torsdag 5 juni 2014

Mättande lågkalorigröt och fitnessmyter....

Goddagens!

Har precis avnjutit dagens lunch som idag bestod av det jag normalt äter till frukost...vem säger att man inte kan äta gröt till lunch? :)
Idag har jag vilodag och som vanligt håller jag nere kolhydraterna med ca 20% eftersom jag inte gör av med lika mycket energi och inte heller behöver lika mycket kolhydrater som återhämtning efter träning. Jag gillar ändå att äta MYCKET och jag vill känna mig mätt så för att få volym på gröten blev det både blomkål och pumpapuré i idag. Jag bytte också ut havregrynen mot havrekli, som innehåller betydligt mer fiber (hela 18% kostfiber) vilket gör att man håller sig mättare längre och håller magen i trim.
Havrekli är det yttre skalet på havregrynen och innehåller ungefär dubbelt så mycket fibrer som havregryn och det är rikt på bland annat E-vitamin, fosfor och järn. Havrekli har en enorm absorptionsförmåga och kan absorbera upp till 25 gånger sin egen vikt så fort den når vatten i tex magsäcken, vilket gör att man snabbt känner sig mätt. Perfekt för dagar då man är lite extra hungrig med andra ord :)
Receptet på gröten är enkelt (det går också att göra "vanlig gröt" på havrekli, utan grönsakerna i):
0,5-1 dl havrekli (jag använde 0,5 dl/20g), 150 g blomkålsris, 100 g pumpapuré, 1 msk stevia sötströ, 1 tsk kanel, 1/2 tsk kardemumma, 2 dl mandelmjölk och 2 äggvitor.

Koka ihop alla ingredienser utan äggvitan i en kastrull. Tillsätt äggvitorna och rör om ordentligt tills gröten blir tjock och krämig.
Näringsvärde per portion: 197 kcal, 21 g kolhydrater, 15 g protein och 5 g fett.

Jag måste bara passa på att tacka alla er som lämnat så fina kommentarer och skrivit positiva mail om mitt inlägg om den mentala aspekten av hälsa (inlägget fredagstankar...). Jag försöker vara så personlig jag kan i bloggen och dela med mig av sådant jag tycker är viktigt (förutom recept då så klart). Det är däremot alltid läskigt när man skriver om sina egna erfarenheter och känslor eftersom man aldrig vet hur det tas emot. Men det verkar som att detta är ett ämne som berör många så jag ska absolut skriva mer om det!

Apropå ämnen som berör så håller jag på att skriva några inlägg om fitnessmyter...ni vet de där: man ska inte äta kolhydrater på kvällen, man blir tjock av att äta morötter eftersom det är snabba kolhydrater, man måste äta var 3:e timme, 1000 cruches om dagen ger dig rutor på magen osv. Det finns så många!
Är det någon myt du vill att jag tar upp eller som du själv undrar över? Eller något annat ämne som du vill att jag skriver om på bloggen? Kommentera nedan så ska jag göra mitt bästa för att tillgodose alla förfrågningar :)

26 kommentarer:

  1. jag undrar hur det är med meijerivaror och viktnedgång ?
    ska man ta med lågt fett eller äta som vanligt ..? äter mycket kvarg och dyl när jag tagit bort gluten och nästan allt mjöl .....är gluten och laktoskänslig ......

    mvh kram Lisa

    SvaraRadera
  2. Hur är det med fett? Kan fettet man äter bli till muskler. Kan den energin liksom "omvandlas" till muskler eller kanten bara lägga sig som fett? Jag vet att i princip allt förbränns men det som inte gör det liksom..

    SvaraRadera
  3. Måste man käka kosttillskott, typ kreation, fiskolja, PWO, BCAA, aminosyror, o.s.v. För att bli riktigt biffig? Eller kan man få en riktig fitnesskropp med bra "naturlig" kost?

    SvaraRadera
  4. Berätta gärna om kolhydrater på kvällen :)

    SvaraRadera
  5. Kom på några fler frågor du gärna får svara på :)

    *Vad mättar bäst, fett/protein?
    *Om man gått ner mycket i vikt kan man verkligen lita på kroppens mättnadskänslor då eller är det sant att kroppen ständigt jobbar mot sin set-pointvikt och därför måste man gå hungrig ifall man vill ligga lägre?
    *Ska man äta mindre de dagar man inte tränar?
    *Är 2500-3000 (näringsrika) kalorier för mycket för en tjej på 18 år, som styrketränar fyra gånger i veckan och som vill gå upp i muskelmassa men utan att lägga på sig onödigt mycket fett? Är 165 cm lång och väger 44 kilo och enligt alla rekommendationer står det 2000 om man är kvinna.

    SvaraRadera
  6. Vilket roligt inlägg du ska skriva :) Här är några frågor/myter:
    Kan man bygga muskler fast man tränar konditionsträning?
    Kost när man ska bygga muskler?
    Man kan inte bygga muskler och förbränna fett samtidigt?
    Kosttillskott behövs om man vill bygga muskler?

    SvaraRadera
  7. I olika kostråd står det ofta att en kvinna ska äta 2000kcal per dag. Jag antar det ska bara utan träning eller extra motion? Gjorde en fettmätning och fick veta att min bmr är 1600 och att jag max ska äta det. Då är jag ändå ganska lång för en tjej och har en del muskler. Hur ligger det till egentligen? Vet att kroppen bränner mer ju mer muskler man har och då känns det konstigt att en "normal" kvinna ska äta mycket mer än jag som antagligen har mer muskelmassa...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte minns fel står bmr för basic metabolic rate och anger hur mycket energi du behöver om du vilar, dvs är sängliggande. För att räkna ut ditt energibehov måste du lägga till den energi som du förbrukar vid minsta lilla aktivitet utöver att ligga i sängen. Det kostråden anger är bmr + aktivitet och då landar man runt 2000 kcal för kvinnor som rör sig måttligt på jobbet och fritiden. Slutsats: 1600 kcal är på tok för lite för dig om du inte sovet hela dygnet.

      Radera
    2. Håller mewd Santosha ovan. Sedan är alla olika och din ämnesomsättning förändras även med tiden. Så bara för att du bör äta 2000 kcal nu (bara ett exempel) betyder inte det att det är det du alltid ska äta. Istället för att förlita dig på formler för mycket, testa själv vad du ligger stilla i vikt på. Ät 2000 kcal och träna som du brukar, efter 2 veckor, kolla om du står stilla i vikt eller gått upp/ner. Om du ligger stilla är det den nivån du behöver ligga på för att hålla vikten....

      Radera
  8. Det här med att man inte ska äta för nära sänggående, myt eller inte? Och att sista målet ska innehålla mestadels långsamt protein och att frukt och andra snabba kolhydrater bör undvikas?

    SvaraRadera
  9. Att det inte går att bygga muskler utan kolhydrater, att man inte ska blanda kolhydrater och fett då det binds till fettceller, att frukt och fruktos gör dig fet, att för lågt kolhydratsintag ställer in kroppen på svält och att lågintensiv träning bränner mer fett än hög. Jag vet själv inte om dessa stämmer eller inte och hittar olika svar överallt när jag försöker researcha. Hoppas du kan reda ut det! :)

    SvaraRadera
  10. Jag undrar hur du räknar kolhydrater! Jag har bott i USA och där var det lätt att följa iifym då fiber är inräknade i de totala kolhydraterna när man tittar på näringsvärdet. Här i Sverige räknas ju inte fibrerna, utan bara nettokolhydraterna. Räknar du fibrer som kolhydrater? Alltså att de totala kolhydraterna i ett livsmedel är kolhydraterna som står listade + fibrerna som står för sig själva? Det här krånglar till allt eftersom alla inlägg i my fitness pal och liknande är enligt etiketterna där fiber inte räknas, alltså blir kalorierna också fel. Tex fiberhavregryn som har 52g kolhydrater/100g = 208 kcal. Ska man räkna med de 15g fiber som står listade så blir det ju 67g kolhydrater = 268... hjälp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kunde inte låta bli att lägga mig i :) Har gått 3 terminer dietitstutbildning! Fibrer räknas numera som energigivare, dock bidrar de bara med 2 kcal per gram och inte 7 som de "vanliga" kolhydraterna.

      Radera
    2. I Sverige är ju fiberns inräknade i totala mängden kolhydrater, det står ju kolhydrater xx g, varav xx g är fiber.
      Jag lägger in allt i Lifesum, då kommer allt med. Det är svårt att lägga in macros i en amerikansk app när det är svenska livsmedel :)

      Radera
    3. Nja, fibrer raknas inte in i totala kolhydraterna i Sverige. Finns manga livsmedel dar fiberhalten i gram ar HOGRE an kolhydraterna. Under kolhydrater star "varav sockerarter". Fiber star for sig. Fiberhusk till exempel har, enligt svenska naringsdeklarationen, 0g kolhydrater, 15g fiber.

      Radera
    4. Ja det är lite komplicerat i och med att det är olika i USA och Sverige hur man skriver på innehållsförteckningar. Jag räknar i alla fall totala mängden kolhydrater och av den mängden ska jag få i mig en viss mängd fiber. Jag har valt att inte plussa på kalorierna för fiber när jag lägger in dem i appen, men för mig är det huvudsaken att jag gör på samma sätt hela tiden, så blir det ju rätt i slutändan ändå :)

      Radera
  11. Åh vad kul med den typen av inlägg, jag är ivrig på att lära mig mer om sånt!! Ja så skriv av vad som helgs inom ämnet egentligen, vill veta det mesta ;)

    SvaraRadera
  12. Om man äter runt 1500-1700 kcal per dag påoch står stilla är det ett tecken på skadad ämnesomsättning då? Är något underviktig .

    SvaraRadera
  13. Vill bara säga tusen, tusen tack för en otroligt informativ, inspirerande och välskriven blogg! Hittade hit när jag letade recept, men tycks fastna och läsa i någon timme under helgerna när jag har tid att ägna mig åt sådant. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla, vad roligt att du gillar bloggen :)

      Radera
  14. Jag är nyfiken på det här med frukost före/efter träning. Vissa säger att förbränningen inte kommer igång riktigt på morgonen utan att man ätit något och andra säger att förbränning är som bäst på fastande mage, alltså att det är bäst att träna innan frukost. Vad säger du?

    SvaraRadera
  15. Hur långt innan träning man ska äta för att kroppen ska använda sig av ex kolhydraterna i gröten? Har fått höra att "äter du senare än 2h innan passet man dj lika gärna skippa att äta alls innan då maten inte hinner ut i kroppen".

    Ökar ljummet citronvatten innan frukost, förbränningen?

    SvaraRadera
  16. Undrar om styrketräning på morgonen. Är det sämre? Om man ska köra ett styrkepass direkt när man vaknar bör man käka något innan man kör fast man inte hinner smälta maten då? Isåfall hur mycket ska man äta och vad?

    SvaraRadera
  17. Hur är det med att äta råa äggvitor? Och hur mycket mjölkproduktet är ok?

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...