onsdag 11 december 2013

Gingerbread cookie dough chocolate cups, lunch-pasta och algsnacks

Träningsvärken idag är brutal! Att man aldrig lär sig att ta det lite lugnt när man vilat från träningen i flera veckor. Det är hur som helst otroligt skönt att vara tillbaka bland vikterna och hungern ökar på en gång. Jag brukar vanligtvis minska kolhydraterna med ca 20% de dagar jag inte tränar (man gör ju inte av med lika mycket energi) och nu när jag har vilat i över två veckor har jag saknat de där extra kolhydraterna! Äntligen är kroppen piggare och jag kan öka maten igen. I dag blev det en kanongod lunch efter träningspasset: Krämig rårispasta med tonfisk, ärter, majs och morötter.
Supersnabbt och enkelt! Koka pastan (jag köpte den på Goodstore i Hornstull) enligt anvisningar på paketet (ca 8 minuter). Häll av vattnet och lägg pastan i en skål. Tillsätt en burk tonfisk (i vatten), ärter, majs, riven morot och ca 1/2 dl Fage Total grekisk yoghurt 5% eller Lindahls 3,5 % Turkisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Till mellanmål blev det en bit ostkaka med blåbärssylt (mosade blåbär + lite stevia) och kesella. Ostkakan testade jag att baka med Sweet Leaf stevia strö som jag fick hem ett prov på förra veckan. Det här sötningsmedlet gillar jag verkligen! Ingen bitter eftersmak som vissa steviaprodukter kan ha och det är väldigt drygt, det räcker med 1/10 tsk i och med att det är väldigt sött (stevia är ca 300 ggr sötare än socker!). Jag använder oftast Stevia strö från Ica, som är en blandning av erythirol (en sockeralkohol) och extrakt av stevia eftersom doseringen är motsvarande som socker samt att det inte blir någon konstig eftersmak.
Sweet Leaf's strö däremot, innehåller extrakt av stevia + Inulin, en helt naturlig, lösningsbar växtfiber som finns naturligt i frukt och grönsaker och ger näring till tarmfloran. Det här sötningsmedlet tycker jag om och det kommer jag definitivt använda mer av!
Det här med sötningsmedlets vara eller icke vara är en helt annan fråga och jag får ta det i ett senare inlägg.
Jag fick även hem ett prov på seaweed snacks, något jag var riktigt nyfiken på att prova. De finns i två smaker, wasabi och naturella och jag gillade wasabin bäst. Det smakar lite som torkade nori-blad (sushi-ark) och skulle passa bra som tilltugg till en asiatisk/japansk middag. Alg-snacksen finns att köpa HÄR.

Men nu över till de här godbitarna!
Det har varit stor efterfrågan på recept på julgodis och jag vill ju inte göra er besvikna ;) De här söta chokladgodisarna är perfekt att bjuda på till adventsfikat eller som en nyttigare variant till julchokladen. När jag smakade på pepparkaksfyllningen (man kan ju inte baka utan att provsmaka!) blev jag helt paff, den smakar precis som pepparkaksdeg!! Och det blev inte direkt sämre när man täckte degen med mörk choklad...oj oj oj, man får tygla sig så man inte äter upp alla på en gång! Men med endast 37 kcal per bit kan man faktiskt ta både en och två (eller fyra, he he) bitar...
Gingerbread cookie dough chocolate cups
14 st

Pepparkaksdeg:
1 msk havremjöl (mal havregryn i en matberedare)
1 msk kokosmjöl
1/2 skopa (15g) whey complete vanilj
1 msk sukrin gold (eller valfri sötning)
1 msk osötat äppelmos
1,5 tsk pepparkakskrydda

Överdrag:
80 g sockerfri mörk choklad (eller valfri choklad)

Gör såhär:
1. Blanda ihop ingredienserna till kakdegen i en liten skål. Är degen för lös, ha i lite mer kokosmjöl. Degen är  förövrigt grymt god att äta som den är, smakar precis som pepparkaksdeg!

 2. Smält chokladen i en skål i micron (ca 1-1,5 minut) och fyll sedan botten av små knäckformar med chokladen.
 3. Rulla små bollar av pepparkaksdegen och lägg en i varje knäckform.
 4. Täck bollarna med resten av chokladen och ställ in i kylen tills chokladen stelnar.
Näringsvärde per bit:
37 kcal
2 g protein
4 g kolhydrater
2 g fett 

40 kommentarer:

 1. är det ingen pepparkakskrydda? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, missade det, har skrivit till det nu :)

   Radera
 2. Svar
  1. :)
   Behöver jag säg att alla redan är uppätna, ha ha!

   Radera
 3. Wow! Du är helt otrolig du. Har bakat ditt bananbröd. Gjorde även en sats bananbröd som jag kryddade med pepparkakskrydda nu till jul. Otroligt saftig och god som fika!
  Idag testade jag även dina "proteinbollar" och pepparkaksfudge som skall bjudas på till jul. Även det blev SÅ gott. Slängde upp dem på min blogg med cred till dig. Tusen tusen tack för det du gör. Dina recept är helt fantastiska :) Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla!
   Pepparkaksfudgen ska jag också göra nu ikväll och ska testa att göra ett recept på nutella fudge :)

   Kram på dig!

   Radera
  2. Låter farligt gott! Hoppas det blev lyckat och att receptet kommer upp här senare!
   Du är verkligen den största inspirationen inom kost samt har så sunda värderingar, råd och vise versa. Älskar din blogg & instagram!

   Radera
 4. De här ska jag testa imorgon!
  Funkar degen även att göra pepparkakor av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag faktiskt inte, tror inte det, men du kan ju alltid testa :)

   Radera
 5. Mums så gott! Vad blir det för näringsvärde om man hoppar chokladen?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte räknat ut det. Om du har appen shape-up kan du själv lägga in ingredienserna och se vad näringsvärdet blir :)

   Radera
 6. haha, ELLER TIOTUSEN STYCKEN :D :D :D :D spara några tills på söndag, oooook?! Längtar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Tror du inte att David ätit upp alla....men jag ska göra fler. Längtar jag också!!

   Radera
 7. Ett inlägg om sötningsmedel skulle jag verkligen vilja läsa :)

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. De blev riktigt goda...svårt att bara äta en ;)

   Radera
 9. Låter jättegott, men tror du att man kan skippa proteinpulvret eller ersätta med något annat? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat, men proteinpulvret blir liksom kletigt och håller ihop degen...men testa någon typ av mjöl.... :)

   Radera
 10. Mmm....så gott det ser ut och låter! Dessa skall jag testa inom kort. Är inte mycket för traditionellt julgodis så som kola och knäck (alldeles för sött och fastnar bara i tänderna) så då är det roligt med lite nya alternativ. Att de är nyttigare är dessutom bara ett plus :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det roliga med julgodis är just att baka det, jag äter det sällan själv. Men när det är nyttigt är det roligare att äta ;)

   Radera
 11. mumms, detta måste jag testa!
  Har du något recept på nyttig Lasagne förresten? Det skulle jag verkligen uppskatta att ta del av isåfall =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på lager men ska se om jag hinner laga något under jul-nyårshelgen :)

   Radera
  2. hoppas hoppas! =)

   Radera
 12. Vilka godbitar, mums! Jag fick också hem de där snacksen, men har ännu inte testat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag är överförtjust i de där snacksen....finns godare grejer ;)

   Radera
 13. Supergoda! Jag gjorde dubbel sats, tog rismjöl istället för proteinpulver men fick ta lite extra äppelmos o sen så "fuskade" jag och tog vanlig 70% mörk choklad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det funkade med rismjöl istället för proteinpulver :) Och lite choklad som "lyx" har ingen dött av ;)

   Radera
 14. Hur ser ditt steva paket från ica som du köper? för köpte en gång stevia sugar som jag sen fick reda på att det innehöll vanligt socker också och vet inte vilken stevia jag ska köpa som bara innehåller stevia så jag inte köper fel. Och så undrar jag också om vaniljpulver är nyttigt? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är Icas egna märke (det du köpte är Danisco sukker eller hur?) som heter Stevia strö. En vit påse med blått och rött mönster på.

   Radera
  2. Vaniljpulver (inte vaniljsocker) är bara vanilj och innehåller i stort sett inga kalorier så ja, det är jättebra.

   Radera
 15. Är pepparkaks krydda ingefära? för har aldrig hittat just pepparkaks krydda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej pepparkakskrydda är en blandning av flera kryddor. Den finns i bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker, märket är Santa Maria.

   Radera
 16. är detta ett bra mellanmål? om man tänker att det är choklad med (den sockerfria), som är så 'förbjudet' enligt vissa. att man skall se det som något 'extra'. Men om man tänker sig att man äter dessa till mellanmål, den mängden som är bra för en, är det bra då ? eller tänker jag helt fel ? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag skulle kalla det ett bra mellanmål. Choklad tycker jag inte ska vara något förbjudet men kanske inte heller något man bör äta varje dag. Även om den är sockerfri innehåller den ju inte så mycket näring. Till mellanmål är det bra att få i sig protein, vilket håller en mätt längre samt förebygger sötsug. För att få i dig tillräckligt med protein måste du äta ganska många såna här och då får du även i dig mycket fett och kolhydrater också.

   Jag skulle nog se det som en lite lyxig mumsbit, inte ett mellanmål :)

   Radera
 17. hejsan
  Hur förvara du dessa och hur länge håller dom sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förvarar dem i kylen och de borde hålla minst 3-4 veckor.

   Radera
 18. Hej!
  Kan man göra dessa i choklad- respektive vaniljsmak istället för pepparkakssmak? Isf hur mycket av och vilka ingredienser kan man ha i då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att du bör ha i kakao i chokladsmaken, kanske ca 1-2 tsk. I vaniljsmaken skulle jag tillsätta ca 1 tsk vaniljextrakt.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...