Redan när jag bakade ut den här degen visste jag att de skulle bli bra, degen smakade precis som vanlig pepparkaksdeg! Större delen av degen hamnade i min mage innan jag hann baka dem (ooops!) vilket är ett bra tecken ;)
De här pepparkakorna är krispiga och har en härlig mandelsmak, något jag verkligen gillar. Den ingrediens som kan vara lite knepig att få tag i är xanthan gum, vilket gör att degen håller ihop bättre. Det går att byta ut det mot fiberhusk, men degen kanske inte blir lika följsam. Här kommer i alla fall receptet på årets godaste socker- och glutenfria pepparkakor!
Pepparkakorca 25 stycken (beroende på storlek)
5 dl mandelmjöl
3 msk stevia sötströ
1,5 msk kokosmjöl
0,5 tsk xanthan gum (kan bytas mot ca 1 msk fiberhusk, men degen håller inte ihop lika bra)
1/2 tsk salt
2,5 msk sukrin gold (eller mer stevia sötströ)
2-3 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
1,5 msk smält kokosolja
1 ägg
1. Sätt ugnen på 150 C.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vaniljextrakt, ägg och slutligen kokosoljan. Rör om tills du får en deg.
3. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (ha eventuellt bakplåtspapper över degen också så att kaveln inte fastnar). Tryck ut pepparkakor med valfria formar och lägg dem på en bakplåt på bakplåtspapper.
4. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. För ännu krispigare pepparkakor, grädda på ca 125 C i ca 50-60 min och låt dem svalna så att de stelnar.
Hela satsen ger ca:
1509 kcal
13 g kolhydrater
47 g protein
136 g fett
Gör du 25 pepparkakor blir det per kaka:
60 kcal
0,5 g kolhydrater
2 g protein
5 g fett
Spännande! Jag brukar köpa deg från Fria för den är faktiskt riktigt bra, men försöker gå ifrån färdiga saker som oftast innehåller en massa skräp, och göra mitt eget istället. Jag har Xanthan gum hemma men har aldrig använt det, i brist på recept faktiskt!
SvaraRaderaTyvärr verkar jag inte tåla Sukrin och liknande, har alltid blivit hysteriskt illamående av det. Så det får bli socker för min del, eller om det finns recept med agave eller kokossocker.
Du kan ju använda kokossocker i detta recept istället för stevia :)
RaderaMums! Där fick jag en bra start inför årets glutenfria vegan - och - matrotationsanpassade pepparkaksdeg! Tack!
SvaraRaderaDet var så lite så :)
RaderaMums, det ser ut som en fantastiskt recept! Nu vill jag också baka pepparkakor!
SvaraRaderaDet är ju så roligt! :)
RaderaVad använder du som kristyr?
SvaraRaderaHar bakat peppisar och andra kakor och tänkte dekorera dom :)
Hej!
RaderaDet här receptet:
http://www.tasty-health.se/2012/12/sockerfri-pepparkaksglasyr.html
Jag gjorde dessa, bytte ut både stevia och sukrin mot lika mängd kokossocker. Kavlade ut mellan bakplåtspapper och gräddade på 125 grader i ungefär en timme. Fick ut 60(!!) stycken riktigt tunna, krispiga och fantastiskt goda pepparkakor. Receptet skulle nog bli utmärkt med andra kryddor också, det ska jag testa nästa gång! Tack så mycket för receptet!
SvaraRaderaVad kul att de blev bra även med kokossocker! :) Ja, jag fick nog faktiskt ut fler än 25 pepparkakor ;)
RaderaTestade och göra ditt bananbröd idag och det blev supergott, men började fundera på att det smakade väldigt bekant och tanken som slog mig var att det smakade mjuk pepparkaka, wow tänkte jag! Men så kom jag på. Jag gjorde egen pepparkakskrydda för ett tag sen och la den i en tom kanelburk och jag hade inte tagit bort etiketten så när jag skulle ta i kanel så tog jag den burken. Så det var ju därför det smakade pepparkaka, men det är ju juletider så jag gråter inte och dessutom smakade den verkligen mjuk pepparkaka, fantastiskt gott!
SvaraRadera