onsdag 11 juli 2012

Choklad/valnötscupcake med bananfrosting

Vid första anblicken kan man tro att dessa cupcakes innehåller alla de vanliga ingredienserna: smör, socker, vetemjöl osv. Men skenet kan bedra :-)

Jag ville göra en cupcake som är tilltalande nog att kunna bjuda gammelfarmor på men samtigt inte får en att sväva allt för långt från att äta hälsosamt. Resultatet blev dessa. Fluffiga chokladiga, nötiga cupcakes med naturligt söt frosting.
Jag gillar valnötter ihop med choklad men byt gärna ut nötterna mot det du gillar bäst: paranötter, macadamianötter eller varför inte lite hackad mörk choklad? mmm...

Frostingen kan man också variera men jag kände för banan som ger en bra sötma utan att behöva använda socker eller sötningsmedel.

Choklad/valnötscupcakes med bananfrosting
8 st små (gjorda i normalstora formar)

Till cupcakessmeten:
1,8 dl havremjöl
1 skopa vassleproteinpulver vanilj
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk kakao
1/2 dl Stevia strö + ca 1/2 msk att strö på toppen
1 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)
0.75 dl hackade valnötter
1 äggvita
1.25 dl rismjölk el havremjölk
0.4 dl osötat äppelmos

Till frosting:
125 g lättkesella
3-4 msk cream cheese (valfri fetthalt, jag använde 12%)
1/5 normalstor mogen banan
2 msk caseinproteinpulver vanilj (för tjockhetens skull)
ev 1/2 msk sukrin melis (sockerfritt florsocker) om du vill ha det sötare

1. Sätt ugnen på 175 C. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
2. Blanda de blöta ingredienserna i en separat bunke och rör sedan ihop med de torra. Smeten ska vara ganska tjock.
3. Häll i dubbla muffinsformar (normalstora), strö på lite Stevia strö och grädda i ugnen i ca 15-17 minuter. Överbaka inte! Ta ut dem när det känns som att smeten blivit fast. Låt svalna.
4. Blanda ihop ingredienserna till frostingen och smaka av. Om det smakar "för mycket" banan, ta i lite mer cream cheese. För mycket banansmak tar gärna över smaken av cupcaken.
5. Ta en platspåse och klipp av lite av ena hörnet. Tryck i en sprits och lägg i frostingen i platspåsen. Tryck ut och dekorera cupcaken (läs med on spritsning här). Lägg på en valnöt på toppen och servera!

Vad gillar ni för smak på cupcakes?












5 kommentarer:

  1. Vilket härligt recept! Jag gjorde härom dagen muffins med valnöt och pecannöt, den blev jättegod!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Mmmm det låter jättegott! Har pecannötter hemma, nu satte du igång mitt baksug :-)

      Radera
  2. Gjorde dessa idag, jättegoda :)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...