julkallender som varje dag 1-24 dec fylls på med fina priser!

  I dagen lucka finns en bakform från sockerflinga.se som jag tror du skulle gilla:)
  http://www.domkallarmighannes.com/2013/12/julkalendern-lucka-8.html
  Om du inte gillar sådana här komentarer eller redan fått en likande så ber jag om ursäkt och hoppas du får en bra dag:) kram

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Hej tack för receptet! En liten fråga bara, tror du att det går att använda vaniljpulver istället för vaniljarom eller blir smaken helt annorlunda då? :)

  SvaraRadera
 13. Hej och tack för receptet, låter himla gott! :) Tror du det går att byta ut fiberhusket mot hela psylliumfrön eller fibrex, t ex, eller blir konsistensen helt annorlunda då? Eller vet du om man kan mala eget fiberhusk av psylliumfrön?? Har inte fiberhusk hemma just nu, men skulle ändå absolut vilja göra ostkakan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det går nog bra att ha i lite hela psylliumfrön eller fibrex men jag har inte testat. Jag tror i och för sig att du ska skippa det, det gör inte superstor skillnad :)

   Radera
  2. Okej, tack för det snabba svaret! :) Kram, Helene

   Radera
 14. Hej! Himla härligt recept, ska garanterat testat till fikat imorgon!
  Jag har en fråga om stevia strö, har haft svårt att hitta produkten och undrar om jag kan använda något annat istället? :)

  SvaraRadera
 15. Jag bakade denna kaka i julas, och herregud så underbart god den var!!! En riktig höjdare, det var svårt att sluta mumsa i sig denna kaka hehe:) Längtar tills nästa jul då jag absolut ska baka den igen! /Johanna

  SvaraRadera
 16. Jag provade att byta ut mandelmjölet mot proteinpulver (då det visade sig att jag inte hade något hemma) och det rekommenderas verkligen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, det ska jag testa nästa gång! :)

   Radera
 17. Kan man ta kokosmjöl ist för mandel? :)

  SvaraRadera
 18. Tror du man kan byta ut ett ägg mot äggvita istället?☺

  SvaraRadera
 19. Hur stor skall ungsformen vara???
  "liten ugnsform, den jag använde är ca 10x10 cm"
  10x10 cm måste vara världens minsta ;)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...