lördag 20 september 2014

Istället för grädde.....

Hösten närmar sig och jag börjar bli sugen på att laga saker med svamp, lingon, äpplen och pumpa...ni vet, härligt höstiga smaker! Svampsås är en klar favorit till köttet eller kycklingen.
Jag lagar sällan mat med grädde eller creme fraîche, dels för att jag tycker att maten blir för mäktig och kaloririk och dels för att jag tycker mycket bättre om avokado, nötter och nötsmör och väljer att få i mig fett från de källorna.
Det är ingen hemlighet att de flesta svenskar bör äta mindre mättat fett och mer enkelomättat fett (nötter, avokado, oliver/olivolja/rapsolja) och fleromättat fett (omega 3 och 6, fet fisk, rapsolja, linfrö, sesamfrö mm). Det är däremot viktigt att ha balans, och optimalt är att få i oss både enkelomättat, fleromättat och en liten del mättat fett. Det är absolut inte farligt att äta grädde eller smör, men man bör tänka på mängden! Jag tycker personligen det är jättegott med en liten klick grädde till kladdkakan, men jag lagar hellre mat utan grädde.
"Men blir det inte torrt utan sås då?" brukar många fråga...nej, jag tycker faktiskt inte det. Det är självklart en vanesak och jag gör mycket tomatbaserade såser, hummus, guacamole eller göra kalla såser och dressingar på kvarg eller lätt turkisk yoghurt, och det blir kanongott!

Men ibland vill man ha det lite "gräddigare", tex när man gör svampsås och senaste tiden har jag lagat en massa med min nya favoritingrediens: Philadelphia extra light 3% (eller light). Det här kanske inte är något nytt för många av er, men det har öppnat mina ögon när det gäller såser och krämiga grytor! Philadelphiaosten smälter av värmen och man kan späda den med vatten eller mjölk för en lösare konsistens, perfekt till exempelvis svampsås!
Blandad svamp, charlottenlök, vitlök, grönsaksfond, persilja, salt, peppar, Philadelphia 3% och lite lättmjölk
Här kommer lite tips på hur man kan använda det i matlagning:
Pasta "Carbonara": Kycklingfärs, röd paprika, vitlök, persilja, lökpulver, mirakelnudlar (shiritakinudlar) och Philadelphia 3%. Steks ihop i stekpanna och toppas med kalkonbacon eller stekt rökt kalkon.
Krämig zucchinipasta med ugnsbakad kycklingfilé: Champinjoner, paprika och Philadelphia 3% stekt ihop i stekpanna. Krydda med vitlök, salt, peppar, timjan. Vänd ner zucchinipasta (gjort med en Spiralizer). Serveras med kyckling.
Krämiga grönsaker: Stek valfria grönsaker och vänd sist ner Philadelphiaost 3%. Ha i valfria kryddor.

Och sedan får vi ju inte glömma alla godsaker man kan göra med Philadelphiaost ;)

Kanelbulle cheesecake
Cream cheese-fylld french toast
Single serving frozen strawberry cheesecake

Vilken är er favoriträtt med Philadelphiaost?

11 kommentarer:

  1. Mums så himla mycket gott!! Nu blev jag riktigt läskad på höstmat ;) Philadelphia är ju verkligen sjukt gott, har dock inte köpte det på länge men det får jag allt ta och göra! :)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar att ha creme fraiche i köttfärssås, det borde väl bli bra att byta mot philadelphiaost i den eller hur? Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset med Philadelphia i maten! Det blev ju kanonbra med zucchinipastan! Längtar till jag får äta min lunchlåda! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! visst passar det bra till zucchinipasta?! :)

      Radera
  4. Har varit i 3 mataffärer i min lilla stad och ingen har Philadelfiaost 3 %...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan be din butik att ta in det :)

      Radera
    2. Hittade på den fjärde! Ikväll ska jag testa min nya Spiromat och göra zucchinipasta och philadelfiaost med massa grönsaker och räkor

      Radera
  5. Går det att använda kokosmjölk istället? ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, det blir inte riktigt lika krämigt och näringsvärdet blir helt annorlunda (kokosmjölk är fetare), men annars går det absolut!

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...