lördag 14 juli 2012

Kesellaglass med kokossmak

Egentligen borde jag kanske spara det här receptet till en lite varmare dag. En sån där dag då solen gassar och det enda man vill göra är att sätta sig på en parkbänk med en glasstrut i handen...men jag kunde inte hålla mig :-) Jag tycker om glass, vad kan man säga?!

När jag var liten var min favoritglass GB Sandwich men med åldern har även medvetenheten om vad som finns i glassen ökat och det känns inte längre lika kul att äta den. Kolla bara på ingredienserna:

Från gb.se:
Koncentrerad skummjölk, vetemjöl, socker, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, fettreducerat kakaopulver (1%), vasslepulver, emulgeringsmedel(mono- och   diglycerider av vegetabiliska fettsyror, lecitin), salt, stabiliseringsmedel (guarkänmjöl, fruktkärnmjöl, karragenan), arom, bakpulver (ammoniumbikarbonat, natriumbikarbonat).

Jag vet inte vad ni säger men jag ser bara socker, socker, fett och lite annat som  inte känns så kul att äta. Så jag gör hellre min egen glass som har betydligt bättre näringsvärde och ingredienser :-)

Kesellaglass med kokossmak
1-2 port

250g lättkesella
1 äggvita
3 msk stevia strö (el 2 msk honung om du vill ha naturlig sötning)
1,5 msk kokossmör (eller 3 msk riven kokos)
0,5 dl mjölk valfri fett% (jag använde 1,5%, grädde funkar säkert också bra)
2 msk vassleproteinpulver vanilj (kan uteslutas)

1. Rör ihop äggvitan med Stevia strö (eller honung). Ha i resten ingredienserna och blanda ihop med en stavmixer.
2. Häll i en glassmaskin och låt den gå tills glassen nått önskad konsistens. OBS! Se till att frysblocket är ordentligt fruset (ca 24 timmar) annars funkar det inte.

Har du ingen glassmaskin går det lika bra att hälla glassen i en bunke/plastlåda och röra om var 15:e minut tills glassen stelnat.

Näringsinnehåll för hela satsen (om du använder 3 msk riven kokos och lättmjölk):
374kcal
46g protein
13g kolhydrater
15g fett

Jag delade satsen i 3 portioner...

Nu är det dags att väcka dessa små gosgrisar och ta en långpromenad medan det är uppehåll, sen blir det lite mer experiment i köket...vad sägs om proteintryfflar? :-)

13 kommentarer:

  1. Hej,
    Verkar underbart gott. Ska man vispa äggvitan och sockret till skumm?
    Johanna

    SvaraRadera
  2. Hej Johanna!
    Nej det behöver du inte göra, rör bara ihop äggvita med "sockret" så att det löses up.
    /Susanna

    SvaraRadera
  3. Låter jätte gott! Men hur Mycket kcal är det i en portion? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Hela satsen innehåller (om du använder 3 msk riven kokos och lättmjölk):
      374 kcal
      46g protein
      13g kolhydrater
      15g fett

      Passar bra att dela den på 2 portioner :-)

      Radera
    2. Undrar bara.....hur kan det bli 15 gram fett?

      Radera
    3. Om du använder kokossmör, innehåller 1,5 msk ca 13 g fett (använder du 3 msk riven kokos blir det mindre fett). Sen tillkommer lite från mjölk, kesella och vassle :)

      Radera
  4. Hur många kalorier innehåller 1 msk riven kokos? Mvh

    SvaraRadera
  5. Hej! Kan man använda något annat än kokossmör? Jag vill inte ha kokossmak på glassen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du kan använda vad du vill som smaksättning....

      Radera
  6. Hej!
    Jag undrar om du har några tips på bra glassmaskiner? Jag funderar på att köpa en, för att få till bättre konsistens på glassen. Går det bra att göra nyttig glass i glassmaskin? Alltså glass på kvarg/yoghurt ex. Vilka ingredienser ska man ha i för att få till en bra konsistens och smak?

    Tacksam för svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte en lite dyrare glassmaskin, där man fryser ett block i 24 timmar innan man gör glassen.
      Det går absolut att använda kokosmjölk, kvarg och yoghurt. Bara kvarg, mjölk och olika smak-förstärkare som stevia, kakao, apelsin, kokos osv blir bra :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...