torsdag 11 december 2014

Motivation och grym salladsdressing

Även om den här bloggen till stor del handlar om mat och nyttiga recept så har jag skrivit en del om min syn på det här med balans till kost och träning och mina erfarenheter av att själv tävla och att coacha tävlande och klienter. För mig är det viktigt att vara ärlig och att dela med mig av alla delar av mitt liv, även när allt inte är glatt och positivt. Livet är ju faktiskt inte alltid en dans på rosor, vi har alla mer eller mindre svåra perioder som vi måste ta oss igenom. Livet är inte bara glada flexbilder på Instagram, "all in" och grymma träningspass med vännerna. Ibland har man perioder som är tyngre,  men det betyder ju inte att man är en sämre människa, det betyder att man är mänsklig! Jag uppskattar faktiskt perioder som är jobbigare än andra eftersom jag anser att man lär sig och blir starkare av att klara sig ur svackor.

Jag har nämnt tidigare att jag inte tränat lika mycket som jag har gjort de senaste åren på grund av mitt nya jobb och förändrade arbetstider (mer jobb helt enkelt). I början blev jag bara mer sugen på att träna och kroppen bad om att få röra på sig, men de senaste månaderna har motivationen minskat och senaste veckorna har den varit helt obefintlig, även för annat som inte är träning (blogg, Instagram osv). Jag har tränat väldigt regelbundet och seriöst sedan 2006 och visst har jag haft motivationssvackor, men inte som den här och det har skrämt mig! Jag har rannsakat mig själv, funderat vad svackan beror på och har till slut kommit fram till att det har varit för mycket jobb senaste tiden och lite för lite "egentid" och fokus på mig själv och det jag mår bra av. Jag har prioriterat jobb vilket lett till att jag inte tränat i närheten lika mycket som jag gjort tidigare. Träning för mig är inte bara något som gör att jag blir fysiskt starkare utan det påverkar hur jag tar mig an utmaningar på jobbet och även privat. Att gå till gymet och pressa mig själv till att klara något jag inte trodde jag skulle klara av stärker mig psykiskt och det speglar sig i hur jag hanterar utmaningar på jobbet och även på min självkänsla och tro på mig själv. Jag har inte känt mig lika motiverad till att blogga som jag vanligtvis är. Jag menar, hur ska jag kunna inspirera andra om jag inte är inspirerad till att träna själv?
Så, eftersom jag inte upplevt en sådan här svacka förut kände jag att jag var tvungen att göra något aktivt för att hitta tillbaka, något som jag inte behövt göra tidigare, motivationen har liksom alltid kommit tillbaka ändå.
Jag har tittat på gamla bilder från när jag tävlade, läst mail från klienter som kämpat och klarat att nå sina mål, jag har kollat på inspirationsvideos, läst bloggar som jag motiverats av och gått till gymet trots att motivationen inte funnits där. Hittills har det känts lite sådär men idag, helt oväntat, vände allt! Det började med att jag satt på tunnelbanan och klickade på den här inspirationsvideon som en team-medlem i Team Norton hade lagt upp på teamets Facebooksida (videon verkar enbart visas om du tittar från en dator):
Jag tycker vanligtvis att sådana här inspirationsvideos är ganska löjliga, men jag vet inte varför jag fick sådana känslor av den här just idag. Påverkad blev jag i alla fall.
På förmiddagen hade jag sedan ett möte med en enormt inspirerande tjej som har startat ett riktigt häftigt företag som kommer producera en spännande produkt som lanseras i vår (jag berättar mer om den senare). Vi satt och pratade i över 2,5 timme om framtiden, planer och våra passioner (hälsa, hälsosamma livsmedel och utveckling av företag). Efter mötet var jaga alldeles exalterad och ville inget annat än att gå till gymet och träna. Motivationen är helt plötsligt tillbaka och jag har av detta insett att det för mig är superviktigt att omge mig med människor som har ett driv och ser möjligheter i livet och jag har lärt mig att träning är så mycket mer för mig än att bara utvecklas fysiskt.....det påverkar min förmåga att utvecklas på jobbet och som person. Jg måste träna för att kunna utvecklas maximalt som människa.
Nu är motivationen äntligen tillbaka och jag har genast en massa idéer på blogginlägg och planer för hur bloggen och mitt företag ska utvecklas under 2015 (jag har en massa spännande nyheter som kommer under nästa år!).

Jag tror att det här med motivation är något som kommer och går och hur man hittar tillbaka är olika beroende på vart man befinner sig i livet. Vanligtvis har jag bara behövt gå till gymet och köra ett hårt pass så är motivationen tillbaka, men den här gången fick jag gräva djupare.
Jag är nyfiken, hur gör ni när motivationen svajar?

Nog om ämnet motivation och över till mat (den måste ju alltid finnas lite mat i inläggen, ha ha).
Jag har normalt sett inga problem med att äta sallader och mat utan sås, men ibland blir en sallad så mycket mer spännande med en god dressing. Den här piffade till räksalladen jag åt till middag och det här är en av mina favoritdressingar. Den passar till både kyckling, räkor och lax och den är superenkel att göra (videon verkar enbart visas om du tittar från en dator):
Jag kör sällan med exakta mått men på ett ungefär:

2 dl Lindahls naturell lättyoghurt
1 kruka ekologisk basilika
1 msk rödvinsvinäger
2-3 msk riven parmesan
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Mixa i en matberedare eller mixer i ca 1 minut. Häll över dina sallad.
Trevlig kväll på er, i helgen kommer fler julrecept :)

10 kommentarer:

 1. Åååå, så skönt att läsa att även du har motivationssvackor! Har haft precis samma sak själv. Det har mer och mer känts som att jag bara river av passen, för att "jag ska". Lite har det hjälpt att byta pass (jag tränar mest hemma) och strunta i att köra planerat. Jag vill ju uppleva lite glädje i min träning, inte bara göra det för att jag ska. Sedan har min mathållning strulat som f-n, och från att skylla att jag mår dåligt p.g.a. att jag äter fel har jag nu kommit fram till att det ju är tvärtom. Att jag äter fel för att jag mår dåligt! Frågan är bara vad nästa steg blir... Som gammal ätstörningsräv är det så lätt att "ta tag i ätandet", men det kommer inte att hjälpa på sikt. Jag måste ta tag i hur jag mår. Hitta min väg, och mitt sätt. Och acceptera och älska mig själv precis för den jag är, inte för hur jag ser ut eller vad jag presterar som mamma, fru och kollega. Många av dina inlägg hjälper mig på vägen<3.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi alla får svackor ibland, vore nästan konstigt om man inte fick det ;)

   Håller med dig, man måste känna efter och fundera ut vad man mår bra av, inte vad man bör göra. Du kommer hitta tillbaka, det har jag inga tvivel om.
   Stor kram!

   Radera
 2. Dressingen lät riktigt fräsch och god! Ser fram emot fler julrecept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har flera på lager :) Ska testa att baka dina dammsugare i helgen också :)

   Radera
 3. Hej!
  Älskar din blogg men vad har hänt med designen? Den förra var mycket enklare när man fick klicka sig in på varje inlägg var för sig. Så till jul önskar jag mig att du går tillbaka till detta :)!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag råkade komma åt en knapp så nu ska den designen vara tillbaka :)

   Radera
 4. När jag har dålig motivation brukar jag antingen pressa mig själv till att gå till gymmet för att få igång träningslusten. Men under de djupare svackorna brukar jag helt enkelt acceptera läget och ta en paus från träningen och vänta ett par dar till suget sätter in igen. Ibland köper jag nya träningskläder och sminkar mig innan gymmet - känns lite som att "ja, men nu när jag ser så snygg ut kan jag ju lika gärna sticka till gymmet och svetta bort sminket ...annars har jag ju satt på extra mascara i onödan...haha "

  SvaraRadera
 5. När jag får svackor letar jag inspiration från bloggar mest eller kollar på bilder som inspirerar mig! Tyckte också att denna video var riktigt bra!

  Brukar kolla på dessa med:

  https://www.youtube.com/watch?v=mgmVOuLgFB0

  https://www.youtube.com/watch?v=03Rkx9xHpnY

  https://www.youtube.com/watch?v=AFGWnqNf6t0

  Brukar också kolla på haha tecknat! De har ofta ett fint budskap om att våga tro på sig själv när andra ej gör det. Helt ärligt är kollar jag ofta på japanska serier när träningsmotivationen sviker! De handlar ofta om fighting spirit! Och att aldrig ge upp sin dröm! =) Gillar också bra träningslåtar!

  Mvh


  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra tips, jag ska definitivt kolla in de där you-tube klippen.....och kanske någon japansk serie nästa gång motivationen tryter ;)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...