måndag 30 juli 2012

Rulltårta med hasselnötssmör & caseinfluff-fyllning


Vi har varit ett par dagar på Tjörn, därav inga nya recept. Jag måste säga att jag verkligen saknar att stå i köket efter att varit borta och blivit bjuden på mat.

Vi har verkligen blivit bortskämda och resan har gått i skaldjurens tecken :-) Vi åkte förbi en "fiskvagn" som låg i Stenungsund. Allt såg helt fantasktiskt gott och färskt ut och vi åkte därifrån med färsk makrill och havskräftor.
Det blev även en hel del fika och fikabröd men det var lättare än vad jag trodde att tacka nej. Jag tog varje morgon en timmed morgonpromenad i sällskap av bra musik i lurarna och jag lyckades sköta maten riktigt bra trots mycket frestelser!
Är inte detta en så typisk svensk fika man kan komma?! :-)
Men väl tillbaka i Gävle så är det tillbaka till de älskade rutinerna igen. Det är faktiskt riktigt skönt att ha sina vanliga rutiner men träning och mat, hur roligt det än är att resa och uppleva nya saker.
Nu är jag tillbaka i köket och expreminterar!Idag blev det en rulltårta.


Rulltårta med hasselnötssmör & caseinfluff-fyllning
1 rulle med 8 bitar

Rulltårta:
Orginalreceptet på "tårtbotten" hittar ni HÄR

1 ägg
3 äggvitor
2 msk kokosmjöl
2 msk vassleproteinpulver choklad
1,5-2 msk stevia strö
1 tsk kakao
2-3 msk vatten
1 tsk xanthangum

Fyllning:
2 msk hasselnötssmör

30 g casein protein
1 dl kallt vatten + ev lite mer

1. Vispa 2 av äggvitorna till ett hårt skum med elvisp.
2. Blanda 1 helt ägg och 1 äggvita med de torra ingredienserna. Vispa med elvisp till en seg kletig massa. Spä med 2-3 msk vatten.
3. Blanda försiktigt de vispade äggvitorna med smeten och bred sedan ut till en rektangel på ett bakplåtspapper, ganska tunt.
4. Grädda i ugnen på 160 C i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

5.Blanda caseinet med vattnet och ställ in i kylen i ca 10 minuter så att det sväller. Ta ut och vispa med elvisp, spä ev ut med 2-3 msk kallt vatten. Det ska få en gräddliknande konsistens.
6. Bre ut hasselnötssmöret på rulltårtan, toppa med casein-fluffet och rulla ihop.

Strö över lite kakao och servera direkt.


Näringsinnehåll per bit (av 8):
67,5 kcal
7,5g protein
1,4 g kolhydrater
3,4 g fett



3 kommentarer:

  1. Rulltårtan ser jättegod ut, samtidigt som den är nyttigare än vanligt!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Xanthangum, vart kan man köpa det? finns det i "vanlig" matbutik? Om inte , finns det något annat man kan använda istället?
    Rulltårtan ser verkligen supergod ut !! :) Längtar tills jag får baka den :)
    Tack för en superblogg !! Jag vill baka helatiden nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Nej det finns inte att köpa i vanlig livsmedelsbutik. Om du googlar brukar det komma upp sidor på nätet du kan köpa det ifrån. Om du bor i Stockholm brukar det finnas på Ecoist som ligger på Sibyllegatan.
      Du kan testa med fiberhusk men det blir inte riktigt lika bra...
      Tack snälla :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...